Μέρκελ: Η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε διάθεση συμβιβασμού

Gazzetta team
Μέρκελ: Η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε διάθεση συμβιβασμού
Εμείς μπορούμε να πούμε τι νομίζουμε αλλά δεν θέλουμε να υπάρξει υποψία ότι θα υπάρξει κάποια πίεση προς τον ελληνικό λαό, τόνισε η Γερμανίδα Καγκελάριος - Γκάμπριελ: Η Ελλάδα ήθελε να διαπραγματευτεί για να πάρει τα κονδύλιο χωρίς να δώσει τίποτα.

Δεν υπήρξε διάθεση συμβιβασμού από την Ελλάδα και αυτό οδήγησε στη διακοπή των διαπραγματεύσεων και το δημοψήφισμα δήλωσε το μεσημέρι της Δευτέρας η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντηση με τον κυβερνητικός της εταίρο Ζίγκμαρ Γκάμπρειελ.

Όλα όσα μπορούν να δοθούν ως αναπτυξιακά μέτρα υπάρχουν ακόμα στο τραπέζι συμπλήρωσε η κυρία Μέρκελ.

Παράλληλα σημείωσε ότι όταν υπάρχουν κρίσεις με το ευρώ το αντίστοιχο κράτος πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες.

Η Ευρώπη θα λειτουργήσει μόνο αν υπάρχει διάθεση συμβιβασμού.

Ανακοίνωσε δε ότι θα υπάρξει συζήτηση για την Ελλάδα στο γερμανικό κοινοβούλι για την ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων στην οποία, μεταξύ άλλων, θα λάβει το λόγο και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος απέφυγε να τοποθετηθεί επί του ελληνικού δημοψηφίσματος λέγοντας ότι «εμείς μπορούμε να πούμε τι νομίζουμε αλλά δεν θέλουμε να υπάρξει υποψία ότι θα υπάρξει κάποια πίεση προς τον ελληνικό λαό».

«Οι Έλληνες είναι περήφανος λαός, κανείς δεν θέλει να επηρεάσει τους πολίτες, αλλά θα πρέπει να ξέρει και τις συνέπειες» συμπλήρωσε η κυρία Μέρκελ.

Ο Ελληνικός λαός θα διαμορφώσει την άποψή του αλλά εμείς οι 18 χώρες της ΕΕ υποβάλαμε μια πολύ καλή πρόταση, πέραν αυτού του προγράμματος, το οποίο η Ελλάδα τον Φεβρουάριο είχε πει ότι θα ήθελε να ολοκληρώσει εκτός του πρωτογενούς πλεονάσματος εντος του 2015 παρατήρησε η κυρία Μέρκελ.

Παράλληλα τάχθηκε κατά της διεξαγωγής συνόδου κορυφής για την Ελλάδα.


Σε ερώτηση αν υπάρχει η δυνατότητα μιας ενδιάμεσης εκταμίευσης χρημάτων η Γερμανίδα Καγκελάριος εμφανίστηκε κάθετα αρνητική: Λυπούμαι δεν υπάρχει νομική βάση για μια ενδιάμεση χρηματοδότηση της Ελλάδας. Οι προϋποθέσεις για να γίνει αυτό περιγράφονται σε νομικά κείμενα.

Επανέλαβε, δε, ότι για οποιαδήποτε κίνηση θα πρέπει να έχουμε έγκριση από το Γερμανικό κοινοβούλιο.

Γκάμπριελ: Αν οι Έλληνες ψηφίσουν «όχι», δεν θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις

Αν οι Έλληνες ψηφίσουν «όχι» στο δημοψήφισμα, τότε δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως οι διαπραγματεύσεις δεν θα συνεχιστούν, είπε μετά την συνάντησή του με την Καγκελάριο Μέρκελ ο αντικαγκελάριος και πρόεδρος των σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

«Παρουσιάσαμε πολύ ανοιχτή και πλούσια πρόταση στους Έλληνες», είπε ο κύριος Γκάμπριελ και τόνισε πως αυτό έγινε γιατί «λάβαμε υπόψιν την κοινωνική κατάσταση αυτή την στιγμή»,

Από την πλευρά της Ευρωζώνης υπήρχε διάθεση για διαπραγμάτευση, αλλά όχι με λευκή επιταγή, αλλά αυτό δεν μπορούσε να το αποδεχθεί η ελληνική κυβέρνηση, που ζητούσε αλλαγή στο σύνολο. «Η ελληνική κυβέρνηση δεν ακολούθησε αυτές τις προτάσεις γιατί δεν ήθελε να το κάνει αυτό, αλλά ήθελε να πάρει τα κονδύλια χωρίς εκείνη να δώσει κάτι. Η Γερμανία δεν μπορεί να δώσει έτσι άλλα χρήματα, πρέπει να εξηγήσουμε κι εμείς στο γερμανικό λαό πού πηγαίνουν τα χρήματα» πρόσθεσε ο κύριος Γκάμπριελ.

«Η Ελλάδα ήθελε να αλλάξει όλες τις προδιαγραφές ή το δικαίωμα να μην τις τηρεί στην Ευρωζώνη» είπε χαρακτηριστικά.

«Από ιδεολογικής πλευράς, ήθελε μια άλλη Ευρωζώνη, η οποία θα είχε αποσταθεροποιηθεί αν είχαμε ακολουθήσει τις επιταγές των Ελλήνων», εξήγησε ο κύριος Γκάμπριελ και κατέληξε: «Το ευρώ χρειάζεται δέσμευση, όχι μείωση των ευθυνών».

Πηγή: protothema.gr