Ανεβάζουν στροφές στο Brussels Group περιμένοντας το ΔΝΤ

Gazzetta team
Ανεβάζουν στροφές στο Brussels Group περιμένοντας το ΔΝΤ
Να μαζέψει τις δόσεις του ΔΝΤ του Ιουνίου σε μία προς το τέλος του μήνα επιθυμεί η κυβέρνηση που ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχουν χρήματα για την πληρωμή του Ταμείου στις 5 Ιουνίου χωρίς να υπάρχει συμφωνία, ενώ ταυτόχρονα φαίνεται να επιταχύνει στο Brussels Group προκειμένου να υπάρξει συμφωνία μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.
Η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να έχει ζητήσει από το ΔΝΤ να πάνε αργότερα οι δόσεις του Ιουνίου σε μία δόση προς το τέλος του μήνα, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι αυτό θα εγκριθεί από το Ταμείο. Στόχος είναι να υπάρξει μια αρχική συμφωνία ώστε να εκδοθούν τουλάχιστον έντοκα που θα πληρώσουν το ΔΝΤ.

Η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει 300 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου, επιπλέον 350 εκατ. ευρώ στις 12 Ιουνίου, άλλα 550 εκατ. ευρώ στις 16 Ιουνίου και 350 εκατ. ευρώ στις 19 Ιουνίου.

Δηλαδή πρέπει να πληρώσει περίπου 1,6 δισ. ευρώ στο Ταμείο.

Το νέο ορόσημο για συμφωνία στο Brussels Group φέρεται να είναι το τέλος αυτής της εβδομάδας. Οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες αναμένεται να εκκινήσουν εκ νέου αύριο, με τις δύο πλευρές να έχουν βρει κάποια σημεία σύγκλισης χωρίς όμως να γίνεται ακόμα λόγος για απόλυτη συμφωνία.

Κλασικά βέβαια, σε κάθε ανάλογη διαπραγμάτευση, πάγια τακτική και των δύο πλευρών τα τελευταία χρόνια είναι να μην κλείνει τίποτα, αν δεν κλείσουν όλα.

Tα σημεία της διαπραγμάτευσης που «κλείνουν» και υπάρχει σύγκλιση, εντάσσονται στο υπό κατάρτιση προσχέδιο κειμένου συμφωνίας, αλλά αν και φαίνεται να υπάρχει σύγκληση δεν έχουν μπει το δημοσιονομικό, το φορολογικό, το ασφαλιστικό και τα εργασιακά.

Πηγή: newsbeast.gr