"Γράψε - σβήσε" στο Brussels Group για την συμφωνία (vids)

Gazzetta team
"Γράψε - σβήσε" στο Brussels Group για την συμφωνία (vids)
Αδυναμία πληρωμής των δόσεων προς το ΔΝΤ εντός του Ιουνίου παραδέχεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες από την Ουάσινγκτον φέρεται να ζήτησε την παρέμβαση του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιού, ώστε να μεσολαβήσει για να υπάρχει σχετική διευκόλυνση στην καταβολη των δόσεων εντός του Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, προτείνει στο ΔΝΤ να πληρώσει σε μία δόση προς το τέλος του Ιουνίου όλες τις υποχρεώσεις προς το Ταμείο για τον μήνα.

Ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα πρέπει να βρεθεί συμφωνία το συντομότερο δυνατό για να “αποφύγει η Αθήνα την ταλαιπωρία”.

Συμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικούς κύκλους με την ομιλία που έκανε νωρίτερα ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ουσιαστικά στόχευσε τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και το ΔΝΤ, ως τους παράγοντες εκείνους που εμποδίζουν την επίτευξη συμφωνίας, εν αντιθέσει με τη στάση της Κομισιόν, υπό τον κ. Γιούνκερ, ο οποίος εργάζεται για να υπάρξει θετική έκβαση το συντομότερο δυνατόν.

Οι ίδιοι κύκλοι επιμένουν ότι η κυβέρνηση επιδιώκει ενιαία συμφωνία, δηλαδή, συμφωνία που θα περιλαμβάνει και τη ρύθμιση του χρέους, ιδίως προς τους ευρωπαίους δανειστές, περιέχοντας ταυτόχρονα και ένα ισχυρό επενδυτικό πακέτο, όπως αναφέρει συχνά το τελευταίο διάστημα ο κ. Τσίπρας.

Γράφεται το κείμενο της συμφωνίας


Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έχει αρχίσει να γράφεται το κείμενο της συμφωνίας στα σημεία που υπάρχει σύγκλιση μεταξύ των δύο πλευρών.

Κυβερνητική πηγή τόνισε ότι το ΔΝΤ έχει θέση υπέρ της διαγραφής μέρους του χρέους της χώρας ώστε να καταστεί βιώσιμο, ωστόσο τέτοιο θέμα δεν συζητά ούτε η Επιτροπή, ούτε η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα.

Να σημειωθεί πως στη συνεδρίαση της ΚΕ αναπτύσσεται έντονος προβληματισμός για την πορεία της διαπραγμάτευσης, με την μεν προεδρική πλευρά να κάνει λόγο για την ανάγκη επίτευξης έντιμης συμφωνίας, με τη διατήρηση των “κόκκινων γραμμών” και την “Αριστερή Πτέρυγα” να αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τη στάση που θα πρέπει να κρατήσει η κυβέρνηση μέχρι τέλους απέναντι στους δανειστές.


Απόψε θα διανεμηθεί σχέδιο πολιτικής απόφασης, ενώ αναμένεται ότι όλες οι τάσεις , αλλά και μεμονωμένα στελέχη θα καταθέσουν πολλές τροπολογίες.

Μιλώντας στην ΚΕ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης είπε ότι η πρόταση της κυβέρνησης για το ΦΠΑ είναι τριών ταχυτήτων , 7%, 14% και 22%, ενώ για τα πρωτογενή πλεονάσματα η κυβέρνηση ζητά για το 2015 να είναι κάτω του 1%, το 2016 να είναι 1,5% και να προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 1% για το τρέχον έτος. Οι προυποθέσεις που θέτει η κυβέρνηση είναι συμβατές με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είπε ο κ. Δραγασάκης.

Αλ. Τσίπρας για τις διαπραγματεύσεις

Βρισκόμαστε στην στην τελική ευθεία, δεν είναι εύκολο για κανέναν, εμείς κάναμε τις υποχωρήσεις μας, τώρα ήρθε η σειρά των εταίρων τόνισε ο Πρωθυπουργός.
Ουσιαστικά ο Αλέξης Τσίπρας προετοίμασε το κόμμα για επικείμενη συμφωνία, πατώντας στο ότι την θέλει η συντριπτική πλειοψηφία του λαού.

Όπως τόνισε ο ίδιος η κυβέρνηση δεν υποχωρεί στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών τόσο στον ΦΠΑ όσο και στις μειώσεις μισθών και συντάξεων, ενώ υποσχέθηκε την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Ενόψει συμφωνίας ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να απέκλεισε περικοπές στις συντάξεις όμως μίλησε ρητά για αυτό που περιμένουν οι εταίροι για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις, δηλαδή την αλλαγή στο ασφαλιστικό.
Μόνο τυχαία δεν ήταν η δήλωση Τσίπρα: Για να συνεννοούμαστε εδώ μέσα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα στο ασφαλιστικό με αναλογιστικές μελέτες.

Βέβαια δεν έλειψαν οι επιθέσεις προς το εξωτερικό, με κάποιους να βλέπουν πίσω από τις λέξεις τα πρόσωπα του Σόιμπλε και του Ντράγκι, όταν ο Πρωθυπουργός κατήγγειλε τόσο την διακοπή χρηματοδότησης όσο και όταν ζήτησε να σωπάσουν αυτοί που δεν βοηθούν στη συμφωνία, ή ακόμα ακόμα και την υπονομεύουν.

Ο Πρωθυπουργός περιέγραψε γενικόλογα τη συμφωνία κάνοντας λόγο για χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, για έσοδα που θα βρεθούν από την μεταφορά βαρών στους πλούσιους, για γενναίο επενδυτικό πακέτο σε υποδομές ενώ μίλησε για ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους.

Επίθεση στα μέσα της διαπλοκής έκανε επίσης ο Πρωθυπουργός, που στάθηκε ιδιαίτερα στις τηλεοπτικές άδειες και στους πλούσιους ολιγάρχες που φοροδιαφεύγουν.

Με ιδιαίτερη έμφαση είπε πως δεν ξεχάσαμε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και ως πρώτα επιτεύγματα ανέφερε τη ρύθμιση με τις 100 δόσεις και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, όμως δεν είπε τίποτε για τον ΕΝΦΙΑ.

Πηγή: newsιt.gr