Σαουδική Αραβία: Έσπασε το περσινό ρεκόρ στις εκτελέσεις

Gazzetta team
Σαουδική Αραβία: Έσπασε το περσινό ρεκόρ στις εκτελέσεις
Λίγες ημέρες μετά την αγγελία που ζητούσε οκτώ νέους δήμιους για να εκτελούν δημόσια όσους έχουν κατηγορηθεί για σοβαρά ή λιγότερο σοβαρά εγκλήματα από τις τοπικές αρχές, η Σαουδική Αραβία σπάει το περσινό ρεκόρ της στις θανατώσεις.

Σύμφωνα με τον Independent που επικαλείται στοιχεία του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, το βασίλειο είχε ανακοινώσει πέρυσι την εκτέλεση 87 ανθρώπων, ενώ μόλις πέντε μήνες από την έναρξη του 2015 έχουν ήδη εκτελεστεί 88 πολίτες, την ώρα που στην εξουσία βρίσκεται ο νέος βασιλιάς Σαλμάν.

Οι δύο τελευταίοι πολίτες που θανατώθηκαν, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων, πρόκειται για τους Αγουάντ Αλ-Ρογουαίλι και Λάφι αλ-Σαμάρι, οι οποίοι κατηγορήθηκαν για διακίνηση αμφεταμίνης.

Την ίδια ώρα, ένας τρίτος Σαουδάραβας θανατώθηκε στην επαρχία Ασίρ με την κατηγορία ότι δολοφόνησε έναν πολίτη.

Βέβαια, την ίδια στιγμή, η Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζει ότι υπολογίζονται σε παραπάνω από 90 οι εκτελέσεις που σημειώθηκαν το 2014, με τον ερευνητή από την Σαουδική Αραβία Σεβάγκ Κετσιχιάν να παρατηρεί ότι εφέτος ο αριθμός θανάτων έχει ξεπεράσει κάθε όριο, καλώντας τον βασιλιά να δώσει ένα τέλος σε αυτό το ρεκόρ.

«Παρά τις εικασίες ότι κάποιες φορές οι αρχές εκτελούν ανθρώπους για να αποτρέψουν την τρομοκρατία και άλλη βιαιότητα στο βασίλειο, περίπου οι μισές από αυτές αφορούν σε υποθέσεις που δεν έχουν να κάνουν με βία, αλλά με ναρκωτικά», δήλωσε ο ερευνητής.

Πηγή: protothema.gr