Μηνύσεις και προσφυγή στα δικαστήρια για να μείνει στο ευρώ

Gazzetta team
Μηνύσεις και προσφυγή στα δικαστήρια για να μείνει στο ευρώ
Βαρουφάκης: Η ελληνική κυβέρνηση θα ασκήσει όλα τα νομικά δικαιώματά της.

Η Ελλάδα απειλεί ότι θα προσφύγει στα δικαστήρια κατά των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε., προκειμένου να εμποδίσει την αποπομπή της χώρας από το ευρώ και να τερματιστεί η ασφυξία του τραπεζικού συστήματος, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Daily Telegraph.

O Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης υποστήριξε ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα ασκήσει όλα τα νομικά δικαιώματα της».

«Παίρνουμε συμβουλές και με βεβαιότητα θα εξετάσουμε προσφυγή στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο. Οι ευρωπαϊκές συνθήκες δεν προβλέπουν έξοδο από το ευρώ και δεν το αποδεχόμαστε. Η συμμετοχή μας δεν είναι διαπραγματεύσιμη» δήλωσε στην εφημερίδα.

Επιπλέον, σύμφωνα με τη Daily Telegraph, Έλληνες αξιωματούχοι έχουν αναφέρει ότι εξετάζουν σοβαρά να καταθέσουν μήνυση κατά της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας για το πάγωμα της έκτακτης ρευστότητας προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες ύψους 89 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ έχει απορρίψει πρόταση της Αθήνας να της διαθέσει επιπλέον ρευστότητα 6 δισ. ευρώ προκειμένου να καλυφθούν οι εκροές από τις καταθέσεις.

Ανάλογες θέσεις έχει εκφράσει και ο υπουργός εξωτερικών. Συγκεκριμένα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς επανέλαβε τη διάθεση της κυβέρνησης για βέτο. Ο ίδιος υπογραμμίζει πως θα αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες, για να παραμείνει η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και προσφυγές σε δικαστήρια.

Ο κ. Κοτζιάς έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter: «Όχι στο Grexit ή υποταγή. Ναι σε δρόμο δημοκρατικής πάλης εντός ΕΕ με χρήση βέτο, προσφυγή στο ΔΕΕ, δημοψήφισμα, αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων».

Σημειώνεται ότι ήδη ο Ζαν Κ. Γιούνκερ και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ξεκαθάρισαν ότι το δημοψήφισμα στην ουσία είναι αν οι Έλληνες λένε ναι ή όχι στο ευρώ.


Πηγή: newsbeast.gr