Διαγράφεται ο Δαμοβολίτης από τους ΑΝΕΛ λόγω του «Ναι»

Gazzetta team
Διαγράφεται ο Δαμοβολίτης από τους ΑΝΕΛ λόγω του «Ναι»
Δαμαβολίτης: Tο "όχι" οδηγεί στη δραχμή - Κόκκαλης: Σε αυτή την τόσο κρίσιμη περίοδο, οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων - Καμμένος: Έχουμε πόλεμο, όποιος δεν τον αντέχει, φεύγει.

Διαγραφεται ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Δαμοβολίτης επειδή είπε ότι θα ψηφίσει ναι στο δημοψήφισμα.

Όπως είπε ο βουλευτής στο Ράδιο 9,84, «η επιλογή είναι μεταξύ μιας συμφωνίας με μέτρα επώδυνα ή με ρήξη», επισημαίνοντας ότι ο κόσμος, αντιλαμβανόμενος την κρισιμότητα της κατάστασης, δείχνει να είναι υπέρ της συμφωνίας.

«Το διά ταύτα, έτσι όπως αποτυπώνεται, κατά την προσωπική μου εκτίμηση, είναι ότι το δημοψήφισμα τελικά είναι ευρώ εναντίον δραχμής», επισήμανε, λέγοντας ότι αν τη Δευτέρα το πρωί πάρουμε«αυτό το περήφανο "όχι" και πάμε να διαπραγματευτούμε στην Ευρώπη και μάλιστα με τις αγορές να μην έχουν πάθει ζημιά... αν λοιπόν πάμε και μας ξαναπούνε "όχι", τι ακριβώς θα κάνουμε;», είπε ο κ. Δαμαβολίτης, εκφράζοντας την ανησυχία του για το μέλλον.

«Είμαι υπέρ του "ναι"», ξεκαθάρισε, επισημαίνοντας ότι «την Κυριακή καλώ τον κόσμο να ψηφίσει "ναι"».

Οι διαφωνίες μου είναι γνωστές στον πρόεδρο εδώ και ένα μήνα, αλλά τις βάζαμε στην άκρη για να πετύχει η κυβέρνηση στην διαπραγματευτική της προσπάθεια, δήλωσε λίγο αργότερα μιλώντας στο Mega ο κύριος Δαμαβολίτης. Ήλπιζα με το να χρησιμοποιήσουμε το δημοψήφισμα θα μπορούσαμε να αλλάξουμε τη ροή των πραγμάτων και να πετύχουμε μια καλύτερη συμφωνία, συμπλήρωσε.

«Εκτιμώ τον πρόεδρο, αλλά σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, όφειλα να εκφράσω τη διαφωνία μου. Δεν μου επιτρέπεται να καλέσω τον πρόεδρο του κόμματος να κάνει κάτι δημοσίως, αλλά του έχω εκφράσει κατ' ιδίαν τη διαφωνία μου και αν ο πρόεδρος ζητήσει την έδρα μου και την παραίτησή μου, θα την έχει» διευκρίνισε.

«Θα ψηφίσω «ναι» γιατί το «όχι» οδηγεί στη δραχμή και δεν μπορώ να συναινέσω σε αυτό. Θεωρώ πως κάθε βουλευτής πρέπει να ψηφίσει με βάση τη συνείδησή του και όχι την κομματική γραμμή. Ακόμα και Ευρωπαίοι ηγέτες που είναι φίλοι της Ελλάδας, όπως ο Ολάντ, ο Ρέντσι, δηλώνουν ότι ένα "όχι" στο δημοψήφισμα σημαίνει "όχι" στην Ευρώπη», δήλωσε.



Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Βασίλης Κόκκαλης, μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1 είπε ότι εάν το δημοψήφισμα πραγματοποιηθεί θα ψηφίσει υπέρ της Ευρώπης, τονίζοντας ότι δεν έχει εντολή από τους πολίτες για capital controls, ούτε για κούρεμα καταθέσεων. «Άκουσα τον κ. Σακελλαρίδη να διαβεβαιώνει ότι δεν θα γίνει capital control, γι'αυτό ψήφισα υπέρ του δημοψηφίσματος» σημείωσε. Επίσης, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρέμβει. «Κάνω έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και να ακυρώσει το δημοψήφισμα» είπε χαρακτηριστικά.



Είχε προηγηθεί η παρακάτω δήλωση του κ. Κόκκαλη: «Η Βουλή των Ελλήνων την 27/06/2015 προκήρυξε τη διενέργεια δημοψηφίσματος με συγκεκριμένο και ξεκάθαρο ερώτημα για το οποίο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες σαφέστατα απαντούν όχι στην πρόταση συνέχισης της λιτότητας και των σκληρών μνημονίων. Επειδή όμως χθες η ελληνική κυβέρνηση επίσημα κατέθεσε νέα πρόταση προς τους δανειστές, η διενέργεια του δημοψηφίσματος καθίσταται άνευ αντικειμένου και ΜΟΝΟ διχασμό θα φέρει στους Έλληνες. Πρέπει ο Πρωθυπουργός να συγκαλέσει άμεσα τη Βουλή των Ελλήνων και να ακυρώσει το δημοψήφισμα ανεξάρτητα με την αποδοχή ή μη της πρότασης από τους δανειστές, διότι η ακύρωση του δημοψηφίσματος θα αποτελέσει δείγμα γνήσιας διάθεσης εξεύρεσης λύσης εντός ευρωζώνης και τρανταχτή απόδειξη του σταθερού προσανατολισμού της Κυβέρνησης στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Σε αυτή την τόσο κρίσιμη περίοδο πολίτες και πολιτικοί οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων».

Με δελτίο Τύπου που εξέδωσε λίγο αργότερα, ο κύριος Κόκαλης, διευκρινίζει πως η δική του θέση είναι αποχή από το δημοψήφισμα την Κυριακή, εφόσον γίνει: «Αν τελικά το επερχόμενο δημοψήφισμα δεν ακυρωθεί τότε η απάντηση στην ερώτηση "τι ψηφίζω" είναι "αποχή". Η αποχή από την ψηφοφορία, στα πλαίσια και της κατάστασης που βιώνουν σήμερα οι Έλληνες, θεωρείται επιτακτική ανάγκη».

Δημήτρης Καμμένος: Να αποσυρθεί το δημοψήφισμα
Διαφοροποίηση και από τον βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Δημήτρης Καμμένος, ο οποίος με δήλωσή του, ζητά «άμεση απόσυρση του δημοψηφίσματος και επανέναρξη διαπραγματεύσεων».

Αναλυτικά η δήλωση του Δημήτρη Καμμένου:

Το Σάββατο 27 Ιουνίου το Ελληνικό Κοινοβούλιο με βάση τα μέχρι εκείνη τη στιγμή αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης και την ΕΓΓΥΗΣΗ της Ελληνικής Κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρξουν capital controls ψήφισε υπερ της διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος με βάση το οποίο ο κυρίαρχος ελληνικός λαός θα έπαιρνε την τύχη της διαπραγμάτευσης στα χέρια του και θα αποφάσιζε ο ίδιος για το μέλλον του.

Την παραπάνω απόφαση δημοψηφίσματος ακολούθησαν δυστυχώς δύο πολύ άσχημες εξελίξεις: το κλείσιμο των τραπεζών με την ταυτόχρονη επιβολή capital controls και η μη αποδοχή της παράτασης του προγράμματος από τους δανειστές κάτι που οδήγησε στη λήξη του στις 30 Ιουνίου.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός απέστειλε δύο επιστολές στους θεσμούς στις 30 Ιουνίου όπου αιτείται νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα 29 δις αποδεχόμενος ως βάση συνέχισης διαπραγμάτευσης την τελευταία (βελτιωμένη) πρόταση των θεσμών της 28ης Ιουνίου 2015 και προτείνοντας πλέον συγκεκριμένες βελτιώσεις επ’ αυτής.

Είναι προφανές, ότι με βάση την παραπάνω πρόταση-επιστολή του Πρωθυπουργού ΔΕΝ υφίσταται πλέον κανένα ζήτημα δημοψηφίσματος καθώς σε συνθήκες πόλωσης καλείται πλέον ο ελληνικός λαός να αποφασίσει ΝΑΙ ή ΟΧΙ πάνω σε μια πρόταση των θεσμών που η ίδια η Κυβέρνηση την έχει ήδη αποδεχτεί ως βάση συνέχισης της διαπραγμάτευσης.

Με βαθύ αίσθημα ευθύνης απέναντι στον ελληνικό λαό και τους ψηφοφόρους μου, συναισθανόμενος απόλυτα την αβεβαιότητα στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μετά τις παραπάνω εξελίξεις και συντασσόμενος απόλυτα με τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας σύμφωνα με την οποία «Η παρουσία της χώρας στο ευρώ είναι εθνικός μονόδρομος όχι μόνο για οικονομικούς λόγους αλλά και για εθνικούς λόγους - Ενα δημοψήφισμα έχει νόημα όταν γίνεται σε συνθήκες που δεν προκαλούν διχασμό.»

Μαυραγάνης: Να αποσυρθεί το δημοψήφισμα
Την απόσυρση του δημοψηφίσματος ζητά και ο βουλευτής Νίκος Μαυραγάνης, που μιλώντας στη βουλή, δήλωσε «υπέρμαχος του ΟΧΙ, αλλά να αποσυρθεί το δημοψήφισμα, καθώς έπρεπε να γίνει με ανοιχτές τις τράπεζες».

Ο κύριος Μαυραγνάνης κατήγγειλε την τακτική να πληρώνει δόσεις υπονομεύοντας τη διαπραγματευτική ισχύ, ενώ ερωτηθείς αν ήταν λάθος κίνηση ή κακός σχεδιασμός απάντησε: «Δεν είμαι βέβαιος για την απόδοση δόλου ή βαριάς αμέλειας, επιφυλάσσομαι να πω τα περαιτέρω αφού μιλήσει γι αυτά ο κ. Βαρουφάκης».

Καμμένος: Όποιος δεν αντέχει τον πόλεμο φεύγει

Στην πρώτη του αντίδραση μετά τις διαφοροποιήσει των τεσσάρων βουλευτών ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα δήλωσε: Έχουμε πόλεμο, όποιος δεν τον αντέχει, φεύγει.

Πηγή: protothema.gr