Τι σημαίνει το κούρεμα των ενεχύρων

Gazzetta team
Τι σημαίνει το κούρεμα των ενεχύρων
Αμετάβλητος ο ELA - Σφίγγει ο κλοιός για το τραπεζικό σύστημα.

Σφίγγει τον κλοιό για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με την απόφαση που πήρε τη Δευτέρα για τη ρευστότητα των τραπεζών.

Στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη το δ.σ. της ΕΚΤ δεν μείωσε μεν τη ρευστότητα του ELA προς τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, κουρεύοντας ωστόσο τις εγγυήσεις των τραπεζών τις οποίες έχουν καταθέσει για τη χρηματοδότησή τους.

Το κούρεμα των ενεχύρων, το ύψος του οποίου δεν έχει προσδιοριστεί αλλά πληροφορίες των Financial Times αναφέρουν ότι αυξήθηκε κατά σχεδόν 10 μονάδες, αφορά τις εγγυήσεις που σχετίζονται με το Δημόσιο.

Αυτό συνεπάγεται ότι τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα καλούνται να αυξήσουν τις εγγυήσεις που καταθέτουν στην Τράπεζα της Ελλάδος κατά σχεδόν 8 δισ. ευρώ, εφόσον ευσταθεί το ύψος του κουρέματος που αποκαλύπτουν οι FT, ενώ παράλληλα μειώνονται τα χρήματα που θα μπορούσαν να αντλήσουν σε περίπτωση που αυξηθεί ο ELA με μελλοντική απόφαση της ΕΚΤ.

Η κίνηση αυτή, σε συνδυασμό με τη διατήρηση του ELA, εξασφαλίζει ότι οι τράπεζες παραμένουν στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά ουσιαστικά με ημερομηνία λήξης, με τον Μάριο Ντράγκι ουσιαστικά να υπογραμμίζει με την κίνησή του αυτή την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής.

Η απόφαση αυτή της ΕΚΤ πάντως, διασφαλίζει ότι τα ΑΤΜ θα συνεχίσουν να έχουν ρευστό για να δίνουν τα 60 ευρώ που έχουν οριστεί από την επιβολή των capital controls.

Την Τετάρτη, μία ημέρα μετά τις όποιες αποφάσεις από το Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής, η ΕΚΤ αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου, λαμβάνοντας υπόψη τα μηνύματα που έχουν προκύψει από τις Βρυξέλλες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΚΤ:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει την παροχή επείγουσας ρευστότητας (ELA) στις ελληνικές τράπεζες στο επίπεδο που αποφάσισε στις 26 του Ιουνίου του 2015, μετά τη συζήτηση μίας πρότασης από την Τράπεζα της Ελλάδα.

O ELA μπορεί να παρέχεται μόνο έναντι επαρκών εγγυήσεων (collateral).

Η οικονομική κατάσταση της Ελληνικής Δημοκρατίας έχει επιπτώσεις στις ελληνικές τράπεζες, δεδομένου ότι οι εξασφαλίσεις που χρησιμοποιούν στον ELA βασίζεται σε σημαντικό βαθμό σε συνδεδεμένα με την κυβέρνηση περιουσιακά στοιχεία.

Στο πλαίσιο αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να αναπροσαρμόσει το "κούρεμα" (haircut) στα collateral που είναι αποδεκτά από την Τράπεζα της Ελλάδα για τον ELA.

Το Διοικητικό Συμβούλιο παρακολουθεί στενά την κατάσταση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις πιθανές επιπτώσεις για τη στάση της νομισματικής πολιτικής και για την ισορροπία των κινδύνων για τη σταθερότητα των τιμών στη ζώνη του ευρώ. Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα στο πλαίσιο της εντολής του».

Πηγή: newsbeast.gr