Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ανεχθεί νέο μνημόνιο, αλλά "μαζεύει" τις κόκκινες γραμμές

Gazzetta team
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ανεχθεί νέο μνημόνιο, αλλά "μαζεύει" τις κόκκινες γραμμές
Το «σχέδιο συμπερασμάτων» της ηγετικής ομάδας του κόμματος διατηρεί αριστερόστροφη ρητορική, ώστε να μην προκύψει αγεφύρωτο χάσμα με την Αριστερή Πλατφόρμα.

Να κατευνάσει το εξεγερμένο κόμμα του, διαβεβαιώνοντας ότι «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει μνημονιακή συμφωνία» προσπαθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τςίπρας, μετά από ένα διήμερο σφυροκόπημα που δέχθηκε η διαπραγματευτική στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου.

Η διαβεβαίωση αυτή παρέχεται με πλήρη σαφήνεια μέσω του σχεδίου «πολιτικών συμπερασμάτων» από τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής, η οποία ολοκληρώνεται το βράδυ της Κυριακής, με τη σχετική ψηφοφορία. Επειδή στην ψηφοφορία θα τεθεί και ένα ιδιαιτέρως επικριτικό κείμενο που κατέθεσε η αριστερή πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη (και το οποίο θα ψηφιστεί και από την Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας του Ρούντι Ρινάλντι), το σχέδιο συμπερασμάτων, που προτείνει η ηγετική ομάδα διατηρεί αριστερόστροφη ρητορική, με προφανή στόχευση να μην προκύψει ένα αγεφύρωτο χάσμα.

Στο κείμενο γίνεται επίςης αναφορά στα χαρακτηριστικά του συμβιβασμού στον οποίο μπορεί να προχωρήσει η κυβέρνηση και περιεγράφησαν εχθές αναλυτικά από τον κ. Τσίπρα. Δηλαδή να έχει αυτή χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, να μην υπάρξει καμία περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, να προβλεφτεί αναδιάρθρωση χρέους, αλλά και ένα ισχυρο πακέτο για δημόσιες επενδύσεις, ιδίως στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στο κείμενο αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο της ρήξης: «Αντίπαλοι της συνοχής των ευρωπαϊκών λαών είναι οι φανατικοί της λιτότητας που υπονομεύουν τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης υιοθετώντας αδιάλλακτες στάσεις κι επιχειρώντας τον πιστωτικό στραγγαλισμό της ελληνικής οικονομίας. Όσοι πιστεύουν ότι θα ταπεινώσουν την Ελλάδα, παίζουν παιχνίδι με τη φωτιά».

Στην περίπτωση της συνέχισης της πιστωτικής ασφυξίας γίνεται ξεκάθαρο στο κείμενο ότι δεν θα πληρωθούν επόμενες δόσεις: «Αν συνεχιστεί η πιστωτική ασφυξία και τα πράγματα οδηγηθούν σε οριακό σημεία, ας μην έχει κανείς αμφιβολία ότι η πληρωμή μισθών και συντάξεων έχει απόλυτη προτεραιότητα έναντι των δόσεων των δανείων. Οι άνθρωποι είναι πάνω από το χρέος».

Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας δεν θα μιλήσει στο κλείσιμο των εργασιών, αλλά με το κείμενο γίνεται σαφής προσπάθεια να πειστεί το κόμμα ότι η κυβέρνηση θα παραμείνει πιστή σε βασικές προεκλογικές της δεσμεύσεις, όπως ο βασικός μισθός, η πατάξη της φοροδιαφυγής.

Στο σχέδιο επισημαίνεται μεταξύ των άλλων: «Τέσσερις μήνες τώρα, μέρα με τη μέρα, επιμένουμε στις "κόκκινες γραμμές" που χάραξε ο ίδιος ο λαός στις 25 Γενάρη. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει μνημονιακή συμφωνία». Γίνονται επίσης οι αναφορές κατά των ολιγαρχών, που έκανε εχθές ο Αλέξης Τσίπρας. Μεταξύ των άλλων γίνεται λόγος για «ολιγαρχία που ευνοήθηκε και ισχυροποιήθηκε την τελευταία 25ετία, και που είδε την εξουσία της να αυξάνεται κατακόρυφα με τις πολιτικές ακραίας λιτότητας και απορρύθμισης της αγοράς εργασίας, της μνημονιακής πενταετίας».

Σημειωτέον ότι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Νίκος Βούτσης άφησαν ανοιχτό να μην πληρωθεί η δόση προς το ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου, ενώ στη γραμμή της ρήξης κινήθηκαν και άλλα στελέχχη.

Στο κείμενο που θέτει προς ψήφιση η Αριστερή Πλατφόρμα τονίζει ότι δεν ειναι καταστροφή η στάση πληρωμών, ακόμα και η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, εάν οι δανειστές επιμείνουν να επιβάλλουν μία ταπεινωτική συμφωνία με μνημόνιο.

Η κίνηση των 53, που βρίσκεται εντος της προεδρικής πλειοψηφίας τήρησε κριτική στάση για χειρισμούς και πρόσωπα και ζήτησε με κείμενό της να έχει λόγο το κόμμα σε όλα.

Πηγή: protothema.gr