Ξεκάθαροι οι ξένοι: Το ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι ευρώ ή δραχμή

Gazzetta team
Ξεκάθαροι οι ξένοι: Το ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι ευρώ ή δραχμή
Μανουέλ Βαλς: Η Ε.Ε. μιλάει πλέον με μία φωνή στην Ελλάδα - Ντάισελμπλουμ: Με «όχι» η Ελλάδα μπορεί να μην έχει αύριο θέση στην Ευρωζώνη - Απαξιωμένη ακόμα και από τους πιο ειλικρινείς συνομιλητές της η κυβέρνηση επιλέγει για ακόμα μια φορά να κατηγορήσει τους πάντες, εκτός από την πολιτική της.

Μόλις δύο ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για το δημοψήφισμα που θα κρίνει οριστικά το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας, η Ευρωπαϊκή Ένωση, τόσο σε επίπεδο θεσμικών οργάνων, όσο και σε αυτό των αρχηγών κρατών - και κυβερνήσεων επέλεξε να δώσει τέλος σε κάθε αναφορά για την Ελλάδα, μετά την οριστική τοποθέτηση του προέδρου του Eurogroup, πως σε περίπτωση που επικρατήσει το «όχι», η χώρα μας δεν θα έχει μέλλον στην Ευρωζώνη.

Ήδη στις Βρυξέλλες, τη Φρανκφούρτη αλλά και σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, οι επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. και των κρατών-μελών προετοιμάζονται για την έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του Ευρώ. Ακόμα και οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, αυτές που σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα θα αποτελούσαν τους στρατηγικούς συμμάχους της Ελλάδας, λαμβάνουν τα μέτρα τους, όχι απλώς για να περιορίσουν της όποιες παράλληλες απώλειες, αλλά κυρίως για να μην βρεθούν έκθετες σε μια πιθανή προπαγάνδα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που θα τους επιρρίψει τις ευθύνες της καταστροφής της Ελλάδας.

Χωρίς κανέναν απολύτως σύμμαχο στην Ε.Ε. και απαξιωμένη ακόμα και από τους πιο ειλικρινείς συνομιλητές της, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, επιλέγει για ακόμα μια φορά να κατηγορήσει τους πάντες, εκτός από την πολιτική της.

Μανουέλ Βαλς: Η Ε.Ε. μιλάει πλέον με μία φωνή στην Ελλάδα

Η αποτυχία της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να διχάσει την Ευρωζώνη και την Ε.Ε. επενδύοντας σε μια πιθανή σύγκρουση των μεγαλύτερων οικονομιών της ένωσης, έπεσε στο κενό μετά και τη δήλωση του πρωθυπουργού της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς, ο οποίος ξεκαθάρισε πως «Γαλλία και Γερμανία, έχουν την ίδια στάση απέναντι στην Ελλάδα». Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας μιλώντας σε συνέδριο στην Τουλούζ υπογράμμισε πως «Ζητάμε από τους Έλληνες να ψηφίσουν με τα μάτια ανοιχτά, κατανοώντας όλες τις συνέπειες για το τι θα σημαίνει το «όχι», το οποίο θα μπορούσε να σπρώξει την Ελλάδα έξω από την ευρωζώνη.

Ντάισελμπλουμ: Με «όχι» η Ελλάδα μπορεί να μην έχει αύριο θέση στην Ευρωζώνη

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Eurgogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μιλώντας στο κοινοβούλιο της χώρας του ξεκαθάρισε πως δεν πρέπει να έχει κανείς την ψευδαίσθηση πως με μια και αρνητική ψήφο θα ενισχυθεί η διαπραγματευτική θέση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. «Πρέπει να φύγει από το τραπέζι μια ψευδαίσθηση: ότι εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, τότε όλα μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης και ότι θα καταλήξει κανείς με ένα ευκολότερο και πιο ελκυστικό πακέτο» υπογράμμισε ο κ. ο Ντάισελμπλουμ, συνεχίζοντας: «Χρειάζονται εκτεταμένα μέτρα για να επιστρέψει σε αναπτυξιακή τροχιά η ελληνική οικονομία. Εάν οι Έλληνες δεν το επιθυμούν τότε όχι μόνο δεν υφίσταται καμία βάση για νέο πρόγραμμα, αλλά και καμία θέση για την Ελλάδα στην Ευρωζώνη».

Οι τοποθετήσεις Βαλς - Ντάισελμπλουμ ακολουθούν την ομοβροντία δηλώσεων όλων των Ευρωπαίων πολιτικών που αρχίζουν να συνειδητοποιούν πως το σχέδιο της ελληνικής πλευράς είναι είτε η εκβίαση της Ε.Ε, είτε η έξοδος από την Ευρωζώνη.

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του πρωθυπουργού της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι την Τετάρτη, ο οποίος τόνισε πως «Δεν είναι δυνατόν να μειώνουμε τις πρόωρες συντάξεις στην Ιταλία για να συνεχίσουν να τις λαμβάνουν οι Έλληνες. Η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός πρέπει να καταλάβουν πως το ερώτημα του δημοψηφίσματος δεν είναι Τσίπρας εναντίον Κομισιόν, αλλά ευρώ ή δραχμή»

Πηγή: protothema.gr