«Μουδιασμένη» η αντίδραση της Ευρώπης - Νέα σχέδια πέφτουν στο τραπέζι

Gazzetta team
«Μουδιασμένη» η αντίδραση της Ευρώπης - Νέα σχέδια πέφτουν στο τραπέζι
«Μα πώς να υποδεχτούμε ένα αποτέλεσμα για το οποίο πρώτη συγχαρητήρια έστειλε η Μαρι Λεπέν» λέει κορυφαίος αξιωματούχος των Θεσμών – Τα δύο σενάρια για την αντίδραση των Θεσμών και πως «η ελληνική δημοκρατία, μπορεί να αντιμετωπιστεί με περισσότερη ευρωπαϊκή …δημοκρατία»

Ως μεγάλη και ηχηρή νίκη των ευρωσκεπτικιστών με ανυπολόγιστες συνέπειες στο ευρωπαϊκό ενοποιητικό εποικοδόμημα υποδέχθηκε η Ευρώπη το ηχηρό αποτέλεσμα που βγήκε σήμερα από τις κάλπες. Κανένας δεν περίμενε μια τόσο ευρείας έκτασης νίκη του ΟΧΙ, με αποτέλεσμα ήδη το Παρίσι, το Βερολίνο και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να μετράνε πλέον με προσοχή τις επόμενες κινήσεις τους. Κινήσεις όμως που γίνονται ολοένα πιο απρόβλεπτες.

Όπως αναφέρει διπλωματική πηγή «πρόκειται για ένα πολύ κακό αποτέλεσμα για την επίτευξη συμφωνίας, πολύ καλό όμως για την επιστροφή στη δραχμή». Από την άλλη πλευρά όμως η Ευρώπη θα δυσκολευτεί να εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο δεν θα γίνει σεβαστή η λαϊκή ετυμηγορία και θα οδηγηθεί μια χώρα εκτός της οικογένειας του Ευρώ λόγω …δημοκρατίας.

Αυτή την στιγμή, η σιωπή από τη μεριά του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Μάρτιν Σουλτς είναι εκκωφαντική με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν πως ο πρώτος θα αποφύγει να είναι εκείνος ο πρώτος που θα προβεί σε ανακοινώσεις ενώ ο δεύτερος εκτιμά πως το αποτέλεσμα δημιουργεί χάσμα. Κύκλοι της ΕΕ μιλάνε για αποτέλεσμα που δεν ήταν αναμενόμενο αλλά και για μια συγκυρία που δυσκολεύει πλέον τους ελιγμούς. Ο κ. Γιούνκερ κατά κάποιους έμμεσα αποδοκιμάστηκε αφού τη δική του υπογραφή έφερε το σχέδιο της 25ης Ιουνίου, κατ’ άλλους όμως ενδεχομένως να μην έχει πει την τελευταία του λέξη και να αναλάβει πρωτοβουλία για να μην διχοτομηθεί η ΕΕ επί των ημερών του.

Παράλληλες διπλωματικές πληροφορίες μιλάνε για περισσότερο ενδιαφέρον που στρέφεται πλέον προς τη μεριά της ΕΚΤ και του ΔΝΤ το οποίο εξακολουθεί να παραμένει στη σκληρή γραμμή και να μη συναινεί σε παροχή βοήθειας στην Ελλάδα ή ανατροπή της πορείας «προ-χρεοκοπίας» στην οποία η χώρα έχει εισέλθει. Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες μας ο Μάριο Ντραγκι είναι σε συντονισμό με Γερμανία και Γαλλία οι οποίες δια του προέδρου της πρώτης και Καγκελαρίου της δεύτερης ετοιμάζουν τις επόμενες δράσεις τους. Δράσεις που σε μεγάλο βαθμό θα κριθούν και από τις αντιδράσεις των αγορών αύριο το πρωί.

Τα δύο σενάρια

Σύμφωνα με πληροφορίες τα σενάρια που εξετάζονται είναι δυο. Το ένα είναι η πλήρης εφαρμογή του plan B με σκληρή απάντηση προς μια χώρα που «από μόνη της αποφάσισε την τύχη της» και προς μια ανεπιθύμητη κυβέρνηση που «ανοικτά παίζει παιχνίδια κατά της ΕΕ». Πρόκειται για σχέδιο κινούμενο σε παραλληλία με ό,τι συνέβη στην Κύπρο η οποία αρχικά πανηγύριζε για την αντίσταση του Κοινοβουλίου της ως προς το Bail in, όμως υπό το βάρος της κατάρρευσης της χώρας και των τραπεζών αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει. Ουσιαστικά σε αυτό το σχέδιο θα συμβάλει το να αφεθεί το ελληνικό πρόβλημα να κακοφορμίσει και να μείνει η Ελλάδα να δίδει μάχη με το χρόνο και την εσωτερική κατάρρευση σε όλους τους τομείς. Πρόκειται για μια ουσιαστική απειλή GREXIT που ενδεχομένως θα συμβεί εντός των επόμενων εβδομάδων και πιο συγκεκριμένα στα 20 Ιουλίου που λήγει η υποχρέωση μας προς την ΕΚΤ. Το σχέδιο αυτό έχει πιστούς οπαδούς στους κύκλους των τραπεζιτών και βιομηχάνων της Γερμανίας αλλά και στην ομάδα Σόιμπλε που παρά τα θρυλούμενα, δείχνει να έχει ακόμα μεγάλη δύναμη στη γερμανική πολιτική σκηνή αλλά και τα κέντρα αποφάσεων της Ευρώπης.

«Η Ευρώπη είναι πολύ μεγάλη για να παγιδευτεί από τον ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρεται. Παράλληλα η επίκληση που θα υπάρξει σε αυτή τη διαδικασία θα είναι η άρνηση πολλών κοινοβουλίων – κρατών μελών της ΕΕ να ψηφίσουν παροχή ενίσχυσης στην Ελλάδα με το πρόσχημα πως «δημοκρατία εκτός από την Ελλάδα, υπάρχει και στην υπόλοιπη Ευρώπη»

Το πιο θετικό για τη χώρα μας σχέδιο με τη σειρά του προβλέπει υποχώρηση ως προς το θέμα του χρέους ώστε να φανεί σεβασμός της λαϊκής ετυμηγορίας, αλλά τήρηση σκληρής γραμμής ως προς την επιβολή μεταρρυθμίσεων με στόχο και η Ευρώπη να μην δείξει πως υποχωρεί (ζωντανός είναι ο φόβος των επερχόμενων PODEMOS). Η ΕΕ θα αναλάβει ρόλο παροχής ένεσης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες αλλά με …μέτρο αλλά και βοηθείας για την αποπληρωμή των τρεχουσών υποχρεώσεων για αποπληρωμές των ΔΝΤ και ΕΚΤ. Βέβαια και σε αυτήν την περίπτωση τα μέτρα θα είναι σκληρότερα από αυτά των 8 δις. ευρώ όμως θα δίνει την αίσθηση νίκης σε ένα μείζον ζήτημα για τη χώρα μας και τον πρωθυπουργό. Παράλληλα ο πρωθυπουργός θα κληθεί να αλλάξει πρόσωπα στη διαπραγμάτευση ώστε να φανεί πως η Ευρώπη δεν σέρνεται.

Σε κάθε περίπτωση η ελληνική υπόθεση έχει πλέον από σήμερα το βράδυ και μετά τους λογικούς πανηγυρισμούς της πλευράς του ΟΧΙ περάσει στα χέρια της Ευρώπης, η οποία καλείται να ανταποκριθεί σε ένα άβολο, μη προβλεπόμενο αποτέλεσμα για την ίδια.

Πηγή protothema.gr