Σκληρή αντεπίθεση από Λαφαζάνη και Ζωή

Gazzetta team
Σκληρή αντεπίθεση από Λαφαζάνη και Ζωή
Λαφαζάνης για την πρόταση Τσίπρα: Πάλι δημοψήφισμα; Πήραμε 62% - Δεν έχουμε Δημοκρατία, αλλά δικτατορία του ευρώ - Ζωή: Είναι το χειρότερο μνημόνιο - Όποιος υπερασπίζεται το Σύνταγμα είναι γελοίος, γραφικός ανεύθυνος και πολιτικά ανήλικος, αναρωτήθηκε ειρωνικά, απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα.

Σε τροχιά διάσπασης βρίσκεται, με τον πλέον επίσημο τρόπο, ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς Ζωή Κωνσταντοπούλου και Παναγιώτης Λαφαζάνης επιτέθηκαν κατά τις ομιλίες του στον πρωθυπουργό και τα στελέχη που τον στηρίζουν. Ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας μάλιστα, με δήλωσή του, αναφέρθηκε απαξιωτικά στον πρόεδρο του κόμματος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πόσα δημοψηφίσματα θα κάνουμε πια; Κάναμε και πήραμε 62%»!

Σκληρή στην τοποθέτησή της ήταν και η Πρόεδρος της Βουλής, χαρακτηρίζοντας την συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους ως το χειρότερο μνημόνιο και τονίζοντας πως οι πολίτες ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ για να καταργήσει τα μνημόνια. Δεν παρέλειψε μάλιστα να απαντήσει στον Αλέξη Τσίπρα, που στην συνέντευξή του την προηγούμενη μέρα είχε χαρακτηρίσει «παιδική» την συμπεριφορά της, λέγοντας: «Όποιος υπερασπίζεται το Σύνταγμα είναι γελοίος, γραφικός ανεύθυνος και πολιτικά ανήλικος»;

Στην ομιλία της, η κυρία Κωνσταντοπούλου, χαρακτήρισε ως «ιστορικής σημασίας και υπαρξιακής διάστασης για τον ΣΥΡΙΖΑ» την συζήτηση στην Κ.Ε. Όπως είπε «δοκιμάζονται στην πράξη εκείνα που αποτέλεσαν το αξιακό ιδεολογικό και πολιτικό πλαίσιο της πολιτικής συγκρότησης, δράσης και διαδρομής".

Η κυρία Κωνσταντοπούλου τόνισε πως όχι απλώς δεν ήταν προετοιμασμένη η κυβέρνηση της Αριστεράς, αλλά παράλληλα δεν διανοήθηκε ποτέ ότι θα μπορούσε να φέρει μέσα σε 14 ημέρες τρία απανωτά κατεπείγοντα. Είπε ότι πρόκειται για το χειρότερο μνημόνιο στην ιστορία, το οποίο έγινε υπό το κράτος εκβιασμού και επίδειξης δύναμης από τους δανειστές.

Η Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι σε τέτοιες στιγμές που "αναμετριόμαστε με την διαδρομή και την ιστορία να θυμόμαστε τι είμαστε, ποιοι είμαστε και τι θέλουμε". Θύμισε το σύνθημα "αποφάσισαν χωρίς εμάς και προχωράμε χωρίς αυτούς" και σημείωσε ότι έτσι "εκφράζαμε όλους εκείνες και εκείνους που θυματοποιήθηκαν από μνημόνια που συνομολόγησαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ".

Επίσης θύμησε το σύνθημα "αν όχι τώρα πότε, αν όχι εμείς ποιοι" και τόνισε ότι έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την ιστορική επιλογή η Αριστερά να αναλάβει την ευθύνη και να υπερασπιστεί την κοινωνία από την μνημονιακή λαίλαπα.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου ανέφερε πως στα συνθήματα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι λέξη του Συντάγματος και συμπλήρωσε ότι "δεν μπορεί να εννοούσαμε τίποτε άλλο από το ότι θα υπερασπιστούμε τον πατριωτισμό και τους αγώνες του λαού μας".
Επίσης είπε ότι ο κ. Τσίπρας είχε δηλώσει πως η Ελλάδα δεν είναι παιχνίδι και συμπλήρωσε ότι δεν μπορεί να εννοούσε ότι ζητάμε παράταση μιας εβδομάδας για να τελειώσει μια παρτίδα αργότερα;»

Είπε ότι οι πολίτες ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ για να καταργήσει τα μνημόνια και σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την ευθύνη και εγγυήθηκε ότι θα εφαρμόσει το πρόγραμμα ανεξαρτήτως έκβασης της διαπραγμάτευσης. Αναρωτήθηκε αν μπορεί στα σοβαρά να συμφωνηθεί η εκχώρηση της νομοθετικής πρωτοβουλίας και έθεσε το ερώτημα αν μέσα σε αυτό το πλαίσιο μπορεί η κυβέρνηση να στραφεί κατά αυτών των συμφερόντων.

«Δεν μπορεί να εννοούσαμε πως όποιος υπερασπίζεται το Σύνταγμα είναι γελοίος, γραφικός ανεύθυνος και πολιτικά ανήλικος», είπε ακόμη η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Τέλος ζήτησε αυτή η ΚΕ να αποφασίσει διαρκή συστράτευση και συνεδρίαση για να αποτραπεί αυτό που εκ των υστέρων δεν θα μπορέσουμε να αποσοβήσουμε.

Ο κ. Λαφαζάνης, εκτός από την «επίθεση» προς την πρόταση Τσίπρα, σήκωσε το «γάντι» που του έριξε ο Νίκος Φίλης στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Ο κ. Λαφαζάνης ξεκίνησε την ομιλία του, απαντώντας ουσιαστικά στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος. Αρχικά έκανε τρεις παρατηρήσεις:

1. Είπε ότι από τα πρακτικά θα έπρεπε να αφαιρεθούν ορισμένα πράγματα, όπως ότι το «plan B» είναι πραξικόπημα και ότι αυτά που είπε ο κ. Βαρουφάκης, αν ίσχυαν, θα έπρεπε να παραπεμφθεί σε δίκη σε ειδικό δικαστήριο.

2. Σημείωσε ότι δεν κρατάει κανένα "αριστερόμετρο", ώστε να μετράει την αριστερή συνείδηση και ότι το κόμμα αυτό και το προηγούμενο από αυτό τα έχει πονέσει από την πρώτη στιγμή και έχει δουλέψει σκληρότατα.

3. Τόνισε ότι έχει υπερασπιστεί την ενότητα του κόμματος στη διαδρομή του. «Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται ενότητα, για να πάει μπροστά η χώρα και να κρατήσει ψηλά τη σημαία της Αριστεράς» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Λαφαζάνης σημείωσε πως στη χώρα δεν υπάρχει δημοκρατία. "Έχει τελειώσει η δημοκρατία" είπε. "Εχουμε έναν ιδιόμορφο ολοκληρωτισμό. Είναι η δικτατορία του ευρώ, αυτό είναι το πολίτευμα" είπε.

"Δεν έχει σημασία η βούληση του ελληνικού λαού, αυτό που επικρατεί είναι ο ευρωμονόδρομος, που κάποιοι εδώ τον θεσμοποιούν" ανέφερε επίσης.

Έθεσε το ερώτημα αν θα γίνει ανεκτή η ιδιόμορφη κατάλυση της δημοκρατίας.

Σε ό,τι αφορά την εναλλακτική λύση, είπε: "Έχουμε πει 100 φορές την εναλλακτική λύση".

Αμέσως μετά υπογράμμισε: "Κάποιοι λέγαμε εδώ ότι το κόμμα θα πρέπει να διαθέτει λύση έξω από την ευρωζώνη και αντιμετωπιζόμασταν με κατάρες".

Διερωτήθηκε επίσης για το πώς είναι δυνατόν να μπαίνει σε διαπραγματεύση ο πρωθυπουργός της χώρας και να λέει ότι δεν έχει εναλλακτική λύση.

"Τα κλιμάκια ζητάνε τη μάνα τους και τον πατέρα τους" είπε.

Μιλώντας για το ευρώ σημείωσε: "Εχουμε αναγάγει το ευρώ σε θρησκευτικό δόγμα", όπως το ΚΚΕ ομνύει τον υπαρκτό σοσιαλισμο.

Αναφερόμενος στο πρόβλημα συναλλαγματικών αποθεμάτων, είπε πως, άμα γίνει η μετάβαση από το ευρώ σε εθνικό νόμισμα έχουμε 35 δισ. σε χαρτονόμισμα και θα περάσουν στο νέο νόμισμα.

Σε ό,τι αφορά στις κομματικές διαδικασίες, είπε πως είναι μια κοροϊδία το να κάνουμε συνέδριο αφού η Βουλή έχει ψηφίσει τη συμφωνία.

"Τέτοια δημοκρατία θέλουμε, τη δικτατορία του ευρώ, να τη χαιρόμαστε" κατέληξε.

Πηγή: protothema.gr