ΔΝΤ: Τα μέτρα που προτείνει η Ελλάδα απέχουν από αυτά που χρειάζονται

Gazzetta team
ΔΝΤ: Τα μέτρα που προτείνει η Ελλάδα απέχουν από αυτά που χρειάζονται
Αυτό διαμηνύει με συνέντευξή του στην γαλλική εφημερίδα «Les Echos» ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ. Τονίζει δε πως τα έως τώρα στοιχεία καταδεικνύουν πως η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με «σημαντικό έλλειμμα» και επομένως χρειάζονται «αξιόπιστα μέτρα» ώστε η ανατραπεί η αρνητική παρούσα δημοσιονομική εικόνα.

Τα μέτρα που έχει ως τώρα προτείνει η ελληνική κυβέρνηση απέχουν «αρκετά» από αυτά που χρειάζονται ώστε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2015, διαμηνύει με συνέντευξή του στην γαλλική εφημερίδα «Les Echos» ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ.

Ο κ. Μπλανσάρ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα το 2015 (3% του ΑΕΠ με βάση το Μνημόνιο), όμως επισημαίνει πως αυτή η χαλάρωση θα απαιτήσει νέα χρηματοδοτική στήριξη της Ελλάδας, «με τη βοήθεια των Ευρωπαίων».

Τονίζει δε πως τα έως τώρα στοιχεία καταδεικνύουν πως η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με «σημαντικό έλλειμμα», και συνεπώς απαιτούνται «αξιόπιστα μέτρα» και ένα «πρόγραμμα με συνοχή» ώστε το έλλειμμα να μετατραπεί σε πλεόνασμα που θα είναι «διατηρήσιμο και στο μέλλον».

Όσον αφορά τους τομείς όπου το ΔΝΤ απαιτεί αλλαγές, ο κύριος οικονομολόγος του Ταμείου στέκεται συνταξιοδοτικό σύστημα, που είναι συχνά «πολύ γενναιόδωρο», αλλά και στον «υπερβολικά μεγάλο» αριθμό δημοσίων υπαλλήλων.

Ο κ. Μπλανσάρ επαναβεβαίωσε πάντως πως το Ταμείο είναι «ευέλικτο» απέναντι στην Ελλάδα, αρκεί να επιτυγχάνονται οι απαραίτητοι στόχοι.

Σε ό,τι αφορά τη λύση για την Ελλάδα, ο κ. Μπλανσάρ παραδέχεται πως μεταξύ των σεναρίων που υπάρχουν συγκαταλέγονται η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ και η επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, όμως υπογραμμίζει πως οι πιστωτές «ελπίζουν να τα αποφύγουν όλα».

Πηγή: skai.gr