Stormharbour: Τι θα συμβεί με παραμονή και τι με έξοδο από την Ευρωζώνη

Gazzetta team
Stormharbour: Τι θα συμβεί με παραμονή και τι με έξοδο από την Ευρωζώνη
«Σε περίπτωση Grexit, θα υπάρξει υπερπληθωρισμός με διψήφιο ποσοστό, ο οποίος θα σταθεροποιηθεί μεσοπρόθεσμα στο 15% - 20%».

Tις επιπτώσεις στα νομίσματα, τα δημοσιονομικά μεγέθη, στα assets, στην οικονομία, την κοινωνία περιγράφει λεπτομερώς σε έκθεση της Storm Harbour o εκτελεστικός διευθυντής κ. Γιώργος Κοφινάκος. Με τίτλο " Με λίγα λόγια" η έκθεση αναλύει λεπτομερώς τι θα συμβεί αν η Ελλάδα παραμείνει στην Ευρωζώνη και τι θα συμβεί αν πραγματοποιηθεί έξοδος από την Ευρωζώνη

Νόμισμα

- Εάν η Ελλάδα παραμείνει στην Ευρωζώνη, το ευρώ έχει ήδη υποχωρήσει κατά 20% - 25% φθάνοντας σε απόλυτη ισοτιμία 1 προς 1 με το δολάριο. ( Πάνω από 1 τρισ δολάρια πρόγραμμα ρευστότητας )

- Σε περίπτωση Grexit, η νέα δραχμή θα υποτιμηθεί τάχιστα κατά 30% - 50%. Η συνεχιζόμενη οικονομική και πολιτική αναταραχή θα συμβάλλει στην περαιτέρω πτώση του ευρώ.

Capital Controls

- Εάν η Ελλάδα παραμείνει στην Ευρωζώνη, τα capital controls θα επιβληθούν μόνο εφόσον συνεχιστούν οι αρνητικές τάσεις. ( τα τελευταία 4 χρόνια μειώθηκαν οι καταθέσεις κατά 210 δισ. ευρώ ). Τα capital controls θα διατηρήσουν την Ελλάδα έξω από τις αγορές για ένα σημαντικό διάστημα, αυξάνοντας την εξάρτηση από την Ευρώπη και προκαλώντας την επιβολή νέων μέτρων λιτότητας. Μόλις η σταθερότητα διασφαλιστεί, τα capital controls θα αρθούν.
- Σε περίπτωση Grexit, τα capital controls θα διατηρηθούν, ενώ η αξιολόγηση της χώρας θα παραμείνει στην κατηγορία «σκουπίδια» για αρκετά χρόνια.

Πληθωρισμός

- Εάν η Ελλάδα παραμείνει στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός θα διατηρηθεί κάτω του 2% για τα επόμενα πέντε χρόνια, αυξάνοντας τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού. Το ρίσκο είναι ο αποπληθωρισμός μετά τα επιτόκια κοντά στο μηδέν για χρόνια μπροστά, παρόμοια με το Γιαπωνέζικο σύνδρομο.

- Σε περίπτωση Grexit, θα υπάρξει υπερπληθωρισμός με διψήφιο ποσοστό, ο οποίος θα σταθεροποιηθεί μεσοπρόθεσμα στο 15% - 20%.

Επιτόκια

- Σε περίπτωση παραμονής, όταν η "σκόνη" κατακαθίσει το κρατικό και επιχειρηματικό κόστος δανεισμού θα μειωθεί χαμηλότερα από 5%, όταν ενω το Δημόσιο θα μπορεί να δανειστεί χαμηλότερα και απο αυτά τα επίπεδα.

- Σε περίπτωση εξόδου, το άμεσο αποτέλεσμα του υπερπληθωρισμού θα διαμορφωθεί σε διψήφια ποσοστά και να σταθεροποιηθεί στο 15-20%. Ο εισαγόμενος πληθωρισμός αργότερα θα προσθέσει όταν η κατανάλωση στραφεί σε ξένα αγαθά.

Έλλειμμα

- Εάν η Ελλάδα παραμείνει στην Ευρωζώνη, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών θα διευρυνθεί οριακά λόγω της καθυστέρησης των ιδιωτικοποιήσεων.

- Σε περίπτωση Grexit, το έλλειμμα θα διευρυνθεί σημαντικά στην αρχή, ενώ αργότερα θα επιβραδυνθεί καθώς η κατανάλωση θα εστιάσει στα εγχώρια προϊόντα.

Ανταγωνιστικότητα

- Εάν η Ελλάδα παραμείνει στην Ευρωζώνη, τα οφέλη στην ανταγωνιστικότητα θα ενισχυθούν λόγω της εσωτερικής υποτίμησης των μισθών και της νέας πτώσης του ευρώ
- Σε περίπτωση Grexit, τα μεγάλη οφέλη από τον τουρισμό θα είναι βραχυπρόθεσμα, καθώς η Ελλάδα δεν παράγει υψηλής αξίας προϊόντα.

Ανεργία

- Εάν η Ελλάδα παραμείνει στην Ευρωζώνη, θα υπάρξει επιβράδυνση της ανάκαμψης, προκαλώντας νέα εσωτερική υποτίμηση, η οποία ωστόσο δεν θα αποδώσει καρπούς. Ωστόσο, η έναρξη ενός νέου γύρου ποσοτικής χαλάρωσης θα συμβάλει στην τόνωση της εγχώριας ζήτησης και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας

- Σε περίπτωση Grexit, λόγω των συνθηκών στην οικονομία, οι εταιρείες θα καταρρεύσουν και η ανεργία θα εκτιναχθεί. Ο δρόμος της αποκατάστασης θα είναι αργός.

Ύφεση

- Η τρέχουσα ύφεση είναι η βαθύτερη από το 1929 με μια απώλεια του ΑΕΠ κατά 25% και η ανεργία έχει εκτοξευθεί στο 26%.

- Εάν λοιπόν η Ελλάδα παραμείνει στην Ευρωζώνη, η Ελλάδα θα βιώσει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, υπό την προϋπόθεση να προωθηθούν οι ιδιωτικοποιήσεις, να μειωθούν οι εταιρικοί και προσωπικοί φόροι και να υπάρξει ευελιξία στην αγορά εργασίας.

- Σε περίπτωση Grexit, η ύφεση θα ενταθεί, καθώς ο υπερπληθωρισμός, η ανεργία και η συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας θα έχουν καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία.

Χρέος

- Εάν η Ελλάδα παραμείνει στην Ευρωζώνη, το «κούρεμα» δεν είναι βασική επιλογή. Θα επιτραπεί μία επιμήκυνση της αποπληρωμής κατά 50 με 60 χρόνια με επιτόκιο της τάξης του 1% συνεπάγοντας τη μείωση του χρέους κατά 30%.

- Σε περίπτωση Grexit, με την πλειονότητα του χρέους να βρίσκεται υπό αγγλικό δίκαιο, η έξοδος από την Ευρωζώνη θα επιφέρει αύξηση του χρέους, λόγω του αδύναμου εγχώριου νομίσματος. Η Ελλάδα θα είναι και πάλι υποχρεωμένη να αποπληρώσει το χρέος της σε ευρώ.

Ομόλογα

- Σε περίπτωση παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα και τα εταιρικά ομόλογα θα πραγματοποιήσουν ράλι, με τις αποδόσεις να κινούνται καθοδικά στα επίπεδα του 2-5%. Με τα παγκόσμια επιτόκια στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 χρόνων, η Ελλάδα θα προσελκύσει επενδυτές και φρέσκο χρήμα θα εισρεύσει στην χώρα.

- Αντίθετα, στην περίπτωση εξόδου της χώρας, με τον υψηλό πληθωρισμό οι τιμές των ομολόγων θα κλείσουν στο 0 και οι αποδόσεις θα εκτοξευθούν σε διψήφια ποσοστά , πιθανότατα και πάνω από 20%. Τα νέα ομόλογα, με μικρή διάρκεια ( 3 χρόνια και την πλειοψηφία σε 1 χρόνο ) θα εκδοθούν. Η μικρή διάρκεια, οι υψηλές αποδόσεις και η χαμηλή ζήτηση από επενδυτές θα κτυπήσει σοβαρά την οικονομική δραστηριότητα.

Μετοχές

- Εάν η Ελλάδα παραμείνει στην Ευρωζώνη, οι μετοχές έχουν δυνατότητα ανόδου έως και κατά 50% καθώς η χρηματιστηριακή αγορά είναι σοβαρά υποτιμημένη.
- Σε περίπτωση Grexit, οι αγορές θα οδηγηθούν στην καταστροφή για μία σημαντική χρονική περίοδο.

Γεωπολιτικός κίνδυνος

- Εάν η Ελλάδα παραμείνει στην Ευρωζώνη, η Ελλάδα θα παραμείνει το «μαξιλαράκι» της Ευρωζώνης έναντι του κινδύνου μετάδοσης της κρίσης από το Ισλαμικό Κράτος και την Ουκρανία.

- Σε περίπτωση Grexit, η Ελλάδα ενδεχομένως να αποχωρήσει από την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Μία τέτοια εξέλιξη θα παράγει μία τεράστια τρύπα αστάθειας, η οποία θα απειλήσει τόσο την ίδια την χώρα, όσο και την Ευρώπη.

Κοινωνία

- Εάν η Ελλάδα παραμείνει στην Ευρωζώνη, οι πολίτες θα εξακολουθήσουν να απολαμβάνουν το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης εντός της Ε.Ε. Παρόλα αυτά, δεν θα επιλυθούν τα σημαντικά προβλήματα εισροής μεταναστών από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική λόγω της συνθήκης του «Δουβλίνο 2».

- Σε περίπτωση Grexit, οι Έλληνες θα αντιμετωπίσουν προβλήματα στην ελεύθερη κίνηση εντός της Ευρώπης. Η υποτίμηση θα επιφέρει σημαντική ζημιά στην κατανάλωση και στους μισθούς. Η κοινωνική αστάθεια θα ενισχυθεί λόγω των συχνών απεργιών.

Πηγή: protothema.gr