Reuters: Δραματικές απώλειες του Γενικού Δείκτη την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας του ΧΑΑ

Gazzetta team
Reuters: Δραματικές απώλειες του Γενικού Δείκτη την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας του ΧΑΑ
Έλληνες χρηματιστές δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters σήμερα, Κυριακή, ότι αναμένουν η πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας του χρηματιστηρίου της Αθήνας να είναι μία ημέρα σοβαρότατων απωλειών.

Σοβαρότατες απώλειες του Γενικού Δείκτη αναμένουν κατά την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας του Χρηματιστηρίου της Αθήνας ειδικοί της αγοράς, όπως αναφέρει σε άρθρο του το πρακτορείο Reuters.

Το χρηματιστήριο το οποίο έχει παραμείνει κλειστό για πέντε εβδομάδες ανοίγει αύριο σε μία προσπάθεια ανακοπής της οικονομικής κατάρρευσης της χώρας, σχολιάζει το πρακτορείο.

Ένας συνδυασμός συμπιεσμένης ζήτησης, ανησυχίας για το μέλλον αλλά και για την διαρκώς επιδεινούμενη οικονομία της Ελλάδας δύναται την Δευτέρα να επιφέρει πτώση στον γενικό δείκτη έως και 20%, όπως εκτιμούν Έλληνες χρηματιστές.

Στο ίδιο συμπέρασμα οδηγεί και η διαπραγμάτευση των ελληνικών assets στις αγορές των ΗΠΑ, καθ’ όλη την διάρκεια της αναγκαστικής αργίας του ΧΑΑ, σημειώνουν.

«Η πιθανότητα να δούμε έστω και μία μετοχή να ανεβαίνει στην αυριανή (πρώτη) συνεδρίαση είναι μηδαμινή», αναφέρει χαρακτηριστικά στο Reuters ο Τάκης Ζαμάνης, επικεφαλής χρηματιστής της Beta Securities.

Η ανησυχία για το κατά πόσο η κυβέρνηση θα καταφέρει να υπογράψει συμφωνία για το τρίτο πακέτο διάσωσης είναι μεγάλη, τονίζει ο κύριος Ζαμάνης.

Ό,τι φάνηκε να έχει κερδίσει η ελληνική οικονομία προ της διακυβέρνησης Τσίπρα, ο οποίος εξελέγη επί τη βάση ενός ευρέως φάσματος μέτρων κατά της λιτότητας, φαίνεται να έχει χαθεί, σημειώνεται στο άρθρο.

Περαιτέρω γίνεται αναφορά στις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ύφεση στην Ελλάδα, την οποία υπολογίζει στο 2 – 4%, την ώρα που είχε αρχίσει η χώρα να μπαίνει για πρώτη φορά σε ρυθμούς ανάκαμψης μετά από έξι χρόνια .

Οι τράπεζες καταλαμβάνουν το 20% του βασικού δείκτη στο ΧΑΑ. Ενόσω το χρηματιστήριο παρέμενε κλειστό η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έχασε 20% της αξίας της, αναφέρει το άρθρο.

Είναι συνεπώς απολύτως αναμενόμενο ότι στο επίκεντρο αυτής της πρώτης διαπραγμάτευσης θα βρίσκονται οι μετοχές των τραπεζών, οι οποίες θα υποφέρουν περισσότερο, καθώς οι επενδυτές θα έχουν να αντιμετωπίσουν την απομείωση σε περίπτωση ανακεφαλαιοποιήσεων στον κλάδο.

Εξάλλου την φετινή χρονιά δεν αναμένεται κερδοφορία στον τραπεζικό τομέα, ενώ λόγω κρίσης, υπήρξε και δραματική αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.


Πηγή: skai.gr