Τηλεφωνική συνομιλία Ομπάμα - Μέρκελ για Ελλάδα

Gazzetta team
Τηλεφωνική συνομιλία Ομπάμα - Μέρκελ για Ελλάδα
Λευκός Οικός: Προς το συμφέρον όλων μια συμφωνία που θα κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ - Χίλαρι Κλίντον: Τραγωδία η ελληνική κρίση - Να υπάρξει απόφαση με την Ελλάδα στο ευρώ.
Λίγη ώρα αφότου συνομίλησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, για το ελληνικό ζήτημα.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ, αναφέρθηκε στην συνομιλία των δύο ηγετών, τονίζοντας πως οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν όλες τις πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία που θα κρατήσει την Ελλάδα εντός Ευρωζώνης κάτι που, όπως τόνισε, θα είναι προς το συμφέρον όλων.



Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, «ο πρόεδρος των ΗΠΑ και η καγκελάριος της Γερμανίας συνομίλησαν στο τηλέφωνο το απόγευμα της Τρίτης για την Ελλάδα. Οι δύο αρχηγοί συμφώνησαν πως είναι προς το συμφέρον όλων να επιτευχθεί μια διαρκής συμφωνία που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις, να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να επιτύχει τη βιωσιμότητα του χρέους της, εντός της Ευρωζώνης. Οι δύο αρχηγοί σημείωσαν ότι ομάδες οικονομολόγων εργάζονται πάνω στην οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα και είναι σε στενή επαφή».

Νωρίτερα την Τρίτη, λίγη ώρα πριν τη συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ-Γιούνκερ-Τσίπρα στις Βρυξέλλες και την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Ομπάμα συνομίλησε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας φέρεται να μετέφερε στον πρόεδρο των ΗΠΑ την ελληνική πρόταση και από την πλευρά του ο κ. Ομπάμα -σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές- εξέφρασε την έντονη επιθυμία των ΗΠΑ να υπάρξει ευτυχής κατάληξη των διαπραγματεύσεων.

Κλίντον: Θέλω απόφαση για την Ελλάδα με τη χώρα στην Ευρωζώνη

Παρέμβαση για την Ελλάδα έκανε, όμως, την Τρίτη και η υποψήφια πρόεδρος των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον.

Σε δηλώσεις που έκανε την ώρα που στις Βρυξέλλες ήταν σε εξέλιξη η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής για την χώρα μας, η κυρία Κλίντον εξέφρασε την ανάγκη να υπάρξει άμεσα συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της.

Η Αμερικανίδα πολιτικός είπε ότι θέλει να ληφθεί άμεσα μια απόφαση για την Ελλάδα, η οποία θα προϋποθέτει ότι η χώρα θα βρίσκεται στην Ευρωζώνη.

Μάλιστα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, η Χίλαρι Κλίντον αναφέρθηκε στην ελληνική κρίση, κάνοντας λόγο για μια τραγωδία και κάλεσε τους Ευρωπαίος να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια προκειμένου να επέλθει συμφωνία.

Πηγή: protothema.gr