Σήμερα η απάντηση των «Μένουμε Ευρώπη» στο μεγάλο συλλαλητήριο για το «όχι»

Gazzetta team
Σήμερα η απάντηση των «Μένουμε Ευρώπη» στο μεγάλο συλλαλητήριο για το «όχι»
«Έφτασε η ώρα του αγώνα για να κρατηθεί η Ελλάδα στο σκληρό πυρήνα των ανεπτυγμένων χωρών της Ευρώπης» το μήνυμά τους - Αρκετές χιλιάδες πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΜΕΤΑ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Με ένα εντυπωσιακό σε όγκο συλλαλητήριο, οι οπαδοί του “όχι” στο δημοψήφισμα της Κυριακής, άνοιξαν τον νέο κύκλο των κινητοποιήσεων, καθώς σήμερα στο Σύνταγμα το δικό τους ραντεβού έχουν δώσει οι υποστηρικτές του “μένουμε Ευρώπη”.

Το συλλαλητήριο ως προς την μαζικότητα ξεπερνούσε τα αντίστοιχα της περασμένης εβδομάδας όπως και του Φεβρουαρίου και θύμιζε παλιές καλύτερες εποχές. Αυτή την φορά πάντως αρκετές χιλιάδες πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΜΕΤΑ και του ΣΥΡΙΖΑ ενώ στην κινητοποίηση του κόσμου συμμετείχαν εργατικές ενώσεις και σωματεία, κοινωνικοί φορείς και μικρότερα κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς. Στην πραγματικότητα ήταν εκεί για μία ακόμη φορά όλη η παλέτα της Αριστεράς πλην βεβαίως του ΚΚΕ που ακολουθεί τον δικό του δρόμο αρνούμενο να αθροιστεί και να αθροίσειτ τους δικούς του ψηφοφόρους με τους υποστηρικτές του “όχι” όπως άλλωστε εξηγεί και το κόμμα.



Αν και οι διαθέσεις του κόσμου αποβλέπουν στην στήριξη της κυβέρνησης σε αυτή την δύσκολη αναμέτρηση με τους δανειστές ήταν εμφανής στο χθεσινό συλλαλητήριο μία τάση ριζοσπαστικοποίησης που κατοπτριζόταν και στα συνθήματα στα πολύχρωμα πανό. “Στοπ στα μνημόνια, νέα και παλιά”, “όχι στην τρομοκρατία ΕΕ-ΔΝΤ, όχι άλλα μνημόνια”, “European people all together. Ούτε βήμα πίσω”, “Οι ζωές μας δεν ανήκουν στους δανειστές”, “Έξω ΕΕ ΔΝΤ-Διαγραφή χρέους”, “ΌΧΙ σε λιτότητα και φόβο, ΟΧΙ σε χρέος ευρώ ΕΕ μέχρι το τέλος”, “Κρατικοποίηση στις τράπεζες”, “Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις, η ΕΡΤ ήταν η αρχή, να σώσουμε τα λιμάνια, ΔΕΗ, Νοσοκομεία”, “Όχι χρέος, no dept”, “Ο λαός μας κουράστηκε να φοβάται”, “Λέμε όχι στον φόβο και στην υποταγή, όχι στους εκβιαστές. Η υποταγή έφερε την κατάρρευση”.


Σήμερα, στο Σύνταγμα, δεκάδες χιλιάδες πολίτες απάντησαν στα τελεσίγραφα.

Οι διοργανωτές αυτή την φορά δεν έκρυβαν την ικανοποιήσή τους, ενώ για την προβολή της κινητοποιήσης δεν χρειάστηκαν ειδικές γωνίες λήψης φωτογραφιών. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έδωασαν και πάλι το παρόν στην συγκέντρωση αν και απέφυγαν τις πολλές δηλώσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως εξέδως ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: “Ο λαός είπε ένα μεγάλο και ηχηρό «όχι» στους εκβιασμούς, την τρομοκρατία, τις απειλές από το εσωτερικό και το εξωτερικό, κι ένα μεγάλο «ναι» στη δημοκρατία, στην αξιοπρέπεια, στην λαϊκή κυριαρχία, στις αξίες που θεμελίωσαν τον νεότερο ευρωπαϊκό πολιτισμό. Σε αυτές τις ιστορικές στιγμές, η «αγωνία αυτού του τόπου για ζωή» θα εκφραστεί και την επόμενη Κυριακή, με ένα ξεκάθαρο «όχι».



Είναι εμφανές ότι οι διοργανωτές θέλουν να προσδώσουν κινηματικό χαρακτήρα στα χθεσινά συλλαλητήρια και σε αυτά που θα ακολουθήσουν ανά την χώρα μέχρι την Κυριακή και να χρησιμοποιήσουν την συμμετοχή για “διώξουν τον φόβο” από την κοινωνία. Όλη την χθεσινή ημέρα επικρατούσε πυρετός στην Κουμουνδούρου ενώ το αποτέλεσμα περίμεναν με αγωνία και στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς και ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει από τις οργανώσεις να εντείνουν τις προσπάθειες. Για την εξέλιξη της κινητοποίησης ενημερωνόταν συνεχώς και ο κ. Αλέξης Τσίπρας ακόμη και κατά την συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ.

















Σήμερα η απάντηση από το “Μένουμε Ευρώπη”

Την δική τους απάντηση δίνουν σήμερα με τις σφυρίχτρες τους οι οπαδοί του “μένουμε Ευρώπη”. Οι διοργανωτές μετά από δύο επιτυχημένα συλλαλητήρια που πραγματοποίησαν την περασμένη εβδομάδα ευελπιστούν σήμερα σε ανάλογη και καλύτερη συνέχεια. Το κάλεσμα έδω και μερικές ημέρες έχει γίνει και πάλι μέσω facebook. Στην σχετική ανάρτηση δίνεται και το πολιτικό στίγμα καθώς στρέφεται σαφώς εναντίον της κυβέρνησης και επιχειρεί να αποδομήσει την λογική του “όχι”. Μεταξύ άλλων στο κάλεσμα αναφέρεται: «Έφτασε η ώρα των μεγάλων αποφάσεων. Έφτασε η ώρα των μεγαλύτερων αγώνων...Ο αγώνας για το αν θα κρατηθεί η Ελλάδα στο σκληρό πυρήνα των ανεπτυγμένων χωρών της Ευρώπης, ή θα ταυτιστεί με τις περιθωριακές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής, πέφτει στις δικές μας πλάτες.

Αν επιτρέψουμε στον ακραίο αριστερό-δεξιό συρφετό, να εξοβελίσει τη χώρα από την Ε.Ε. και από το Ευρώ, ίσως στο μέλλον δημοκρατικές κυβερνήσεις, να εκλιπαρούν, χώρες όπως η Αλβανία, η Βοσνία και η FYROM να αποδεχτούν και να συμφωνήσουν για την επανένταξή της στην Ένωση. Με το δημοψήφισμα που αποφασίσθηκε με τις ψήφους ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΧΑ στους πολίτες τίθεται χωρίς αμφιβολία η επιλογή ΝΑΙ ή ΟΧΙ στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην Ευρώπη...Η απόφαση για δημοψήφισμα δεν είναι "ηρωική πράξη αντίστασης" όπως υποκριτικά υποστήριξε ο Τσίπρας, αλλά απόπειρα διχασμού των Ελλήνων για να αποφύγει τον διχασμό στο κόμμα του... Ο Λαός μας θα αντιμετωπίσει μια εθνική καταστροφή, ίσως μια νέα Μικρασιατική καταστροφή...Ας συμμετάσχουμε μαζικά στο δημοψήφισμα ψηφίζοντας ΝΑΙ, για την ΕΛΛΑΔΑ, για την ΕΥΡΩΠΗ, για τη ΖΩΗ την δική μας και των παιδιών μας.Με τις σφυρίχτρες μας στο Σύνταγμα Τρίτη 30 Ιουνίου, 19:30».