Ιρλανδία: Αφήνει πίσω τα μνημόνια με ταχείς ρυθμούς

Gazzetta team
Ιρλανδία: Αφήνει πίσω τα μνημόνια με ταχείς ρυθμούς
Για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο η οικονομία της Ιρλανδίας παρουσιάζει άνοδο, φέρνοντάς την ήδη 3,4% επάνω από την έναρξη της κρίσης το 2008.

Μπορεί εμείς εδώ στην Ελλάδα να παλεύουμε με μνημόνια και συμφωνίες, όμως η Ιρλανδία φαίνεται να έχει βρει την λύση να επιστρέψει στην ανάκαμψη. Και μάλιστα με γοργούς ρυθμούς, καθώς παρουσιάζει διαρκή άνοδο για πέντε τρίμηνα στην σειρά.

Μάλιστα το πρώτο τρίμηνο του 2015 η άνοδος ήταν της τάξεως του 1,4% σε σύγκριση με το +1,2% που είχε παρουσιάσει το αντίστοιχο πρώτο τρίμηνο του 2014. Μάλιστα το ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο φαίνεται να ξεπερνά τις προβλέψεις, φέρνοντας την οικονομία στο 3,4% πάνω από ότι ήταν το 2008 όταν ξεκίνησε η κρίση.

Οι οικονομολόγοι της χώρας λένε ότι παρά το γεγονός ότι ετήσια ανάπτυξη της τάξης του 6% ήταν κάτι συνηθισμένο στα χρόνια πριν την κρίση για την Ιρλανδία, οι αριθμοί που παρουσιάζονται αυτό το διάστημα δείχνουν μια δυναμική και επιταχυνόμενη κατάσταση παρά μια ήρεμη πορεία προς την ανάκαμψη. Παρ' όλα αυτά υποστηρίζουν ότι η όλη διαδικασία για την επιστροφή στα χρόνια προ κρίσης θα πάρει λίγο χρόνο ακόμα.

Μερικά ενδιαφέροντα ακόμα στοιχεία είναι ότι σημειώνεται άνοδος της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,2% στο πρώτο τετράμηνο, τα έξοδα της κυβέρνησης έχουν πέσει κατά 0,4%, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,3% ξεπερνώντας τις εισαγωγές στο ισοζύγιο κατά 0,6%. Παράλληλα υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην χώρα κάτι που μειώνει ακόμα περισσότερο την ανεργία στην χώρα.

Πηγή: protothema.gr