Δύσκολα θα έλθει ξανά για συζήτηση η πρόταση της 27ης Ιουνίου

Gazzetta team
Δύσκολα θα έλθει ξανά για συζήτηση η πρόταση της 27ης Ιουνίου
Πιο πολύ μιλά η Ευρώπη για πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας παρά για νέο πακέτο καθώς η συζήτηση χρειάζεται πλέον πάνω από μισό ή και ένα μήνα - "Η Ελλάδα έχει χάσει την ψυχική της σύνδεση με την Ευρώπη" λέει κορυφαία διπλωματική πηγή των Θεσμών

Πολύ βαρύ είναι πλέον το κλίμα για τη χώρα μας στις Βρυξέλλες, λίγες ώρες πριν τη μετάβαση του Έλληνα πρωθυπουργού για τη δυσκολότερη ίσως εθνική διαπραγμάτευση της μεταπολίτευσης. Με την Ευρώπη πλέον περισσότερο να μιλά για πρόγραμμα παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας παρά για νέο χρηματοδοτικό - αναπτυξιακό πακέτο, φαίνεται πως η κατεύθυνση πόρρω απέχει από όσα θετικά κι ενωτικά σήμερα συζητήθηκαν μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. Κι αυτό διότι ενώ στην Ελλάδα μιλάμε για νέα ελληνική πρόταση χρηματοδότησης, οι Ευρωπαίοι εταίροι εμφανώς οργισμένοι για τους πολιτικούς χειρισμούς που υπήρξαν, λένε πως πλέον δεν υπάρχει χρόνος, πως δύσκολα θα υπάρξει νέα ολοκληρωμένη αποτίμηση της ζημιάς που έχει ήδη υποστεί η ελληνική οικονομία, άρα δεν είναι εφικτή καινούργια πρόταση από τους Θεσμούς άμεσα.

"Μα πως να συζητηθεί η πρόταση της 27ης Ιουνίου όταν ήδη η ελληνική οικονομία υπό τα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν από το δημοψήφισμα, βουλιάζει και από ανάπτυξη περνάει στην ύφεση" δερωτούνται κύκλοι της ΕΕ. Και οι ίδιες πληροφορίες αναφέρονται σε προσπάθεια αρχικά να αποτιμηθεί η κατάσταση της οικονομίας, κάτι όμως που κρίνεται ως χρονοβόρο και πλέον επικίνδυνο για την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών.

"Έγιναν τεράστια λάθη από την κυβέρνηση που άφησε εκτεθειμένο τον ελληνικό λαό. Υποεκτιμήθηκαν οι παραινέσεις μας, δεν λήφθηκαν καν υπόψιν οι φοβοι που εκφράσαμε και τώρα ο κ. Τσίπρας σαν το παιδί που έσπασε το βάζο έρχεται να μιλήσει για τη ζημιά που ο ίδιος έκανε. Όμως το Eurogroup κυρίαρχα ασχολείται με την περιχαράκωση της Ευρωζώνης κι όχι πλεον κυρίαρχα με την περιχαράκωση της Ελλάδας όπως συνηθως έκανε" τονίζεται.

Μεγάλο πλήγμα επίσης στις σχέσεις ΕΕ - Ελλάδος έχουν επιφέρει οι επιστολές που η κυβέρνηση δίνει διαρκώς στη δημοσιότητα από ηγέτες σοσιαλιστικών κρατών της Λατινικής Αμερικής που επικροτούν το δημοψήφισμα όπως αυτής του Ραούλ Κάστρο ή του Μαδούρο της Βενεζουέλα. "Ο κ. Τσίπρας στέλνει διαρκώς λάθος μηνύματα. Κατάφερε ακόμα και τον σύμμαχο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να τον εξοργίσει. Ο πρόεδρος της Κομισιόν είναι πολύ πικραμμένος με τα όσα συνέβησαν. Δυστυχώς ο κ. Τσίπρας θα βρεθεί στη γωνιά με δική του ευθύνη αύριο" υπογραμμιζεται.

Παράλληλα οι Ανατολικοευρωπαίοι ηγέτες διαχωρίζουν πλέον τη θέση τους ως προς το ελληνικό πρόβλημα, αναφέροντας πως "δεν θα ανεχθούν άλλη επιλεκτική παροχή βοήθειας σε μια χώρα που διαρκώς κινείται εκτός πλαισίου και...αδειάζει τους εταίρους της με αιφνιδιασμούς".

Πηγή: protothema.gr