Δεν πέρασε η πρόταση Λαφαζάνη για ρήξη με τους δανειστές (pics)

Gazzetta team
Δεν πέρασε η πρόταση Λαφαζάνη για ρήξη με τους δανειστές (pics)
Η κυβέρνηση να δώσει σκληρή απάντηση στους δανειστές ζητά η Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αναμένεται να καταθέσει τροπολογία-προσθήκη στην αποψινή ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στην κεντρική επιτροπή του κόμματος και θα αφορά την στρατηγική στις διαπραγματεύσεις.

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε η πρόταση της Αριστερής Πλατφόρμας απερρίφθη μεν, ωστόσο υπερψηφίστηκε από το 35% περίπου των ψηφισάντων μελών του συγκεκριμένου κομματικού οργάνου. Συγκεκριμένα η πρόταση ψηφίστηκε από 75 μέλη και καταψηφίστηκε από 95. Να σημειωθεί ότι το κείμενο αυτό της Αριστερή Πλατφόρμας προέτασε σχέδιο αντεπίθεσης στη βάση των προεκλογικών δεσμεύσεων και η εξέταση εναλλακτικών λύσεων μετά από ρήξη με τους δανειστές.

Νωρίτερα η συνεδρίαση του ηγετικού οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ έλαβε δραματική τροπή μετά την απόφαση της πτέρυγας, στην οποία ηγείται ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, να καταθέσει τελικά κείμενο, που καλεί την κυβέρνηση να συγκρουστεί ευθέως με τις προσβλητικές απαιτήσεις των εταίρων και να μην διστάσει να προχωρήσει ακόμη και σε ρήξη, επιλέγοντας τη στάση πληρωμών προς τους δανειστές, ακόμη κι αν αυτό οδηγεί σε έξοδο από την ευρωζώνη.

Στην ομιλία του στην ΚΕ ο κ. Λαφαζάνης εξέφρασε την αμφισβήτησή του ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται κοντά σε συμφωνία και διερωτήθηκε «σε τι έχουμε συμφωνήσει;». Ζήτησε, δε, να πάρει απόφαση η Κεντρική Επιτροπή και να πει «όχι» στις ιδιωτικοποιήσεις σε λιμάνια, σιδηροδρόμους και αεροδρόμια.

Σε ό,τι αφορά τη στάση της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα ανέφερε: «Πού ακούστηκε ότι είναι τρομοκρατία να μην πληρώσουμε την επόμενη δόση ΔΝΤ; Πού ακούστηκε ότι είναι τρομοκρατία ότι δε θα υποκύψουμε στους εκβιασμούς των δανειστών; Πού ακούστηκε ότι είναι καταστροφή η έξοδος από το ευρώ;»

Ο κ. Λαφαζάνης κατέληξε λέγοντας ότι πρέπει να πούμε στο λαό το ελληνικό σχέδιο και θα μας στηρίξει.

Βούτσης: Δεν θα πληρώσουμε τη δόση στο ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου

Στο ίδιο μήκος κύματος αναφορικά με τη μη πληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ, εμφανίστηκε πάντως και ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, σε τηλεοπτική συνέντευξη. Η δόση προς το ΔΝΤ δεν θα πληρωθεί στις 5 Ιουνίου, δήλωσε χαρακτηριστικά το πρωί της Κυριακή ο κύριος Βούτσης στο Mega, λέγοντας ότι υπάρχει πολύ ισχυρή σύγκρουση και στοίχημα των δανειστών να κάνουν την κυβέρνηση να οπισθοχωρήσει.«1,6 δισ. είναι οι δόσεις του Ιουνίου για το ΔΝΤ αρχής γενομένης από τις 5 Ιουνίου μέχρι τις 19. Αυτά τα χρήματα δεν θα δοθούν και δεν υπάρχουν για να δοθούν. Αυτό είναι γνωστό και συζητάμε στη βάση της συγκρατημένης αισιοδοξίας ότι θα υπάρξει μια ισχυρή συμφωνία».Ο υπουργός εξέφρασε την άποψη ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία λογικής και προς το συμφέρον του λαού καθώς τα πράγματα είναι ώριμα.

Ο κ. Βούτσης υπογράμμισε ότι στόχος είναι μία ενιαία συμφωνία έως το τέλος Ιουνίου και διεμήνυσε ότι «δεν δεχόμαστε τον εκβιασμό που λέει ρευστότητα με μνημόνιο ή χρεοκοπία» και διεμήνυσε ότι «δεν πρόκειται να αποδράσουμε, θα είμαστε πολύ συνεπείς. Θα δώσουμε τη μάχη μαζί με τον λαό».

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει όπως υπήρχε πάντοτε μια πολύ γόνιμη συζήτηση και αντιπαράθεση απόψεων. Είναι σαφές ότι ο καθένας σε ιστορικές στιγμές καθένας φέρνει τις σκέψεις του, τις αποφάσεις του και το κόμμα συνθέτει. Αν δεν το καταφέρει πιθανότητα που δεν της δίνω ούτε 5% καθένας προφανώς θα έχει τις ευθύνες του. Αυτό μπορεί να αφορά εμένα, μπορεί να αφορά οποιονδήποτε. Νομίζω ότι θα πάμε καλά».

Το κείμενο της Αριστερής Πλατφόρμας

Σύμφωνα με πληροφορίες στο κείμενο της Αριστερής Πλατφόρμας, που θα κατατεθεί ως τροπολογία-προσθήκη, αναφέρεται ότι «οι Θεσμοί δεν επιδιώκουν αυτό που λένε κάποιοι ‘‘έντιμο συμβιβασμό’’ αλλά με αδίστακτο τρόπο να στραγγαλίσουν την οικονομία και να εξωθήσουν την κυβέρνηση και τη χώρα σε υποταγή και διασυρμό». Κατά την αριστερή πλατφόρμα η κυβέρνηση οφείλει να σχεδιάσει ένα εναλλακτικό σχέδιο, που θα βασίζεται στην εθνικοποίηση των τραπεζών, στη διαφάνεια στα μέσα ενημέρωσης, στην άρση των προνομίων και της ασυλίας των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων και στη φορολόγηση του μεγάλου πλούτου. Η κυβέρνηση, κατά την αριστερή πλατφόρμα, οφείλει να αντικρούσει την προπαγάνδα των κυρίαρχων κύκλων, που τρομοκρατούν τον λαό ότι θα επέλθει καταστροφή από μία ενδεχόμενη στάση πληρωμών προς τους δανειστές και έξοδο από την ευρωζώνη.
Η απόλυτη καταστροφή, λέει η εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η επιβολή ενός νέους τύπου μνημονίου και ζητά από την κυβέρνηση να σχεδιάσει εναλλακτικές επιλογές, καθώς ενδεχόμενη διακοπή πληρωμής χρέους, παρά τις αρχικές δυσκολίες, είναι προτιμότερη γιατί προσφέρει προοπτική και ελπίδα στον λαό και τον τόπο.

Αν οι «Θεσμοί» συνεχίσουν την πίεση, η κυβέρνηση πρέπει να έχει εναλλακτικές λύσεις σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, λέει η πλευρά Λαφαζάνη.

Το κείμενο ρίχνει λάδι στη φωτιά της εσωκομματικής σύγκρουσης στον ΣΥΡΙΖΑ και φέρνει την ηγετική ομάδα σε δύσκολη θέση. Καταδεικνύει ότι η διαφωνία για τη στρατηγική στις διαπραγματεύσεις είναι βαθιά. Ιδίως με δεδομένο ότι οι κριτικές φωνές δεν προέρχονται μόνο από την πλευρά Λαφαζάνη, αλλά και άλλες εσωκομματικές ομάδες. Ακόμη και η κίνηση των «53» που ανήκει στην προεδρική πλειοψηφία, άσκησε έντονη κριτική σε χειρισμούς της κυβερνητικής ηγεσίας.

Κομμουνιστική Οργάνωση: Η χώρα δεν έχει ανάγκη από μια συμφωνία γενικά

Κείμενο επίσης κατέθεσε και η Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας τα στελέχη της οποίας ασκούν κριτική στην κυβερνητική τακτική τόσο σε σχέση με τη «διαπραγμάτευση», όσο και στο εσωτερικό, αφού εκτιμούν ότι ρίχνονται «γέφυρες προς τον συστημικό οικονομικό και πολιτικό κόσμο». Οι υπογράφοντες τονίζουν ότι «η χώρα δεν έχει ανάγκη από μια συμφωνία γενικά. Έχει ανάγκη από μια έξοδο από τα αδιέξοδα των μνημονίων», ενώ υποστηρίζουν ότι «βρισκόμαστε σε σημείο καμπής όπου προετοιμάζονται οι όροι για την κεντροαριστερή ανασύσταση τόσο ιδεολογικά – αξιακά όσο και πολιτικά».
Διαπιστώνουν μάλιστα ότι «το τελευταίο διάστημα γίνεται συστηματική προσπάθεια ώστε να περάσει μια συμφωνία, μνημονιακής κοπής με νέα οδυνηρά μέτρα, η οποία θα παρουσιαστεί σαν αναγκαία, περίπου σαν νίκη της κυβέρνησης απέναντι σε δύσκολους αντιπάλους.
Το εντυπωσιακό είναι πως η εφαρμοζόμενη πολιτική -ακόμα κι αν την θεωρήσουμε αναγκαστική μέσα από την πίεση των τροϊκανών- δεν έχει θίξει διόλου το δίκτυο της εσωτερικής διαπλοκής».

Επισημαίνουν, ακόμα, ότι «σήμερα τίθεται η ανάγκη της λαϊκή ενεργοποίησης, για την δημιουργία πολιτικού κινήματος διεξόδου και αναγέννησης της χώρας, που θα επιβεβαιώνει στόχους που ανάδειξε ο αγώνας του λαού μας».

apofasi-500

apofasi1-500

apofasi2-650

Στον αντίποδα η τοποθέτηση του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ να μην φανεί κατώτερος των περιστάσεων, υποστηρίζοντας ότι η χρεοκοπία είναι η πιο αντιλαϊκή επιλογή που θα πλήξει βάναυσα τη χώρα και ιδιαίτερα τα φτωχά και μεσαία στρώματα, καταλήγοντας ότι πρέπει να βρεθεί λύση εντός του ευρώ.

Ο υπουργός εργασίας Πάνος Σκουρλέτης άσκησε κριτική σε δυο πλευρές, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση στέλνει αντιφατικά μηνύματα με την αισιοδοξία που εκπέμπει χωρίς να εξηγεί ποιες είναι οι δυσκολίες της διαπραγμάτευσης, ενώ ζήτησε ενότητα σε πολιτική βάση για να προχωρήσει η κυβέρνηση.

Ο Κώστας Λαπαβίτσας επανέλαβε για ακόμη μια φορά την πρόταση για ρήξη, κι όλα αυτά συνθέτουν το σκηνικό μιας Κεντρικής Επιτροπής που θα καταλήξει το βράδυ με ψηφοφορία του σχεδίου πολιτικής απόφασης αλλά και των τροπολογιών που θα αποτυπώσουν και θα καταγράψουν τα αριθμητικά δεδομένα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Την πλήρη διαφωνία του με την τακτική της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις εξέφρασε ο Ρούντι Ρινάλντιμέλος της Πολιτικής Γραμματείας και επικεφαλής της ΚΟΕ , μιλώντας σήμερα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Ρινάλντι είπε ότι συντελείται «μια μνημονιακή εμβάθυνση» και πρόσθεσε ότι η νέα συμφωνία θα παρουσιαστεί περίπου ως επιτυχία, αλλά θα έχει αυξήσεις του ΦΠΑ, ιδιωτικοποιήσεις, διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, κανένα αφορολόγητο 12000, παράδοση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων κλπ

Ο κ. Ρινάλντι εκτίμησε ότι «με την ασκούμενη πολιτική θα έρθουμε σε σύγκρουση με μια πλατιά κοινωνική βάση και όχι μόνο ή αποκλειστικά με τις ολιγαρχικές ελίτ.
Υπάρχουν, είπε ο κ. Ρινάλντι και άλλα ζητήματα της ασκούμενης πολιτικής όπως η ανακοίνωση του υπουργείου εξωτερικών για τα 25 χρόνια ελληνοισραηλινών σχέσεων, η δήλωση του υπουργού άμυνας για νέα αμερικάνικη βάση στην Κάρπαθο και διερωτήθηκε αν αυτά είναι εκτός κυβερνητικού συντονισμού

Επίσης, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι «Θα λογοδοτήσουμε στην ιστορία αν το μόνο δυνατό να γίνει στην Ελλάδα ήταν η εκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου και η συμφωνία της 20 Φλεβάρη» και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση επιδεικνύει ατολμία και μεγάλη έλλειψη ιδεών.

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Είχαμε τον καιρό να δείξουμε κάποια πράγματα ως κυβέρνηση. Τις τελευταίες βδομάδας έχει γίνει σύμπτηξη ενδιάμεσης και μεγάλης συμφωνίας.

Ο Τσίπρας το έκανε ξεκάθαρο και στον Ολάντ και στη Μέρκελ. Ότι πρέπει να υπάρχει μια ενιαία λίστα που θα μας ζητήσουν. Βάλαμε στο τραπέζι το χρέος και ένα επενδυτικό πρόγραμμα.
Λέγαμε ότι όταν θα έρθει η συμφωνία θα μπορείτε να μας πείτε τη γνώμη μας. Το κυριότερο κριτήριο ως αριστερά είναι αν αυτή η συμφωνία θα είναι οικονομικά και πολιτικά διαχειρίσιμη.

Πρέπει να υπάρχει ενωμένο κόμμα και κυβέρνηση. Δεν πρέπει να ρίξουμε την μπάλα στην εξέδρα. Αν η συμφωνία είναι καλή θα κριθεί απτό οικονομικό σκέλος. Αν δεν γίνει grexit με ΣΥΡΙΖΑ τότε οι επενδυτές ξένοι και εγχώριοι ξέρουν ότι δεν θα υπάρξει ποτέ. Αυτό επί Σαμαρά δεν ήταν δυνατό.

Πρέπει να εμπιστευόμαστε τον Βαρουφάκη για τα φορολικά μέτρα. Την Τασιούλα για τους μετανάστες. Τον Σκουρλέτη για το νομοσχέδιο στα εργασιακά. Με εμπιστεύεστε εμένα στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις; Η θα κρυφτούμε απο πισω και θα πούμε ότι κάποιοι άλλοι θα δώσουν τη λύση

Αν η συμφωνία είναι κακή και δεν μας δίνει χώρο να κάνουμε αυτά που θέλουμε ως κυβέρνηση για τη χώρα. Πρέπει να υπάρχουν σχέδια για το τι θέλουμε μετά και όχι μόνο να ασχολούμαστε με το θέμα ρήξη ή συμφωνία. Δεν είμαι σίγουρος αν θα μας δώσουν μια συμφωνία βιώσιμης λύσης γιατί εμείς σαν αριστερά πάμε να αλλάξουμε την Ευρώπη όπως είναι τώρα

Το μόνο που είναι στο τραπέζι τώρα είναι μια δύσκολο λύση που θα μας στοιχίσει πολιτικά.
Ούτε αυτή η λύση είναι σίγουρη
Δεν θα μας τη δώσουν αν δεν τους προκαλέσουμε φόβο. Διαπραγματευόμαστε και προκαλούμε την άλλη πλευρά να σκεφτεί τι είναι αυτοί εδώ έτσι ώστε να καταφέρουμε να αλλάξουμε τα πράγματα. Με λογική και στρατηγική πρέπει να την έχουμε και με λύση αλλά και χωρίς λύση.

Ζωή Κωνσταντοπουλου: Ζήτημα δημοκρατίας και όχι οικονομίας η διαπραγμάτευση. Χρέος μας να ενισχύσουμε την κυβέρνηση να φέρει σε πέρας τη λαϊκή εντολή. Η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να καταλήξει ούτε σε διαχείριση ούτε σε ενσωμάτωση. Η επιτροπή λογιστικού ελέγχου του χρέους μπορεί να ζητήσει αναστολή της πληρωμής χρέους μέχρι να τελειώσει το έργο της. Η επιλογή Ταγματάρχη δεν μπορεί να υποστηριχθεί και το έχω πει και στον πρωθυπουργό.
Δεν υπάρχουν μονόδρομοι, δεν μπορεί να υποστηριχθεί η επιλογή Ταγματάρχη. Δεν συγκρούομαι ούτε με τον πρωθυπουργό ούτε με την κυβέρνηση. Πρέπει να είμαστε πιο συλλογικοί και να μην διαλέγουμε φθαρμένα πρόσωπα.

Δημήτρης Στρατουλης: "Όπως πάμε, δεν θα πληρώσουμε τη δόση του Δ.Ν.Τ. Αυτό όμως δεν αρκεί γιατί μπορεί να είναι και στον δικό τους σχεδιασμό. Πρέπει να το εντάξουμε σε ένα δικό μας σχέδιο" είπε από το βήμα της ΚΕ ο Δημήτρης Στρατούλης.
Ο ίδιος ζήτησε να κατατεθούν την ερχόμενη εβδομάδα τα νομοσχέδια του Πάνου Σκουρλέτη και του ίδιου για εργασιακά και επικουρικές συντάξεις αντίστοιχα, ώστε "σε κάθε ενδεχόμενο να έχουμε τον κόσμο της εργασίας μαζί μας", όπως είπε.
Ενημερώνοντας το σώμα για το αντικείμενο του υπουργείου του, ο κ. Στρατουλης υποστήριξε ότι οι δανειστές δεν ζητούν όσα έλεγε το μέιλ Χαρδούβελη, αλλά ότι ζητούσαν τότε από τον Γκίκα Χαρδούβελη.

Πηγή: koolnews.gr