Νικολούδης και Τ.τ.Ε ψάχνουν και γι' άλλες «υποθέσεις Βαλαβάνη» (pics)

Gazzetta team
Νικολούδης και Τ.τ.Ε ψάχνουν και γι' άλλες «υποθέσεις Βαλαβάνη» (pics)
Όπως ενημέρωσε ο υπουργός, αρμόδιος για την καταπολέμηση της διαφθοράς, διεξάγεται έρευνα για κάθε πρόσωπο που πιθανώς παραβίασε την επιβολή capital controls. Η έρευνα δεν επεκτείνεται στις ημέρες αμέσως πριν το κλείσιμο των τραπεζών, εγείροντας έτσι σημαντικό ηθικό ζήτημα.

Σε ελέγχους, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πολιτικά και μη πρόσωπα, σε συνεργασία με τραπεζικά στελέχη, παραβίασαν τα capital controls και απέσυραν τις καταθέσεις τους, διενεργεί η Τράπεζα της Ελλάδας.



Την εντολή ελέγχου έχει δώσει ο υπουργος Επικράτειας αρμόδιος για την καταπολέμηση της διαφθοράς Παναγιωτης Νικολούδης, μετα τις επίμονες ερωτήσεις του βουλευτή Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρη Αυγενάκη που οδήγησαν στην αποκάλυψη της υπόθεσης με την οικογένεια Βαλαβάνη.

Σύμφωνα με έγγραφο που διαβίβασε στην Βουλή ο κύριος Νικολούδης: «Αμέσως μετα τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για αναλήψεις που φέρονταν ότι έγιναν κατά παράβαση της παραγράφου 6 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (28-06-2015) και συγκεκριμένα στις 7.7.2015, ζήτησε απο την Τράπεζα της Ελλάδας να προχωρήσει στις κατά νόμο ενέργειες-ελέγχους. Η παραγγελία ειναι in rem, δηλαδή δεν αφορά ένα και μόνο πρόσωπο, αλλά οποιοδήποτε πρόσωπο παραβίασε τη νομοθεσία».

Ωστόσο απο τους ελέγχους εξαιρούνται όλες οι «ύποπτες» κινήσεις λογαριασμών-αναλήψεις που έγιναν λίγα εικοσιτετράωρα πριν την τραπεζική αργία και την επιβολή περιορισμένων κινήσεων. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκει και η υπόθεση Βαλαβάνη που προκαλεί προβληματισμό, για το αν οι στενοί συγγενείς της πρώην αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών είχαν προνομιακή ενημέρωση. Σε αυτή την κατηγορία, ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλοι πολιτικοί ή στενοί συγγενείς τους, με αποτέλεσμα να τίθεται τουλάχιστον ζήτημα ηθικής τάξης που απαιτεί διερεύνηση.




Πηγή: protothema.gr