Επιταχύνεται η μετωπική σύγκρουση Τσίπρα-Αριστερής Πτέρυγας

Gazzetta team
Επιταχύνεται η μετωπική σύγκρουση Τσίπρα-Αριστερής Πτέρυγας
Θα λύσουν τις διαφορές τους πριν την τελική συμφωνία με τους δανειστές - Δεν αποκλείεται η σύγκληση διαρκούς συνεδρίου και μέσα στο Σαββατοκύριακο - Στο τραπέζι και πρόταση για εσωτερικό δημοψήφισμα - Γρίφος η στάση της κίνησης των «53».

Αλλαγή πλεύσης ως προς το ρυθμό και τον τρόπο επίλυσης των εσωκομματικών διαφωνιών σημειώνεται πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την απόφαση της πολιτικής γραμματείας να συγκληθεί κεντρική επιτροπή την Πέμπτη, η οποία θα αποφασίσει το χρόνο και το πεδίο της τελικής, κατά τα φαινόμενα, σύγκρουσης ανάμεσα στην ηγεσία και την αριστερή πτέρυγα. Η αλλαγή συνίσταται κατ’ αρχήν στο γεγονός έμεινε στην άκρη το δόγμα «σεβασμός στα μπάνια του λαού» και δρομολογούνται διαδικασίες για τις αρχές Αυγούστου. Είναι πιθανόν δε ακόμη και εντός του Σαββατοκύριακου να προγραμματιστούν συλλογικές διαδικασίες (διαρκές συνέδριο για παράδειγμα). Αυτό το οποίο θεωρείται ως ισχυρό ενδεχόμενο πλέον να συμβεί είναι η επίλυση των διαφορών πριν την υπογραφή της νέας συμφωνίας με τους δανειστές και όχι μετά, όπως επιδίωκε αρχικά η ηγεσία, η οποία ζητούσε να κάνει απερίσπαστη τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Υπό την ισχυρή πίεση της αριστερής πτέρυγας, αλλά και την διάθεση μίας «ενδιάμεσης» μερίδας στελεχών να δοθεί ο λόγος στο κόμμα, πιθανότατα η οριστική σύγκρουση θα γίνει σύντομα. Έτσι κι αλλιώς η αριστερή πτέρυγα δεν θα ψηφίσει το νέο μνημόνιο, εάν και όταν αυτό δεν έλθει στη Βουλή προς το τέλος Αυγούστου. Απλά το σχίσμα μπορεί να εκδηλωθεί νωρίτερα, φέροντας και την διάσπαση πιο κοντά.

Ακόμη ωστόσο δεν είναι βέβαιο για το πώς θα γίνει η συζήτηση στην κεντρική επιτροπή και μεταξύ ποίων ακριβώς επιλογών θα κληθούν να αποφασίσουν τα μέλη της, καθώς οι αντιπαρατιθέμενες πλευρές διαμορφώνουν την τακτική τους ανάλογα και με τις κινήσεις των απέναντι. Το βέβαιο είναι ότι η αριστερή πτέρυγα ζητά να σταματήσει η κυβέρνηση τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, η δε ηγεσία υποστηρίζει την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Η πλευρά Λαφαζάνη προτείνει σαφώς να γίνει διαρκές συνέδριο το συντομότερο και πάντως πριν έλθει οποιαδήποτε συμφωνία με τους εταίρους στη Βουλή. Το διαρκές μπορεί να συγκληθεί σε ελάχιστο χρόνο, καθώς η σύνθεσή του είναι ίδια με το προηγούμενο τακτικό. Απορρίπτει ιδέες όπως το εσωκομματικό δημοψήφισμα, με την αιτιολογία ότι προ είκοσι ημερών ο ελληνικός λαός είπε ΟΧΙ σε δημοψήφισμα, άρα δεν έχει νόημα να κληθεί τώρα το κομματικό σώμα να πει ΝΑΙ, όπως ζητά η ηγεσία.

Η ηγεσία δεν είναι βέβαιο ακόμα πώς θα απαντήσει στην πίεση: Αρχικά η άποψη του Μαξίμου ήταν να γίνει έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο. Με το έκτακτο διασφαλίζεται μία οργανωμένη προετοιμασία και η εκλογή νέων συνέδρων, που θα εκπροσωπήσουν όπως λέγεται τον νέο κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι σίγουρο όμως ότι θα επιμείνει στην πρόταση αυτή, καθώς το βαρύ κλίμα δηλητηριάζει την κυβερνητική πορεία και απαιτεί πιο σύντομες κινήσεις. Η ηγετική ομάδα δείχνει να εξετάζει το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, χωρίς όμως να διαφαίνεται σαφή πλειοψηφία υπέρ αυτού του εγχειρήματος. Κάποιοι εισηγούνται στον Αλέξη Τσίπρα να αποδεχθεί την πρόκληση της αριστερής πτέρυγας και να πάει σε διαρκές συνέδριο το Σαββατοκύριακο κιόλας, ώστε να τελειώνει η υπόθεση το συντομότερο. Οι εκτιμήσεις τους λένε ότι και στο διαρκές συνέδριο ο κ. Τσίπρας υπερέχει, έστω και οριακά.

Στο σκηνικό αυτό έχει ενδιαφέρον η τοποθέτηση της ομάδας των «53» που έχει ισχυρή επιρροή στις εσωκομματικές εξελίξεις και η οποία δείχνει να απορρίπτει και το δημοψήφισμα και το διαρκές συνέδριο, προκρίνοντας μάλλον μία πιο ψύχραιμη, έστω και αργόσυρτη διαδικασία, ίσως έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο.

Πηγή: protothema.gr