Σακελλαρίδης: Θέλουμε να πληρώσουμε το ΔΝΤ, δεν υπάρχει θέμα «capital controls»

Gazzetta team
Σακελλαρίδης: Θέλουμε να πληρώσουμε το ΔΝΤ, δεν υπάρχει θέμα «capital controls»
«Άδειασε» Βαρουφάκη: Ο πρωθυπουργός δεν του έδωσε εντολή να ηχογραφεί τις συνεδριάσεις του Eurogroup - Η κυρία Κωνσταντοπούλου μπορεί να εκφράζει την άποψή της, αλλά η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επαναλειτουργία της ΕΡΤ

Σε μια τριπλή καθησυχαστική διαβεβαίωση προχώρησε το μεσημερι της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαριδης, σε μια προσπάθεια να ανασχεθεί το ιδιαίτερα βαρύ κλίμα που διαμορφώνεται, με δεδομένη την αβεβαιότητα για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και το θολό ορίζοντα σχετικα με μια συμφωνία.

Ο κ. Σακελλαρίδης μετρίασε τις εντυπώσεις από τις δηλώσεις υπουργών το Σαββατοκύριακο, που ζήτησαν να μην πληρωθεί η δόση προς το ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου, λέγοντας ότι υποχρέωση της κυβερνησης είναι να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της εντός και εκτός της χώρας.

Απέφυγε, δε, να διευκρινίσει τι θα γίνει εαν δεν υπάρχουν τα χρήματα, σημειώνοντας ότι το προβλημα της ρευστότητας ειναι γνωστό και ειναι ευθύνη της κυβερνησης, αλλά και των δανειστών, να αντιμετωπιστεί.

Για το εάν η 5η Ιουνίου αποτελεί καταληκτική ημερομηνία για συμφωνία, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν βάζει καταληκτικές ημερομηνίες, ούτε τελεσίγραφα και συμπλήρωσε ότι, λόγω των προβλημάτων ρευστότητας, υπάρχει επιτακτική ανάγκη και για την Ελλάδα και για την Ευρωζώνη να επέλθει μία συμφωνία. Μίλησε ξανά για ενιαία συμφωνία, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να "σπάσει" αυτή χρονικά.

Δεύτερον, διέψευσε ότι υπαρχει θέμα ελέγχου στην κίνηση των κεφαλαίων στις τράπεζες, όπως δήλωσε η Ντορα Μπακογιάννη το πρωί της Δευτερας. Χαρακτήρισε ανυπόστατα, καταστροφολογικά και κακόβουλα τα σενάρια αυτά. Δεν ειναι καθόλου υπεύθυνο να κυκλοφορούν τέτοια σενάρια, πρόσθεσε.

Και τρίτον, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι δεν θα υπαρξει προβλημα από τις διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, όπως ειπε, για να φτάσει μια συμφωνία στην κοινοβουλευτική ομαδα, θα πρεπει να εγκριθεί από τον πρωθυπουργο και την κυβέρνηση.

Εφόσον θα εγκριθεί πρώτα σε αυτό το επίπεδο, σημαίνει ότι θα είναι εντός της λαϊκής εντολής και με τις προϋποθέσεις που εχει θέσει ο πρωθυπουργος, άρα δεν θα υπαρξει προβλημα.

Μάλιστα, είπε ότι δεν υπαρχει προβλημα να συζητηθεί η συμφωνια και στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, η οποία μπορει να γνωμοδοτήσει, αλλα την τελική απόφαση θα λάβει η κυβερνηση.

Ο κ. Σακελλαρίδης ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι αισιόδοξη πως θα επιτευχθεί συμφωνία με τους εταίρους, ωστόσο, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, «δεν θα την αποδεχθεί, αν δεν κινείται στα πλαίσια της λαϊκής εντολής».

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, υπάρχει σύγκλιση απόψεων και με τους θεσμούς για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, ωστόσο παραμένουν ανοιχτά τα ζητήματα του ΦΠΑ, του ασφαλιστικού, των δημοσιονομικών και τα εργασιακά.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε πως η κυβέρνηση θα ζητήσει έκτακτο Eurogroup, όταν έχουν προκύψει από τις διαπραγματεύσεις οι ώριμες συνθήκες κάτι που, όπως τόνισε, «θα γίνει σύντομα».

Αναφερόμενος στα σενάρια για κούρεμα των ομολόγων απο την ΕΚΤ, είπε ότι μια τέτοια ενέργεια δεν βοηθά τη διαπραγμάτευση, ούτε έχει κάποιο νόημα.

Ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι η κυβέρνηση δεν συζητά σενάρια τύπου 11% και 23% για ΦΠΑ, προσθέτοντας ότι αντιπροτείνει μια ελάχιστη αύξηση στον υπάρχοντα χαμηλό συντελεστή (από 6,5% στο 7%) διευκρινίζοντας ότι «έχουμε προτείνει όλα τα τρόφιμα να πάνε στο 7%».

Κληθείς να τοποθετηθεί για όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας για τη στάση των εταίρων στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι, «όταν βρίσκεσαι στην εξέλιξη μιας διαπραγμάτευσης, αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν μπορείς να ασκήσεις κριτική και να εκφράσεις διαφωνίες ακόμα και στον τρόπο που γίνεται η διαπραγμάτευση».

Ο κ. Σακελλαρίδης «άδειασε» αρχικά τον Γιάνη Βαρουφάκη όταν, αναφερόμενος στα δημοσιεύματα που ήθελαν τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ να έχει ηχογραφήσει τους Ευρωπαίους ομόλογους του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως ο πρωθυπουργός δεν έχει δώσει τέτοια εντολή.

«Δεν υπάρχει καμία εντολή του πρωθυπουργού προς τον υπουργό Οικονομικών να ηχογραφεί τις συνεδριάσεις του Eurogroup» είπε, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα με τον κ. Βαρουφάκη από την πλευρά της κυβέρνησης και πως «χαίρει της εμπιστοσύνης» του Αλέξη Τσίπρα.

Ερωτηθείς για τη διαφωνία της Ζωής Κωνσταντοπούλου, με την επιλογή Ταγματάρχη για την ΕΡΤ, ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι «δεν τίθεται ζήτημα πάνω στο δικαίωμά της να λέει την άποψή της στα όργανα», προσθέτοντας ότι «για την κυβέρνηση αυτό που έχει σημασία είναι να προχωρήσει η υλοποίηση του νόμου για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ».

Σε ερώτηση για το τι θα πράξει η κυβέρνηση αν απορριφθεί η επιλογή του συγκεκριμένου προσώπου, ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι «δεν νομίζω ότι θα υπάρξει αρνητική γνωμοδότηση για το πρόσωπο του Λάμπη Ταγματάρχη».

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της προέδρου της Βουλής να στείλει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την κατάργηση των μνημονίων, είπε οτι το έπραξε ως όφειλε, είναι ένα τυπικό θεμα και η κυβέρνηση θα τοποθετηθεί εάν το θέμα έρθει στην Ολομέλεια.

Αναφερόμενος επίσης στις δηλώσεις του Γιάννη Πανουση για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, είπε ότι άλλες φορές «συμφωνούμε με τις απόψεις του και άλλες όχι, αλλα δεν τίθεται θέμα με κανέναν υπουργό της κυβέρνησης».

Σε άλλη ερώτηση, διέψευσε κατηγορηματικά ενδεχόμενο ανασχηματισμού μετά την όποια συμφωνία.

Ο κ. Σακελλαρίδης, αναφερόμενος στις συνεχείς ερωτήσεις που καταθέτει ο Ευάγγελος Βενιζελος προς τον πρωθυπουργό για την πορεία της διαπραγμάτευσης και ο κ. Τσίπρας δεν απαντά, είπε οτι η επιμονή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ γίνεται για λόγους εντυπωσιασμού και επικοινωνίας.

Υπενθύμισε, δε, ότι επί συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ δεν υπήρχε καμία ενημέρωση για τη διαπραγμάτευση, η οποία γινόταν πίσω απο ερμητικά κλειστές πόρτες, ούτε καν Ωρα του Πρωθυπουργού.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε και για τα περί φοροεπιδρομής που λέει η ΝΔ, τονίζοντας ότι στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί και σημειώνοντας ότι κανείς δεν μπορεί να πάρει στα σοβαρά τις αιτιάσεις της ΝΔ.

Πηγή: protothema.gr