Ολες οι... αποχρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ: Τάσεις και ρεύματα «μαλώνουν» για τον έντιμο συμβιβασμό

Gazzetta team
Ολες οι... αποχρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ: Τάσεις και ρεύματα «μαλώνουν» για τον έντιμο συμβιβασμό
Εσωκομματικό «στρες τεστ» στον ΣΥΡΙΖΑ και με ορίζοντα την «αμοιβαία επωφελή συμφωνία» που επιδιώκει να συνάψει η κυβέρνηση με τους δανειστές, οι τάσεις από τα σπλάχνα του κόμματος παίρνουν θέση και δίνουν ραντεβού το Σαββατοκύριακο στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Οι ζυμώσεις και οι διεργασίες τους τελευταίους τέσσερις μήνες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και εν αναμονή των πολιτικών εξελίξεων ετοιμάζονται να ανοίξου τα χαρτιά τους τόσο η «Αριστερή Πλατφόρμα», η «πλειοψηφία», οι λεγόμενοι ανεξάρτητοι αλλά και οι μικρότερες τάσεις.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δε, αποκτά ο τρόπος με τον οποίο θα τοποθετηθούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- όταν έρθει η συμφωνία προς ψήφιση στη Βουλή- μιας και είναι δεδομένο ότι θα περιλαμβάνει μέτρα αλλά και αρκετές υποχωρήσεις από το προεκλογικό πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

1.Το προεδρικό μπλοκ

Η «πλειοψηφία» ανήκει στο γνωστό μπλοκ των προεδρικών, δίχως αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει πλήρης ομοιογένεια και ταύτιση στο εσωτερικό της. Ενδεικτικό άλλωστε της «διάσπασης» υπήρξαν τα τρία ξεχωριστά ψηφοδέλτια που προηγήθηκαν στη νομαρχιακή συνδιάσκεψη της Α’ Αθήνας το περασμένο Σαββατοκύριακο. Σε αυτούς μετέχουν υπουργοί και βουλευτές όπως: Νίκος Παππάς, Γιάννης Δραγασάκης,Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Βούτσης, Γιώργος Σταθάκης, Νίκος Φίλης, Όλγα Γεροβασίλη, Χρήστος Μαντάς κ.α.

Στο εν λόγω μπλοκ εντάσσονται βουλευτές, αλλά και στελέχη της «Πλατφόρμας ‘10». Πιο συγκεκριμένα, μετέχουν η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης, καθώς και οι Γιάννης Μπαλάφας, Σία Αναγνωστοπούλου, Πάνος Σκουρολιάκος, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Νίκος Συρμαλένιος κ.α.

Στην «Ομάδα των 53», η οποία έκανε την εμφάνισή της το Ιούνιο του ’14, ανήκουν οι υπουργοί Θοδωρής Δρίτσας και Τασία Χριστοδουλοπούλου, οι βουλευτές Ηρώ Διώτη, Βασιλική Κατριβάνου, Θεανώ Φωτίου, Αφροδίτη Σταμπούλη και Γεράσιμος Μπαλαούρας. Με λίγα λόγια, πρόκειται για στελέχη της προεδρικής τάσης της ΑΡΕΝ (Αριστερή Ενότητα) αλλά και της ΑΝΑΣΑ-ΑΚΟΑ-ΡΟΖΑ.

Και η «Ενωτική Κίνηση» όμως, που έκανε πρόσφατα την εμφάνισή της σε ένδειξη υποστήριξης του κυβερνητικού έργου, μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι. Σ’ αυτή ανήκουν στελέχη που πρόσκεινται στην ηγεσία: Γιάννης Μπουρνούς, Νάσος Ηλιόπουλος, Γιάννης Μπασκόζος, Κώστας Πουλάκης και αρκετά μέλη της Κ.Ε. όπως οι Στέλιος Παππάς, Νίκος Σκορίνης κ.α.

2. Η «Αριστερή Πλατφόρμα»

Μεγάλη είναι η επιρροή της πτέρυγας του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Με σταθερό πλαίσιο αναφοράς τόσο για το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους, και γνωστές τις θέσεις της για το Χρέος και τις Ιδιωτικοποιήσεις, μετέχουν σε αυτήν οι: Δημήτρης Στρατούλης, Νίκος Χουντής, Κώστας Ήσυχος, Στάθης Λεουτσάκος, Γιάννης Αμανατίδης, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Λίτσα Αμανατίδου, Ευγενία Ουζουνίδου, Θανάσης Πετράκος, Ζήσης Ζάννας, Κωνσταντίνος Δελημήτρος, Χαραλαμπίδου Δέσποινα.

Φίλα προσκείμενος –παρότι δεν είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής- και ο βουλευτής Ημαθίας και γνωστός οικονομολόγος Κώστας Λαπαβίτσας.

3.ΚΟΕ-ΔΕΑ

Μικρότερες δυνάμεις, πλην όμως όχι αμελητέες μετρούν οι αριστερόστροφες κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Η ΚΟΕ ( Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας) είναι από τις «σκληρές» και καλύτερα οργανωμένες τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, και σ’ αυτήν εντάσσονται οι: Δημήτρης Κοδέλας, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Ελένη Σωτηρίου, Μαρία Τριανταφύλλου και ο Βασίλης Κυριακάκης. Στη ΔΕΑ (Διεθνιστική Εργατική Αριστερά), η οποία έχει ως επικεφαλής τον δημοσιογράφο Αντώνη Νταβανέλλο, ανήκουν τόσο η Ιωάννα Γαϊτάνη, αλλά και η νεοεκλεγείσα Ελένη Ψαρρέα.

4. Οι Πασοκογενείς

Η Σοσιαλιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ που συγκροτείται από τέως στελέχη του ΠΑΣΟΚ να έχει επί της ουσίας διασπαστεί και οι βουλευτές Παναγιώτης Κουρουμπλής και Γιάννης Μιχελογιαννάκης έχουν εδώ και καιρό διαχωρίσει τη θέση τους από τον Αλέξη Μητρόπουλο (για θέματα συμμαχιών). Ο τελευταίος μάλιστα, -όπως και ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης-έχουν εκφράσει τις σφοδρές τους αντιρρήσεις ενόψει της συμφωνίας, ενώ σ’ αυτή την ομάδα εντάσσονται και οι Νάσος Αθανασίου και Γιώργος Πάντζας.

5. Οι ανένταχτοι

Μεμονωμένες περιπτώσεις, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν οι επίσης προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ Θεοδώρα Τζάκρη, Νίνα Κασιμάτη και Θόδωρος Παραστατίδης, και βέβαια η προερχόμενη από τους Ανεξάρτητους Έλληνες Ραχήλ Μακρή. Στο ίδιο… γκρουπ εντάσσονται τέλος, τόσο ο γνωστός Στάθης Παναγούληςαλλά και ο βουλευτής Καστοριάς Βαγγέλης Διαμαντόπουλος.


Πηγή: iefimerida.gr