Στερεύουν οι τράπεζες με μόλις 500 εκατ. ευρώ

Gazzetta team
Στερεύουν οι τράπεζες με μόλις 500 εκατ. ευρώ
Μίχαλος: Όποιος πιστεύει ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν την Τρίτη, ονειροπολεί.

Στο κόκκινο βρίσκεται η ρευστότητα των τραπεζών καθώς στερεύουν τα χαρτονομίσματα και τα διαθέσιμα περιορίζονται σε επικίνδυνα όρια.

Ειδικότερα τα χρήματα σε ρευστό που διαθέτουν οι τράπεζες ανέρχονται σε 500 εκατ. ευρώ εκτιμά η βρετανική εφημερίδα Telegraph επικαλούμενη δηλώσεις του προέδρου του ΕΒΕΑ και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Κωνσταντίνου Μίχαλου.

«Έχουμε αξιόπιστες πληροφορίες ότι τα αποθεματικά σε ρευστό στις τράπεζες βρίσκεται κάτω από το όριο των 500 εκατ. ευρώ. Όποιος πιστεύει ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν την Τρίτη, ονειροπολεί. Τα μετρητά δεν θα κρατήσουν ούτε για μια ώρα» αναφέρει ο κ. Μίχαλος στη βρετανική εφημερίδα.

«Βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση. Οι ελληνικές εταιρείες έχουν αποκλειστεί από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω του συστήματος Target2. Η εμπορική κοινότητα δεν μπορεί να εισάγει τίποτα και χωρίς πρώτες ύλες δεν μπορεί και να παράξει τίποτα» συμπλήρωσε ο κ. Μίχαλος.

Όπως καταγράφει η Telegraph το όριο των χρημάτων που δίνεται από τα ΑΤΜ έχει πλέον υποχωρήσει στα 50 ευρώ από τα 60 ευρώ πιθανότατα γιατί έχουν εξαφανιστεί τα χαρτονομίσματα των 20 ευρώ.

Ο κ. Μίχαλος, τόνισε ότι η επιτροπή που ελέγχει τα αιτήματα για πληρωμές στο εξωτερικό αδυνατεί να χειριστεί τον μεγάλο αριθμό αιτημάτων και το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει παράλυση.

«Δεν μπορούμε να στείλουμε χρήματα στο εξωτερικό για τους προμηθευτές μας» τόνισε ο Παύλος Δέας ιδιοκτήτης εργοστασίου επεξεργασίας ελιάς στη Χαλκιδική, ενώ τονίζει ότι υπάρχουν εγκλωβισμένα κοντέινερ.

«Δεν ξέρουμε πώς θα εξάγουμε 60 εμπορευματοκιβώτια για τις ΗΠΑ. Εργοστάσια κλείνουν γύρω μας σε ένα φαινόμενο ντόμινο», είπε.

Σε δηλώσεις του ο Γιώργος Καμίνης, ο δήμαρχος της Αθήνας υπογράμμισε ότι:«Είμαστε αντιμέτωποι με μια εθνική καταστροφή, είναι τόσο αυτονόητο. Εάν η Ελλάδα ψηφίσει« όχι »θα είμαστε υποχρεωμένοι να πάμε πίσω στη δραχμή αμέσως».

Ο δήμαρχος είπε ότι η όλη δομή του ελληνικού κράτους άρχισε να φθείρεται,και κανείς δεν πληρώνει πια φόρους.


Πηγή: newsbeast.gr