Γιούνκερ: «Ήμασταν τόσο κοντά, αλλά ο Βαρουφάκης αποσύρθηκε στο παρά 1΄»

Gazzetta team
Γιούνκερ: «Ήμασταν τόσο κοντά, αλλά ο Βαρουφάκης αποσύρθηκε στο παρά 1΄»
Η Κομισιόν ήταν «τόσο κοντά» σε συμφωνία με την Ελλάδα με την διαφορά να έχει περιοριστεί στα 60 εκατ. ευρώ όταν οι Έλληνες διαπραγματευτές ξαφνικά σηκώθηκαν και έφυγαν εκμυστηρεύτηκε σε μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Politico.

O Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάνης Βαρουφάκης αρνήθηκαν να κάνουν συμφωνία, σύμφωνα με τον Γιούνκερ, ο οποίος υποστήριξε ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών απέσυρε τους διαπραγματευτές του από το χώρο των συνομιλιών τη στιγμή που ήταν πολύ κοντά σε συμφωνία.

«(Ο Γιούνκερ) είπε ότι ήμασταν έτοιμοι να δώσουμε μπροστά κονδύλια της ΕΕ στους Έλληνες για το μέλλον και η Ελληνική κυβέρνηση δεν δέχθηκε την προσφορά, το οποίο τους έπεισε ότι (οι Έλληνες) δεν ενδιαφέρονταν για μια συμφωνία και το θέμα ήταν ιδεολογικό» αναφέρει ευρωβουλευτής που ήταν παρών στη συνάντηση με τον Γιούνκερ.

«Μας είπε: Ήμασταν τόσο κοντά καθώς στην πραγματικότητα ήμασταν τόσο κοντά ώστε να διαφωνούμε για 60 εκατ. ευρώ» συμπλήρωσαν τρεις πηγές σύμφωνα με τις οποίες ο Γιούνκερ δεν έδωσε λεπτομέρειες τι ακριβώς αφορούσαν.

«Ο Γιούνκερ κατηγορούσε τον Τσίπρα για ό,τι συνέβη. Μας είπε ότι αν δεν έχουμε συμφωνία αυτό οφείλεται ξεκάθαρα σε ιδεολογικούς λόγους γιατί οι διαφορές δεν ήταν μεγάλες» προσθέτει πηγή του ευρωκοινοβουλίου στο Politico.

To Politico επικαλούμενο άλλη μια πηγή υποστηρίζει ότι ο Γιούνκερ είπε επίσης ότι η επικράτηση του "όχι" σημαίνει ότι «η Ελλάδα αποχωρεί από το ευρώ».

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο Γιούνκερ αμφισβήτησε την ικανότητα της κυβέρνησης να διεξάγει δημοψήφισμα μέσα σε λίγες ημέρες προσθέτοντας - χωρίς να δώσει λεπτομέρειες - ότι έχει σχέδιο για τη Δευτέρα ανάλογα με το τι θα ψηφίσουν οι Έλληνες.

Πηγή: protothema.gr