Reuters: Τα τέσσερα ζητήματα που απειλούν την Ευρώπη

Gazzetta team
Reuters: Τα τέσσερα ζητήματα που απειλούν την Ευρώπη
Η χρεοκοπία της Ελλάδας και ο κίνδυνος ενός Grexit είναι η πιο μεγάλη απειλή αυτή την στιγμή για την Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διανύει για ακόμα μία φορά μια δύσκολη περίοδο. Η ενότητα της ΕΕ, η αλληλεγγύη και το διεθνές κύρος βρίσκονται αντιμέτωπες με τέσσερις μεγάλες κρίσεις, την ελληνική κρίση χρέους, το ουκρανικό ζήτημα, την πιθανή έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ και το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης στη Μεσόγειο που έχει κοστίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, σε περίπτωση που δεν αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αυτά, τότε θα επιδεινωθούν κι άλλο θέτοντας σε κίνδυνο το «Σχέδιο Ευρώπη».

Αρχικά, η χρεοκοπία της Ελλάδας και ο κίνδυνος ενός Grexit είναι η πιο μεγάλη απειλή αυτή την στιγμή για την Ευρώπη.

«Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες ενός Grexit θα μπορούσαν να επηρεάσουν το ευρωπαϊκό σχέδιο στο σύνολό του. Αυτό θα μπορούσε να υπονομεύσει περαιτέρω το λόγο ύπαρξης της ΕΕ» έγραψαν σε ανάλυσή τους ο Fabian Zuleeg και ο Janis Emmanouilidis για το think tank, European Policy Center.

Παρόλο που η Ελλάδα αντιπροσωπεύει μόλις το 2% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης και του πληθυσμού της ΕΕ, η χρεοκοπία της χώρας μετά από δύο πακέτα διάσωσης θεωρείται τεράστιο πλήγμα για το κύρος της ΕΕ.

Ακόμη και πριν γίνει γνωστό το δημοψήφισμα, η ατμόσφαιρα στις Βρυξέλλες ήταν εκρηκτική, με τους Έλληνες να κατηγορούν τους Γερμανούς οι υπόλοιποι να κατηγορούν τους Έλληνες και οι οικονομολόγοι να κατηγορούν την τυφλή εμμονή της λιτότητας, σχολίασε το Reuters.

Αν και δεν είναι γνωστό τι θα γίνει στην συνέχεια, η Αθήνα, έχει ήδη δείξει ότι οι ιδρυτές του ευρώ εξαπατήθηκαν όταν δήλωσαν ότι η συμμετοχή στο ενιαίο νόμισμα ήταν άθραυστη.

Πηγή: protothema.gr