Γεροβασίλη: Θα ήταν ανεύθυνος ο Τσίπρας αν δεν εξέταζε εναλλακτικά σενάρια

Gazzetta team
Γεροβασίλη: Θα ήταν ανεύθυνος ο Τσίπρας αν δεν εξέταζε εναλλακτικά σενάρια
Με καλή διάθεση μπορούμε να έχουμε μια συμφωνία μέχρι τις 18 Αυγούστου, είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

"Με καλή διάθεση - προαίρεση, μπορούμε να έχουμε μια συμφωνία μέχρι τις 18 του μηνός", εκτίμησε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, η οποία σε σημερινή της συνέντευξη στο ραδιοσταθμό "Real" σημείωσε ότι τα όσα έχουν συμφωνηθεί και διατυπωθεί και εγγράφως, "μιλούσαν" για δύο πακέτα προαπαιτούμενων με τα τέσσερα και δύο σημεία τα οποία ψηφίστηκαν από το ελληνικό Κοινοβούλιο και το επόμενο βήμα είναι η ολοκλήρωση της συμφωνίας.

"Δεν υπάρχει στην ατζέντα, δεν υπάρχει στο τραπέζι κάποια άλλη πρόταση επισήμως αυτή τη στιγμή", είπε.

Σε παρατήρηση ότι ανεπισήμως υπάρχουν πληροφορίες και από το ΔΝΤ και από την Κομισιόν ότι "αν πάμε σε συμφωνία - γέφυρα ή και χωρίς αυτή, το ΔΝΤ στη δεύτερη περίπτωση, μπορεί να ζητήσει και άλλα προαπαιτούμενα", η κα Γεροβασίλη εκτίμησε ότι "συγκρούονται πολλές απόψεις αυτή τη στιγμή: Υπάρχουν σκληρές γραμμές που δεν θέλουν την Ελλάδα σε ευρωπαϊκή πορεία και βεβαίως υπάρχουν κι άλλες - που ευτυχώς φαίνονται πλειοψηφικές - οι οποίες θέλουν η Ελλάδα να βρει το δρόμο της μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση".

Ανέφερε επίσης ότι δεν δυσχέρανε τις διαπραγματεύσεις το που θα γίνονται οι συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια και τους εκπροσώπους των δανειστών, προσθέτοντας ότι δεν γνωρίζει επακριβώς, αν πέραν του κεντρικού επιτελείου της κυβέρνησης, θα υπάρχουν και συναντήσεις με υπουργούς ξεχωριστά. Πρόσθεσε ότι στόχος είναι στις 18 Αυγούστου να υπάρχει ψηφισμένη συμφωνία, με την πρώτη αξιολόγηση να τοποθετείται, περίπου, μετά την παρέλευση τριμήνου.
Η κυρία Γεροβασίλη είπε επίσης ότι στόχος της κυβέρνησης είναι "να φθάσουμε όπως χρειάζεται" στην έναρξη της συζήτησης για το χρέος.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο εκλογών δήλωσε ότι "στόχος της κυβέρνησης είναι να φθάσουμε να ολοκληρωθούν όλα τα βασικά σημεία μιας συμφωνίας, χωρίς να αλλάζει η ατζέντα προς αυτή την κατεύθυνση. Από κεί και πέρα, φαίνεται θα ακολουθηθούν και άλλες διαδικασίες, οι οποίες και θα κρίνουν, αν θα χρειαστούν ή όχι εκλογές και πότε, με την έννοια ότι το πρώτο βήμα είναι αυτό και μετά ενδεχομένως να ανοίξουν άλλα ζητήματα, μετά την υπογραφή της συμφωνίας".

Αναφορικά με την χθεσινή συγκέντρωση στον "Πανελλήνιο" με ομιλητή τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, η εκπρόσωπος είπε ότι αυτό που φάνηκε και χθες, πραγματικά είναι ότι αυτό που αντιληφθήκαμε, αυτό που αντιλαμβάνομαι και εγώ, είναι ότι έχει γίνει μια επιλογή ρήξης από πλευράς της μειοψηφίας της κοινοβουλευτικής ομάδας και μειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ και με αυτή τη συγκέντρωση, αλλά και από τη ρητορική".

"Από εκεί και πέρα, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αυτό. Αυτή είναι η μειοψηφική άποψη. Υπάρχουν αποφάσεις 27 Νομαρχιακών Επιτροπών στην Ελλάδα μέχρι σήμερα, που είναι διαφορετικής αντίληψης. Και βεβαίως, θα γίνουν και οι συλλογικές διαδικασίες και θα ζυμωθούν και οι απόψεις, όπως χρειάζεται να γίνει, διότι τα βιαστικά δεν είναι πάντα και τα καλύτερα. Επομένως, θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες, συνεδριάζει σήμερα η Πολιτική Γραμματεία, η οποία θα αποφασίσει τον οδικό χάρτη, προκειμένου να συζητηθούν τα θέματα και σε επίπεδο κομματικό", πρόσθεσε.

Σχετικά με το αν θα περιλαμβάνονται στα εκλογικά ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στελέχη που διαφωνούν σε βασικά θέματα οικονομικής πολιτικής, η κα Γεροβασίλη είπε ότι
"αυτά θα λυθούν στις διαδικασίες που θα επιλέξει σήμερα η Πολιτική Γραμματεία. Επομένως, δεν θα επιλυθούν σε πιθανές εκλογές στο μέλλον. Θα έχουν επιλυθεί πιθανόν από πριν". Και επανέλαβε την εκτίμηση ότι "η μειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ και η μειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας φαίνεται ότι έχουν από μεριάς τους επιλέξει μια τακτική, ακολουθούν επιλογή ρήξης. Αυτό φαίνεται μέχρι σήμερα".

Τόνισε ότι το δίλημμα αφορά το "εντός ή εκτός ΕΕ", το αν "η Αριστερά πρέπει να παραμείνει ή όχι στην κυβέρνηση" και η συζήτηση "για το ποια Ευρώπη παλεύει ο ΣΥΡΙΖΑ".

Ερωτηθείσα για την όλη συζήτηση γύρω από τον κ. Βαρουφάκη, η εκπρόσωπος επισήμανε κατ' αρχήν ότι "η όλη συζήτηση ξεκίνησε από ένα δημοσίευμα μιας εφημερίδας το οποίο προσπαθεί να ποινικοποιήσει και να σπρώξει τα πράγματα σε μια άλλη κατεύθυνση, ότι δηλαδή αυτή η κυβέρνηση επεξεργάστηκε σχέδια Grexit". Είπε ότι έχει υπόψη της το πάσης φύσεως δημοσιευθέν υλικό, επαναλαμβάνοντας για το επίμαχο ζήτημα ότι "άλλος το ξεκίνησε αυτή τη χρονική στιγμή και όχι ο κύριος Βαρουφάκης. Ανεξάρτητα με το τι κάνει ο κύριος Βαρουφάκης".

Πρόσθεσε ότι από την στιγμή που διάφοροι ευρωπαϊκοί κύκλοι φαίνεται ότι ήθελαν να οργανώσουν ένα Grexit, "όφειλε η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός της χώρας να έχουν ένα σχέδιο απέναντί τους για το τι σημαίνει αυτό και πώς αντιμετωπίζεται, εάν οι άλλοι κάνουν μια τέτοια επιλογή. Ως αμυντική γραμμή, λοιπόν, ο πρωθυπουργός της χώρας όφειλε να ζητήσει μια τέτοιου τύπου ενημέρωση και σχεδιασμό. Εάν δεν το είχε κάνει, θα ήταν ένας ανεύθυνος πρωθυπουργός".

Ερωτηθείσα αν ο πρωθυπουργός γνώριζε τον διορισμό του φίλου του κ. Βαρουφάκη στην θέση του ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων "για να προσπεράσουν τη κα Σαββαΐδου που ελέγχεται, κατά τον κύριο Βαρουφάκη, από τις Βρυξέλλες", καθώς και τα περί χάκινγκ, η κα Γεροβασίλη, συστήνοντας καταρχήν να μην γίνεται εσπευσμένη εξαγωγή συμπερασμάτων, πρόσθεσε:"θα τα δούμε, λοιπόν, όλα. Θα τα αντιμετωπίσουμε όπως πρέπει".

Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση θα ψηφίσει υπέρ της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής για τον κ. Βαρουφάκη σε περίπτωση κατάθεσης τέτοιας πρότασης, είπε:

"Αφήστε να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Αφήστε να δούμε ποια απ' όλα αυτά έχουν βάση, εάν εδράζονται στην πραγματικότητα. Και αφού έχουμε τα δεδομένα θα δούμε. Αλλά, εμείς από πλευράς κυβέρνησης, δεν θέλουμε να είμαστε τόσο βιαστικοί. Από εκεί και πέρα, όποιος ξέρει κάτι ας το πει και θα ακολουθηθούν τα πράγματα όπως χρειάζεται".

Πάντως, χαρακτήρισε την όλη αυτή κατάσταση ως "μη ευχάριστη" για την κυβέρνηση.
Στην παρατήρηση ότι "θα μπορούσε να "αδειάσει εντελώς" κάποιος τον κ. Βαρουφάκη, όχι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο κ.Δραγασάκης", η εκπρόσωπος ότι "οι αντιδράσεις μπαίνουν επί πραγματικών και όχι επί πιθανών".

Σε ό,τι αφορά, τέλος, την επισήμανση ότι όλα αυτά τα λέει ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης, η κα Γεροβασίλη είπε ότι "ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι το επεξεργάζεται, το άκουσα και στο ηχητικό απόσπασμα αυτό το οποίο ακούστηκε χθες, είπε ότι ο πρωθυπουργός του ζήτησε να επεξεργαστεί το σχέδιο αντίδρασης σε μια επίθεση στη χώρα μας με ένα σχέδιο Grexit των άλλων κι εκείνος το έκανε. Και σχεδίαζε ένα, κάποιο (σχέδιο).Από εκεί και πέρα, εάν αυτό το "κάποιο" ήταν σωστό ή δεν ήταν, τι υπονοούσε και τα λοιπά, είναι κάτι για το οποίο δεν θα σας απαντήσω εγώ φυσικά, διότι δεν είμαι σε θέση να απαντήσω σ' αυτό".

Πηγή: protothema.gr