Για ποτό μετά τη συγκέντρωση του «Όχι» ο Βαρουφάκης (pics)

Gazzetta team
Για ποτό μετά τη συγκέντρωση του «Όχι» ο Βαρουφάκης (pics)
Την ώρα που οι Financial Times πυροδοτούσαν την «βόμβα"» για σχέδιο κουρέματος στιςκαταθέσεις, ο Γιάνης Βαρουφάκης εθεάθη για... ποτό, ενώ προτρέπει τους πολίτες να πουν «ΌΧΙ» στο αυριανό δημοψήφισμα.

Λίγο μετά την συγκέντρωση υπέρ του "ΌΧΙ" στο Σύνταγμα το βράδυ της Παρασκευής, ο Γιάνης Βαρουφάκης, συνοδευόμενος από την σύζυγό του, Δανάη Στράτου και ακόμη δύο - τρία άτομα, βρέθηκαν για ποτό σε γνωστό μπαρ στην πλατεία Μαβίλη.

Ο υπουργός Οικονομικών συνομίλησε σε χαλαρό ύφος με αρκετούς πολίτες, ενώ δεν χάλασε το χατίρι σε νέους και νέες που του ζήτησαν μία selfie φωτογραφία.

Όλα αυτά την ώρα οι Financial Times δημοσίευσαν σχέδιο για κούρεμα της τάξης του 30% στις καταθέσεις των πολιτών που ξεπερνούν τις 8.000 ευρώ.

Δημοσίευμα που διαψεύστηκε τόσο από το υπουργείο Οικονομικών, όσο και από την πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη, η οποία χαρακτήρισε ανυπόστατο μεν, το συγκεκριμένο δημοσίευμα, ωστόσο έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας πως αν δεν υπάρξει χορήγηση ρευστότητας από την ΕΚΤ την Δευτέρα, τότε τα ΑΤΜ των τραπεζών θα "στεγνώσουν".

"Δημοκρατία, κοινό νόμισμα και λελογισμένες οικονομικές πολιτικές συμβαδίζουν"


Παράλληλα, προτροπή στους πολίτες να ψηφίσουν «Όχι» στο αυριανό δημοψήφισμα απευθύνει, με άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή», ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Στο άρθρο με τίτλο «Όχι: Μοναδική ευκαιρία για ανάκαμψη και δημοκρατία εντός του ευρώ», ο κ. Βαρουφάκης επισημαίνει ότι οι πολίτες έχουν μοναδική ευκαιρία να πουν «όχι», δίνοντας στους δανειστές το πράσινο φως για να επιστρέψουν με λογικές προτάσεις. «Μόνο έτσι θα υπάρξει έντιμη συμφωνία. Μόνο έτσι θα εκπληρώσουμε το ευρωπαϊκό μας καθήκον καταδεικνύοντας πως δημοκρατία, κοινό νόμισμα και λελογισμένες οικονομικές πολιτικές συμβαδίζουν».

Ο υπουργός Οικονομικών κάνει εκτενή αναφορά στις πιέσεις από το Eurogroup, έναν μη- θεσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως γράφει, να αποδεχθεί η χώρα ένα δρακόντειο πακέτο λιτότητας (άμεσα μέτρα 2,5% με 3% του ΑΕΠ), φόρων (εστίαση και ξενοδοχεία στο 23%), περικοπών (π.χ. επικουρικών συντάξεων και ΕΚΑΣ) και κοινωνικής αποδόμησης (π.χ. απεμπόληση της νησιωτικότητας). Σύμφωνα με τον υπουργό, οι δανειστές είπαν «αποδεχθείτε όλα αυτά μαζί με μηνιαίες αξιολογήσεις έως τον Νοέμβριο και παράλληλες, σκληρές διαπραγματεύσεις για το 3ο Μνημόνιο που θα φέρει, στο τέλος του χρόνου, νέα μέτρα, νέες απειλές για Grexit, νέα πολύμηνη αβεβαιότητα, νέα ταπείνωση. Ή διαφορετικά οι τράπεζές σας κλείνουν την Δευτέρα το πρωί». Και τελικά, τιμώρησαν τον λαό, κλείνοντας τις τράπεζες.

Επίσης, όπως αναφέρει, το ερώτημα στο ψηφοδέλτιο έχει νόημα, καθώς «στη διάρκεια της δύσκολης αυτής εβδομάδας λαμβάνουμε νέες προτάσεις που αποτελούν, έως τώρα, παραλλαγές της πρότασης των δανειστών της 25ης Ιουνίου».

Πηγή: newsit.gr