Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ

Gazzetta team
Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ
Εξετάζονται ελαφρύνσεις για τα μικρής αξίας ακίνητα - Επιβαρύνσεις για όσους έχουν στην κατοχή τους πολλά ακίνητα -Μείωση του φόρου για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

Διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ θα επιχειρήσει το οικονομικό επιτελείο, χωρίς ωστόσο να αλλάζει ο στόχος των 2,650 δισ. ευρώ, αλλά και χωρίς να αλλάζουν οι αντικειμενικές αξίες.

Έτσι, εξετάζεται η δυνατότητα να υπάρξει ένα μικρό αφορολόγητο στα τετραγωνικά ή στην αξία του ακινήτου.

Παράλληλα, εξετάζονται αυξομειώσεις των συντελεστών με στόχο τη μεταφορά του βάρους σε ακριβότερα ακίνητα, όπως επίσης η μείωση του αφορολογήτου του συμπληρωματικού φόρου, το οποίο σήμερα είναι 300.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η «Καθημερινή», οι προτάσεις που επεξεργάζεται το υπ. Οικονομικών για τις αλλαγές στη δομή του φόρου φέτος προβλέπουν:

1. Μείωση του αφορολόγητου του συμπληρωματικού φόρου με ταυτόχρονη αύξηση των συντελεστών του. Αυτή την στιγμή ο συμπληρωματικός φόρος επιβάλλεται σε αστικά ακίνητα με με συνολική αξία περιουσίας άνω των 3000.000 ευρώ και οι συντελεστές του κυμαίνονται από 0,1% έως 1%. Μια από τις προτάσεις που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο προβλέπει τη μείωση του ορίου στα 200.000 ευρώ ή στα 250.000 ευρώ, με τους συντελεστές να κυμαίνονται από΄0,3% και να φθάνουν ακόμη και στο 2% για πολύ μεγάλες ακίνητες περιουσίες.

2. Αλλαγές στους συντελεστές προσδιορισμού του κύριου φόρου. Εξετάζεται για τις κατοικίες με χαμηλή αντικειμενική αξία (πχ. μέχρι 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο). Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι συντελεστές φόρου σήμερα είναι 2 έως 2,9 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Ταυτόχρονα όμως θα αυξηθούν οι συντελεστές στα υψηλότερα κλιμάκια, όπως για παράδειγμα στα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 2.000 ευρώ. Για αυτή την κατηγορίες ακινήτων οι συντελεστές φόρου σήμερα είναι 6 έως 13 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

3. Μείωση του φόρου για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο φόρος του 2014 ήταν μειωμένος κατά 30%. Βέβαια για να διατηρηθεί η μείωση αυτή, ή ακόμα και να αυξηθεί, απαιτείται νέα νομοθετική ρύθμιση.


Πηγή: protothema.gr