Ο Πούτιν σχεδιάζει να αποφυλακίσει τον Μλάντις

Gazzetta team
Ο Πούτιν σχεδιάζει να αποφυλακίσει τον Μλάντις
Η Ρωσία προχωρά σε μυστική επιχείρηση ώστε να αποφυλακιστεί, τουλάχιστον προσωρινά, από τη φυλακή Σεβενίνγκεν του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), ο κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου - και κυρίως για τη Σφαγή της Σρεμπρένιτσα - πρώην διοικητής του στρατού των Σέρβων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς και να μεταφερθεί στη Μόσχα για θεραπεία.

Τα ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Μλάντιτς είναι βαριά άρρωστος και ότι η δίκη του διακόπηκε αρκετές φορές, λόγω της κακής κατάστασης της υγείας του.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ρωσικού περιοδικού «Istina», πρόσφατα επισκέφθηκαν στη Χάγη τον Μλάντιτς η Γέλενα Γκούσκοβα, μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, γνωστή για τη συμπάθεια προς τους Σέρβους και ο βουλευτής Πάβελ Ντορόχιν, ο οποίος είναι επικεφαλής Ρωσικής Επιτροπής για την προστασία του στρατηγού Μλάντιτς. Μάλιστα, ο Ρώσος βουλευτής είπε ότι «η επιχείρηση μεταφοράς του Μλάντιτς στη Μόσχα δεν είναι θέμα ιατρικής φύσης, αλλά και πολύ λεπτό πολιτικό ζήτημα».

Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο Ντορόχιν, «στην επιχείρηση με σκοπό να μεταφερθεί ο Μλάντιτς στη Μόσχα συμμετέχει και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά και ορισμένοι άλλοι ξένοι ηγέτες».

Γκούσκοβα και Ντορόχιν συμφώνησαν, στα μέσα Ιουνίου, να ταξιδέψει στην Ολλανδία ομάδα Ρώσων γιατρών για να εξετάσουν τον Ράτκο Μλάντιτς και να ετοιμάσουν, το αργότερο έως τον Αύγουστο, τη μεταφορά του στη Μόσχα για θεραπεία. Όπως δήλωσε ο Πάβελ Ντορόχιν, ο Ράτκο Μλάντιτς θα παραμείνει για ένα μήνα για θεραπεία στη Μόσχα και η Ρωσία, όπως φαίνεται, θα εγγυηθεί τη μεταφορά και αργότερα την επιστροφή του στη φυλακή του ICTY.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Μόσχα επιχειρεί να αποφυλακίσει τον Μλάντιτς και να τον φέρει σε ρωσικό έδαφος για θεραπεία και ότι η Ρωσία διεξάγει διαπραγματεύσεις για το θέμα με εκπροσώπους του ΝΑΤΟ.

Ο Ράτκο Μλάντιτς ήταν αρχηγός του στρατού των Σερβοβόσνιων στη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία (1992-1995). Μετά το τέλος του πολέμου το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία απήγγειλε εναντίον του κατηγορίες για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά τις ανθρωπότητας, μεταξύ άλλων για τον ρόλο του στην πολύμηνη πολιορκία του Σαράγεβο και κυρίως για τη Σφαγή της Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995.Ο Μλάντιτς διέφευγε της σύλληψης μέχρι την 26 Μαΐου του 2011, οπότε συνελήφθη στο χωριό Λαζάρεβο, κοντά στην πόλη Ζρένιανιν.

Πηγή: koolnews.gr