Θα υποβάλει το βράδυ νέο αίτημα στην ΕΚΤ για αύξηση του ELA

Gazzetta team
Θα υποβάλει το βράδυ νέο αίτημα στην ΕΚΤ για αύξηση του ELA
Χρειάζονται μετρητά για να ανταποκριθούν οι τράπεζες στις εκροές παρά την επιβολή capital controls

Νέα σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί το βράδυ στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή των τραπεζιτών και της ΤτΕ, προκειμένου να εκτιμηθεί εκ νέου η κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα, μετά και τις εκροές του Σαββατοκύριακου.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένεται να υποβάλει το βράδυ νέο αίτημα στην ΕΚΤ για την αύξηση του ELA. Υπενθυμίζεται ότι αύριο θα συνεδριάσει το ΔΣ της ΕΚΤ, έχοντας στα χέρια του και το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος.

Μετά και τις σχετικές αποφάσεις της Φρανκφούρτης, αναμένεται να αποφασιστεί στην Αθήνα εάν θα αλλάξει κάτι στο όριο ανάληψης από τα ΑΤΜ, καθώς και εάν θα αλλάξει κάτι στον τρόπο με τον οποίο θα πληρωθούν οι συντάξεις και τι θα γίνει με το όριο ανάληψης των συνταξιούχων.

Και αυτό, καθώς ήδη η πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη, έχει παραδεχθεί ότι με το υφιστάμενο καθεστώς το διαθέσιμο ρευστό στις τράπεζες θα φθάσει ως το βράδυ της Δευτέρας. Μία εκτίμηση που επανέλαβε και σήμερα το πρωί, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Κάτι που σημαίνει ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν θα μπορεί να λειτουργήσει από Τρίτη ακόμα και στην περίπτωση που η ΕΚΤ διατηρήσει σε λειτουργία τον ELA.

Και αυτό, καθώς χρειάζεται αύξηση και μάλιστα σημαντική, για να μπορεί να ανταποκριθεί έστω και στις ελεγχόμενες ημερήσιες ανάγκες έπειτα από την επιβολή των capital controls, που ως φαίνεται θα μείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πηγή: protothema.gr