Βαρουφάκης: Ήξερα ότι οι δανειστές θα μας έκλειναν τις τράπεζες

Gazzetta team
Βαρουφάκης: Ήξερα ότι οι δανειστές θα μας έκλειναν τις τράπεζες
«Θέλει αρετή και τόλμη το δημοψήφισμα».

«Ήξερα ότι οι δανειστές θα μας έκλειναν τις τράπεζες. Θέλει αρετή και τόλμη το δημοψήφισμα... Μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας έχουμε εξασφαλίσει τη ρευστότητα. Τη Δευτέρα θα έχει μπει η βάση μιας συμφωνίας και η ΕΚΤ θα πράξει το καθήκον της και θα υπάρξει άνοιγμα των τραπεζών», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Βαρουφάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Alpha, δυο ημέρες πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα οπού ο λαός καλείται να πει «ΝΑΙ» ή «ΟΧΙ» στην πρόταση των θεσμών.

Ο υπουργός Οικονομικών κληθείς να απαντήσει στο ερώτημα του Αντώνη Σρόιτερ αν την Τρίτη θα ανοίξουν οι τράπεζες, απάντησε: «Αν μας εφοδιάσετε με ένα “Όχι”, θα έχετε μια καλή συμφωνία. Οποίος λαός αξιολόγησε την αξία της ψήφου του μετρώντας το με ευρώ ή μάρκα δεν κράτησε για πολύ καιρό τα δικαιώματά του και τη δημοκρατία, η αξία της ψήφου δεν μετριέται, δεν έχει τιμή».

Ερωτώμενος, τέλος, τι θα γίνει με τις τράπεζες, κι αν οι Έλληνες κινδυνεύουν με κούρεμα καταθέσεων, ο υπ. Οικονομικών, απάντησε: «Ο κόσμος είναι τρομοκρατημένος, το καταλαβαίνω, σκέφτεται την Κύπρο. Εδώ δεν θα γίνει αυτό. Ο λόγος που κατέρρευσε το κυπριακό μοντέλο είναι επειδή οι τράπεζες έπασχαν από κεφαλαιοποίηση» και η Ευρώπη αποφάσισε τα χρήματα να βρεθούν από τους καταθέτες κι όχι το κράτος, όπως εξήγησε ο κ. Βαρουφάκης.

«Εδώ δεν είχαμε κάτι τέτοιο. Η ΕΚΤ μέχρι και σήμερα δηλώνει ότι οι τράπεζες είναι φερέγγυες. Με το που θα υπάρξει συμφωνία αμέσως θα ανοίξει ο ELA», τόνισε ο υπουργός.

Πηγή: newsbeast.gr