Λιβερία: Γυναίκες οδηγοί ταξί-μηχανών φορούν ροζ για να νιώθουν ασφαλείς (pics)

Gazzetta team
Λιβερία: Γυναίκες οδηγοί ταξί-μηχανών φορούν ροζ για να νιώθουν ασφαλείς (pics)
Θεωρείται το απόλυτο χρώμα του «ασθενούς φύλου». Κάποιες γυναίκες στη Λιβερία όμως φορούν ροζ για να νιώθουν πιο δυνατές.

Οταν βαρέθηκαν να πέφτουν θύμα ληστειών, οι γυναίκες οδηγών ταξί- μηχανών, σχημάτισαν μία ομάδα, τους «Ροζ Πάνθηρες». Η επιλογή δεν ήταν τυχαία. Θεωρώντας ότι το ροζ τις κάνει να ξεχωρίζουν από μακριά, φορούν τέτοιου χρώματος κράνη και μπουφάν, ώστε να αποθαρρύνουν τους ληστές που τους βάζουν στο στόχαστρο.

Η Ντίαρεστ Κόλεμαν δούλευε ως οδηγός ταξί με τη μηχανή της, όταν ένας επιβάτης την οδήγησε σε ενέδρα. Εκείνη αρνήθηκε να παραδώσει τα κλειδιά, αλλά οι ληστές την ξυλοκόπησαν και τελικά έκλεψαν τη μηχανή της, διηγήθηκε στο BBC.

Τώρα, είναι υποχρεωμένη να νοικιάζει μία άλλη, που της κοστίζει 500 δολάρια Λιβερίας- περίπου 6 αμερικανικά- κάθε ημέρα. Κάνει αυτή τη δουλειά τα τελευταία πέντε χρόνια. Τα ταξί- μηχανές χρησιμοποιούνται από πολύ κόσμο για μετακινήσεις στη Μονρόβια. Οι πελάτες της μπορεί να είναι από ανθρώπους που πηγαίνουν στη δουλειά τους, μέχρι μαθητές ή καταναλωτές.

Τις περισσότερες ημέρες δουλεύει από τις 5 το πρωί ως τις 9 το βράδυ, οπότε δεν έχει χρόνο για τα παιδιά της.

Μαζί με άλλες εννιά γυναίκες, η Κόλεμαν δημιούργησε την ομάδα «Ροζ Πάνθηρας» τον Ιανουάριο. Οι ληστές δεν είναι το μόνο πρόβλημά τους. Ακόμη και οι γυναίκες πολλές φορές δυσκολεύονται να τις εμπιστευτούν ως οδηγούς. Αλλωστε, στη Μονρόβια είναι σπάνιο το θέαμα μίας γυναίκας πάνω σε μηχανή.

Ακόμη δεν αισθάνονται απόλυτα ασφαλείς. «Εχουμε μεγάλη μάχη, να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις», αλλά όπως λέει η Κόλεμαν θέλει να δει κι άλλες γυναίκες να ακολουθούν το παράδειγμά τους.

Πηγή: iefimerida.gr