Πήραν πίσω την πρόταση για φόρο στις αναλήψεις από τα ATM!

Gazzetta team
Πήραν πίσω την πρόταση για φόρο στις αναλήψεις από τα ATM!
Δεν πέρασαν ούτε δύο ώρες από την στιγμή που ο Γιάνης Βαρουφάκης προανήγγειλε επιβολή μικρού τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές και το υπουργείο Οικονομικών αναγκάστηκε να ανασκευάσει.

Μπορεί να επιβληθεί ένα μικρό τέλος, χαμηλό ποσοστό στις αναλήψεις μετρητών από ATM ή και από τα τραπεζικά γκισέ, είπε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης συνομιλώντας με δημοσιογράφους περίπου στις δύο το μεσημέρι της Τρίτης.

Ο κ. Βαρουφάκης αποκάλυψε ότι εξετάζεται η φορολόγηση -με ένα μκρό ποσοστό- των αναλήψεων από τα ATM's εξηγώντας ότι πρόκειται για ένα από τα μέτρα που εξετάζονται για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού αλλά και για ένα αντικίνητρο στην χρήση μετρητών. Δεν πρόκειται να φορολογηθούν «ποτέ των ποτών» κεφάλαια καταθέσεων, διαβεβαίωσε παραλλήλως ο κ. Βαρουφάκης. Αυτά συνέβησαν κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων περίπου στις δύο το μεσημέρι της Τρίτης.

Δυό ώρες αργότερα, με γραπτή ανακοίνωση, το υπουργείο Οικονομικών παίρνει πίσω την πρόταση για φορολόγηση των τραπεζικών συναλλαγών -συμπεριλαμβανομένων των αναλήψεων από ΑΤΜ.

Το ενδιαφέρον είναι ότι το υπουργείο των Οικονομικών με την ανακοίνωση που εκδόθηκε λίγο μετά τις τέσσερις το απόγευμα αποδίδει την πατρότητα της πρότασης για φορολόγηση των τραπεζικών συναλλαγών και των αναλήψεων από ATM στους δανειστές και μάλιστα σχεδόν... πανηγυρίζει ότι οι εισηγήσεις αυτές (τις οποίες ο κ. Βαρουφάκης αποκάλυπτε στους δημοσιογράφους πριν από περίπου δύο ώρες) αποσύρθηκαν από τη διαπραγμάτευση μετά τις αντιδράσεις του υπουργείου Οικονομικών!
Διαβάστε την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών:

«Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, στο Brussels Group, τέθηκε η πρόταση για φορολόγηση των τραπεζικών συναλλαγών. Το Υπουργείο Οικονομικών διαφώνησε και τόνισε πως, τουλάχιστον, όσον αφορά τη χρήση πλαστικού χρήματος, web banking και τραπεζικών εμβασμάτων, η εν λόγω πρόταση αντίκειται στην πολιτική του Υπουργείου να δίνει κίνητρα για μείωση των συναλλαγών τοις μετρητοίς.
Τελικά, η πρόταση για φορολόγηση τραπεζικών συναλλαγών (συμπεριλαμβανομένων των αναλήψεων από ΑΤΜ), μετά τις αντιδράσεις του Υπουργείου, αποσύρθηκαν από τη διαπραγμάτευση».

Πηγή: protothema.gr