Η... διαβολοβδομάδα που ξεκινά με τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Τετάρτη

Gazzetta team
Η... διαβολοβδομάδα που ξεκινά με τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Τετάρτη
Με τηλεδιάσκεψη θα αποφασίσουν ανανέωση του ELA οι διοικητές των ευρωπαϊκών τραπεζών - Η ελληνική πρόταση για τον ΦΠΑ δημιουργεί νέο έλλειμμα, λένε στις Βρυξέλλες

Οι ημερομηνίες για την επίτευξη μιας συμβιβαστικής λύσης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών πιέζουν. Πολλοί λένε ότι αν δεν επέλθει συμφωνία μέχρι τα τέλη του μήνα Μαΐου, τίποτα δεν θα πρέπει να αποκλείεται σε σχέση με τα σενάρια ρήξης.

Οσα συνέβησαν το Σαββατοκύριακο στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ανατροφοδότησαν τα σενάρια περί του ενδεχομένου των πρόωρων εκλογών -εφ' όσον ο Αλέξης Τσίπρας καταλήξει σε κάποιου είδους συμφωνία με τους δανειστές και συγκρουστεί με την αριστερή πτέρυγα του κυβερνώντος κόμματος, ή ακόμη και της διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος -σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός ακολουθήσει την σκληρή γραμμή και οδηγηθεί σε ρήξη.

Αυτά που ακούστηκαν στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ το Σαββατοκύριακο δίνουν σε ευρωπαϊκούς κύκλους την εντύπωση ότι η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται σοβαρά. Σε κύκλους των Βρυξελλών και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δημιουργείται η εντύπωση ότι η ελληνική πλευρά μοιάζει να έχει τη διάθεση παραπλάνησης των δανειστών. Ένα παράδειγμα που χρησιμοποιούν εκπρόσωποι των θεσμών, που διαμαρτύρονται ότι οι Έλληνες τους... κοροϊδεύουν, είναι η πρόταση της κυβέρνησης για τους τρεις συντελεστές ΦΠΑ, φόρμουλα που οι ξένοι θεωρούν ότι θα δημιουργήσει νέα ελλείμματα αντί για πλεονάσματα!

Η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για ωραιοποίηση της κατάστασης με την στερεοτυπική επανάληψη της εκτίμησης ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία, ούτε όμως και για άτακτη υποχώρηση των δανειστών, προκειμένου να υιοθετηθούν από τους Ευρωπαίους πιστωτές οι ελληνικές προτάσεις στο σύνολό τους.

Το τραπεζικό σύστημα μοιάζει να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο και παρά τις διαψεύσεις της κυβέρνησης -για παράδειγμα οι σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη ότι δεν τίθεται θέμα capital controls- η ψυχολογία των καταθετών έχει πληγεί καίρια.

Για να αρθεί το αδιέξοδο, έστω και την τελευταία στιγμή, χρειάζονται ρεαλιστικές προτάσεις οι οποίες να αντιμετωπίζουν ουσιαστικά τα προβλήματα. Διότι είναι άλλο το εσωκομματικό ακροατήριο της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και άλλο το ακροατήριο των διεθνών αγορών και των δανειστών. Όσο συνεχίζεται η διγλωσσία μεταξύ των δύο ακροατηρίων τόσο μεγαλώνει η καχυποψία και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τις προθέσεις των πιστωτών αλλά και στους δανειστές για τους πραγματικούς σκοπούς της κυβέρνησης.

Ενα κρίσιμο ερώτημα είναι τι είδους συμφωνία είναι αυτή που διαπραγματεύονται οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης και τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών στο Brussels Group. Μια συμφωνία που θα επιτρέπει λύσεις με το σταγονόμετρο που θα καλύπτουν μόνο τα τρέχοντα ή για μια φόρμουλα λύσης που θα σηματοδοτήσει σοβαρές αλλαγές και θα σταματήσει την διαρκή αβεβαιότητα για το αν θα «πιαστούν» οι στόχοι;

Οπως και η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων σημαίνει ότι οι δανειστές θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό, έτσι και η απόκλιση από τους στόχους στο τέλος του έτους σημαίνει ότι επίσης θα απαιτηθεί πρόσθετη χρηματοδότηση ή νέα μέτρα για να καλυφθεί το κενό. Κι όσο κι αν ένας συμβιβασμός με τους Ευρωπαίους φαίνεται εφικτός, το ερώτημα είναι αν μπορεί να επιβιώσει μακροπρόθεσμα δημιουργώντας τις προϋποθέσεις μιας πραγματικής ανάκαμψης που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα βάλει τις βάσεις για αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδας.

Ως ένα άτυπο σημείο έναρξης της αντίστροφης μέτρησης για την επίτευξη συμφωνίας θα μπορούσε να εκληφθεί η συνεδρίαση του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που θα συνεδριάσει μεθαύριο Τετάρτη. Οι κεντρικοί τραπεζίτες της ΕΚΤ αναμένεται να συζητήσουν με τηλεδιάσκεψη και οι πληροφορίες λένε ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται αρνητικές εξελίξεις αφού οι διοικητές προβλέπεται να ανανεώσουν την παροχή έκτακτης ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μέσω του ELA. Τα δύσκολα αναμένονται την επόμενη βδομάδα, στη συνεδρίαση των διοικητών της ΕΚΤ της 3ης Ιουνίου. Εάν δεν έχει επιτευχθεί λύση, πολλοί φοβούνται ότι σε δέκα μέρες από σήμερα η ΕΚΤ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ασκηθούν νέες πιέσεις προς την ελληνική πλευρά και δεν αποκλείουν την επάνοδο των σεναρίων με μια συμφωνία που θα παρουσιαστεί στην Αθήνα με ένα τρόπο που θα θυμίζει το τελεσίγραφό: «Take it or leave it».

Πηγή: protothema.gr