CNBC: Οι 100 μέρες Βαρουφάκη (pics)

Gazzetta team
CNBC: Οι 100 μέρες Βαρουφάκη (pics)
Με το γάντι σφάζει τον Γιάνη Βαρουφάκη το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, το οποίο, σε αφιέρωμά του στις πρώτες 100 ημέρες του Ελληνα υπουργού Οικονομικών, διερωτάται αν έχει ουσία ή μόνο στιλ.

«Μπορεί ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών να είναι στη δουλειά μόλις για τρεις μήνες, αλλά σε αυτό το διάστημα σπάνια δεν ήταν πρωτοσέλιδο» γράφει το CNBC, κάνοντας έναν απολογισμό της μέχρι τώρα θητείας του Ελληνα ΥΠΟΙΚ.

Και συνεχίζει: «Στις πρώτες 100 μέρες από την εκλογή του αριστερού κόμματός του στην εξουσία, ο αντισυμβατικός υπουργός δεν είχε χρόνο να πάρει ανάσα, διασχίζοντας την υφήλιο και κάνοντας επισκέψεις από την Ουάσινγκτον στις Βρυξέλλες και από το Βερολίνο στις όχθες της λίμνης Κόμο.

Ο «μαρξιστής οικονομολόγος» εμφανίστηκε στο πολιτικό προσκήνιο τον Ιανουάριο του 2015 μετά τις πρόωρες εκλογές και τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με ένα εισιτήριο για την αναμόρφωση του προγράμματος διάσωσης στην Ελλάδα και την απόσυρση των μισητών μέτρων λιτότητας που επιβλήθηκαν στη χώρα από τους δανειστές της.

Τα ανοιχτά πουκάμισα

Με τα ανοικτά πουκάμισα χωρίς γραβάτες, ο Βαρουφάκης φάνηκε να είναι μια ανάσα φρέσκου αέρα σε σχέση με τους τεχνοκράτες του ευρώ που κυριαρχούν στο πολιτικό σκηνικό. Ο 54χρονος συγγραφέας και καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, δεν έχασε χρόνο για να προωθήσει την ατζέντα της νέας κυβέρνησης της Αθήνας στη διεθνή σκηνή, υπερασπιζόμενος το τέλος των μέτρων λιτότητας.

Οι περιοδείες

Μέσα σε λίγες μέρες από την ορκωμοσία του ως υπουργού Οικονομικών ( κάτι σαν δηλητηριασμένο δισκοπότηρο δεδομένης της δεινής οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα) ξεκίνησε μια μεγάλη περιοδεία στην Ευρώπη: Επισκέφθηκε τέσσερις κυβερνήσεις σε τέσσερις ημέρες για να εξασφαλίσει υποστήριξη και να προσπαθήσει να πείσει τους δανειστές να επαναδιαπραγματευθούν τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας.

Ωστόσο, κάθε ελπίδα υποστήριξης από τον Βαρουφάκη γρήγορα εξανεμίστηκαν και στην Ελλάδα διεμήνυσαν ότι έπρεπε να τηρεί τους κανόνες του προγράμματος διάσωσής της αξίας 240 δισ.ευρώ. Παρ 'όλα αυτά Βαρουφάκης έφτιαξε γρήγορα όνομα στη διεθνή σκηνή για τον εαυτό του, για τις λυρικές, παθιασμένες, ομιλίες του για την Ελλάδα – παρότι ήταν κάπως παράτολμος διαπραγματευτής, αποξενωμένος αρκετά από τους Ευρωπαίους ομολόγους του.

Η παρεξήγηση με Σόιμπλε

Ενα αξιοσημείωτο παράδειγμα ήταν όταν βρέθηκε με τον γερμανό ΥΠΟΙΚ, Βόλφκαγκ Σόιμπλε, όταν οι δύο πλευρές πίστεψαν ότι ο ένας είχε προσβάλει τον άλλον κατά τη διάρκεια των συνομιλιών. Προσβολή στην προσβολή, η σχέση Βαρουφάκη-Γερμανίας υπέστη άλλο ένα πλήγμα, όταν σε βίντεο, κατά τη διάρκεια διάλεξής του το 2013 φάνηκε να υψώνει το μεσαίο δάχτυλο κατά του Βερολίνου, αν και η αυθεντικότητα των πλάνων έγινε αντικείμενο μεγάλης συζήτησης.

Και ενώ δεν είχε προλάβει να κοπάσει ο θόρυβος για το «σκάνδαλο με το δάχτυλο» (fingergate) ξέσπασε άλλο πρωτοσέλιδο – αυτή τη φορά όμως με την βούληση του ίδιου του Βαρουφάκη.

Η φωτογράφιση στο Paris Match

Ο υπουργός Οικονομικών και η σύζυγός του Δανάη Στράτου πόζαραν για το lifestyle περιοδικό «Paris Match », με φωτογραφίες του ζευγαριού πίνοντας κρασί, απολαμβάνοντας μεσημεριανό γεύμα στην ταράτσα τους, με τον Βαρουφάκη στο πιάνο και διαβάζοντας στο κομψό σαλόνι του σπιτιού του. Οι εικόνες πυροδότησαν θύελλα της κριτικής στην Ελλάδα και όχι μόνο, με τον Βαρουφάκη να δέχεται πυρά για τον προφανώς άνετο τρόπο ζωής του, την ώρα που η πλειοψηφία των Ελλήνων υποφέρουν κάτω από εξοντωτικές πολιτικές λιτότητας .

Αντιδρώντας στην καταιγίδα εναντίον του από ΜΜΕ ο Βαρουφάκης δήλωσε ότι λυπάται για την φωτογράφιση λέγοντας στην Ελλάδα ότι θα ήθελε αυτή η φωτογράφιση να μην έχει γίνει και ΄οτι δεν συμφωνεί με την αισθητική των εικόνων.

Η φωτογράφηση ήταν η αρχή για τη επόμενη «συνάντηση» του Βαρουφάκη με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης . Αυτή τη φορά όταν η ρεπόρτερ του CNBC Τζούλια Τσάτερλι τον προκάλεσε για τις φωτογραφίες στο περιθώριο της εαρινής συνάντησης Ambrosetti στη λίμνη Κόμο, στα μέσα Μαρτίου . Οταν ρωτήθηκε αν ένιωθε ότι ήταν υποχρέωση για την κυβέρνησή του, καθώς η φωτογράφηση θα μπορούσε να βλάψει τις προσπάθειές του να προωθήσει ένα σοβαρό μήνυμα για την δεινή οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα , είπε ότι «προσπάθησα να μην είναι».

Μέχρι το τέλος του Μαρτίου, η αγάπη του Βαρουφάκη για τα μέσα ενημέρωσης ήταν στο ίδιο επίπεδο με την αισιοδοξία - ή ίσως νοσηρή περιέργεια είναι ο καλύτερος όρος – με την δεινή οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα.

Οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για το μέλλον της Ελλάδας συνεχίζονταν και παρόλο που η χώρα πήρε τετράμηνη παράταση το Φεβρουάριο, λίγα επετεύχθησαν από πλευράς μεταρρυθμίσεων.

Καθώς οι συνομιλίες κόλλησαν τον Απρίλιο, οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης άρχισαν να γκρινιάζουν για τη στάση της Ελλάδας και του ίδιου του Βαρουφάκη που ήταν επικεφαλής των διαπραγματεύσεων. Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μίλησε για «χαμένο χρόνο».

Η έλλειψη προόδου, ήγειρε ανησυχίες ότι η Ελλάδα πιθανόν δεν θα ήταν σε θέση να βρει χρήματα για τις επερχόμενες δανειακές της υποχρεώσεις, καθώς και για το αν θα μπορούσε να αποφύγει χρεοκοπία και μια πολύ επώδυνη έξοδο από την ευρωζώνη.

Πολλές συζητήσεις έγιναν επίσης και για το κατά πόσον Βαρουφάκης θα μπορούσε να χάσει τη δουλειά του ως ένας τρόπος για να δείξει η Ελλάδα στους ευρωπαίους εταίρους της ότι σοβαρολογεί για τις μεταρρυθμίσεις – τόσο σοβαρή που θα μπορούσε να απολύσει τον δικό της πρωταθλητή ΥΠΟΙΚ της.

Αντ 'αυτού , παραγκωνίστηκε την περασμένη Τρίτη, διατηρώντας τη δουλειά του ως υπουργός Οικονομικών, αλλά απομακρύνθηκε από την πρώτη γραμμή κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων - μια κίνηση που όπως δήλωσε ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης, βοήθησε τις διαπραγματεύσεις μα προοδεύσουν.

Το επεισόδιο στα Εξάρχεια

Χωρίς αγάπη, είτε από τους ομολόγους του στη ζώνης του ευρώ του είτε παό την κυβέρνησή του, ο Βαρουφάκης δέχθηκε φραστική επίθεση και απειλήθηκε με άσκηση βίας, από αναρχικούς στην περιοχή Εξάρχεια της Αθήνας , μια γειτονιά δημοφιλής με αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

Ο Βαρουφάκης βγήκε χωρίς αμυχές από το επεισόδιο, αλλά μένει ακόμη να φανεί το αν θα καταφέρει να επιβιώσει από τα χτυπήματα στο ταραχώδες πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα. Το περασμένο Σαββατοκύριακο , το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών διέψευσε τις φήμες ότι ο Βαρουφάκης είχε θέσει την παραίτησή του στη διάθεση του Πρωθυπουργού.

Αλήθεια ή όχι οι πληροφορίες, αν Βαρουφάκης επρόκειτο να φύγει από το δημόσιο αξίωμα που κατέχει αλλά και από την δημόσια θέα στην οποία εκθέτει την ζωή του, η Ελλάδα θα ήταν φτωχότερη, για περισσότερους από έναν τρόπους».

Πηγή: iefimerida.gr