ΙΟΒΕ: Δύσκολη η ανατροπή των επιπτώσεων από τα capital controls

Gazzetta team
ΙΟΒΕ: Δύσκολη η ανατροπή των επιπτώσεων από τα capital controls
Για να αλλάξει το αρνητικό κλίμα πρέπει άμεσα να εξαλειφθεί η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, τονίζει.

Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών έχουν αποτελέσματα τα οποία δεν είναι εύκολα αναστρέψιμα, εκτιμά το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Όπως εξηγεί χαρακτηριστικά, η άρση των περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές θα μπορεί να επέλθει μόνο σταδιακά και στο βαθμό που η εμπιστοσύνη θα επανέρχεται, με την επίτευξη μιας νέας εξισορρόπησης των ίδιων των τραπεζών αλλά και των δημοσιονομικών δεδομένων.

«Οι περιορισμοί αυτοί, μαζί με την ευρύτερη διάρρηξη της εμπιστοσύνης που έχει υπάρξει, δυστυχώς θα τείνουν να υποβιβάσουν το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα. Τα εισοδήματα και οι θέσεις εργασίας θα μειώνονται τουλάχιστον για τους επόμενους αρκετούς μήνες» συνεχίζει το Ίδρυμα.

Παράλληλα, το ΙΟΒΕ υποστηρίζει ότι για να αλλάξει το αρνητικό κλίμα πρέπει άμεσα να εξαλειφθεί η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

«Αυτό πρέπει να έχει ήδη συμβεί ξεκάθαρα το πρωί της Δευτέρας ώστε να μην υπάρξουν οι δραματικές εξελίξεις που μπορεί να δρομολογηθούν λόγω της ανάγκης κεφαλαιακής στήριξης του τραπεζικού μας συστήματος.

Στη συνέχεια, πρέπει επειγόντως να υπάρξει μια νέα συμφωνία στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Κάθε μέρα και κάθε ώρα είναι πλέον ιδιαίτερα κρίσιμη.» αναφέρει χαρακτηριστικά το ΙΟΒΕ.

Πηγή: protothema.gr