Τι έγραφε στο Twitter πριν την αιματηρή επίθεση στο Τέξας ένας από τους δύο τζιχαντιστές (pics)

Gazzetta team
Τι έγραφε στο Twitter πριν την αιματηρή επίθεση στο Τέξας ένας από τους δύο τζιχαντιστές (pics)
«Πλύση εγκεφάλου» είχε υποστεί ο δεύτερος δράστης; - «Καλό παιδί», χαρακτηρίζει η οικογένειά του τον Ναντίρ Σούφι.

Μία ημέρα αφότου το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την αιματηρή επίθεση σε διαγωνισμό σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ, τη δημοσιότητα βλέπουν τα στοιχεία και άλλες λεπτομέρειες για τους δύο δράστες.


Οι δύο τζιχαντιστές, Έλιοτ Σίμπσον και Ναντίρ Σούφι εισέβαλαν οπλισμένοι στον χώρο διεξαγωγής της έκθεσης, τραυματίζοντας ευτυχώς ελαφρά στο πόδι έναν αστυνομικό, ενώ οι ίδιοι έπεσαν νεκροί σε ανταλλαγή πυροβολισμών.



Όπως αναφέρουν το αμερικανικά δίκτυα φέρεται ο Σίμπσον να έκανε «πλύση εγκεφάλου» στον Σούφι και να τον προέτρεψε να ασπαστεί την φιλοσοφία του Ισλαμικού Κράτους μέχρι που τον κάλεσε να εξαπολύσουν επίθεση με στόχο να μιμηθούν το μακελειό στο σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo στο Παρίσι.



Την ίδια ώρα, αποκαλύπτονται όσα ο 30χρονος Σίμπσον έγραφε στο Twitter σε ιδιωτικά μηνύματα που έστελνε σε «συντρόφους» του, λίγες εβδομάδες πριν θέσει σε εφαρμογή το αιματηρό πλάνο του.

«Σύντομα δε θα μπορείτε να ζείτε στην Αμερική. Η θηλιά στενεύει. Ο χρόνος λιγοστεύει», ήταν ένα από τα μηνύματά του στις αρχές του περασμένου Μαρτίου.

Μόλις δύο εβδομάδες πριν τον διαγωνισμό σκίτσου και μόλις είχε μάθει για την διεξαγωγή του, είχε γράψει: «Πότε επιτέλους θα μάθουν;», ενώ σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές ο νεαρός άνδρας σχεδίαζε να ταξιδέψει στη Συρία για να ενταχθεί στους κόλπους του ΙΚ και επιχείρησε να στρατολογήσει ακόμα περισσότερους υποψηφίους ώστε να πολεμήσουν όλοι μαζί με τους τζιχαντιστές.

«Φέρε το διαβατήριό σου. Αν έχεις 4.000 δολάρια είναι αρκετά για να ταξιδέψεις», είχε γράψει σε φίλο του στις 10 Απριλίου.

Εντούτοις, τα πλάνα του κατέρρευσαν όταν το FBI στο Σαν Ντιέγκο συνέλαβε κάποιους από τους επίδοξους συνταξιδιώτες του.

Τα μέλη των οικογενειών και των δύο δραστών δήλωσαν έκπληκτοι από την απόφασή τους να επιτεθούν.

«Ο γιος μου έκανε μία πολύ κακή επιλογή», δήλωσε ο πατέρας του Σίμπσον, Ντάντσον στο δίκτυο ABC προσθέτοντας: «Είμαστε Αμερικανοί και πιστεύουμε στην Αμερική. Αυτό που έκανε ο γιος μου έχει πολύ αρνητική επίδραση στην οικογένειά μου».

Την ίδια ώρα, το FBI δήλωσε πως ο Σίμπσον βρισκόταν στο στόχαστρο των αστυνομικών αρχών, ωστόσο δεν υπήρχε ένδειξη για πιθανή επίθεση. Ωστόσο, πρώην δικηγόρος του που τον είχε υπερασπιστεί το 2010 υποστήριξε ότι βρισκόταν σε λίστα με ανθρώπους που δεν επιτρέπεται να ταξιδέψουν εκτός ΗΠΑ, ενώ τον χαρακτήρισε «κανονικό».

Όπως είπε στο ABC, ο Σίμπσον «μεγάλωσε σαν ένα κανονικό παιδί. Προσηλυτίστηκε στο Ισλάμ και έμοιαζε σαν να έκανε κάτι καλό για τον εαυτό του. Είχε πάρει τον κακό δρόμο και έπειτα βρήκε το Ισλάμ».

Παράλληλα, η γιαγιά του Ναντίρ Σούφι, Σίρλεϊ Ντρομγκούλ, δήλωσε στο NBC πως ο 34χρονος που ήταν διαζευγμένος και πατέρας ενός παιδιού «ήταν πολύ καλό παιδί κάθε φορά που τον έβλεπα».

Ο Σούφι που ασπάστηκε τον ισλαμισμό σε μικρή ηλικία εξαιτίας του πατέρα του που έχει πακιστανική καταγωγή, ήταν «υπεύθυνος» και «έδειχνε σεβασμό», σύμφωνα με την γιαγιά του.
«Προσπάθησε να είναι καλός σε οποιαδήποτε δουλειά κι αν έκανε. Ήταν μορφωμένος», πρόσθεσε η γυναίκα συγκλονισμένη από το περιστατικό.

Νωρίτερα, το Ισλαμικό Κράτος έδωσε στη δημοσιότητα ηχητικό απόσπασμα στο οποίο καλούσε τους δύο δράστες «στρατιώτες του χαλιφάτου» και απειλούσε για περισσότερα και χειρότερα «χτυπήματα».

Πηγή: protothema.gr