CIA: Οι ΗΠΑ υποτίμησαν την Αλ Κάιντα μετά τον θάνατο του Μπιν Λάντεν

Gazzetta team
CIA: Οι ΗΠΑ υποτίμησαν την Αλ Κάιντα μετά τον θάνατο του Μπιν Λάντεν
Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες υποτίμησαν την ικανότητα της Αλ Κάιντα να εκμεταλλευτεί την πολιτική αναταραχή στη Μέση Ανατολή και να ανακτήσει τις δυνάμεις της στην περιοχή αφότου σκοτώθηκε ο Οσάμα μπιν Λάντεν. Αυτή είναι η εκτίμηση του πρώην υποδιευθυντή τής CIA, την οποία παρουσιάζει αναλυτικά στο βιβλίο του που θα κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ τις επόμενες ημέρες.

Ανώτεροι αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών έχουν στο παρελθόν αναφερθεί στην αποτυχία να προβλεφθεί η Αραβική Ανοιξη, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να ανατραπούν δικτατορικά καθεστώτα στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Ο πρώην υποδιευθυντής της CIA ωστόσο, ο Μάικλ Μόρελ, υποστηρίζει στο βιβλίο του με τίτλο «Ο μεγάλος πόλεμος της εποχής μας» (The Great War of Our Time) ότι τα όποια λάθη μεγέθυναν τελικά οι αισιόδοξες εκτιμήσεις των μυστικών υπηρεσιών πως οι αναταραχές θα αποβούν καταστροφικές για την Αλ Κάιντα.

«Πιστεύαμε και μεταφέραμε στους πολιτικούς συμβούλους ότι η εκείνη η λαϊκή εξέγερση θα βλάψει την Αλ Κάιντα», γράφει ο Μόρελ στο βιβλίο, ένα αντίτυπο του οποίου εξασφάλισε η Washington Post. Απεναντίας όμως, προσθέτει, «η Αραβική Ανοιξη ήταν ευλογία για τους ισλαμιστές εξτρεμιστές τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στη Βόρεια Αφρική. Οσον αφορά την αντιτρομοκρατία, η Αραβική Ανοιξη είχε μετατραπεί σε χειμώνας».

Η «αυτοκριτική» εκ μέρους του Μόρελ αποτελεί μακράν την πιο αυστηρή αξιολόγηση του έργου της CIA κατά τη θυελλώδη Αραβική Ανοιξη, και μάλιστα από έναν αξιωματούχο ο οποίος βρισκόταν σε ηγετική θέση στην Υπηρεσία την επίμαχη περίοδο.

Τέσσερα χρόνια μετά τις πρώτες διαδηλώσεις στην Τυνησία που πυροδότησαν την Αραβική Ανοιξη, η Αλ Κάιντα και οι απόγονοί της έχουν κερδίσει έδαφος και δύναμη σε χώρες όπως η Αίγυπτος, η Λιβύη, το Ιράκ και η Υεμένη. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πρόσφατα ότι δεν βλέπουν τέλος στις συγκρούσεις, τις οποίες εκμεταλλεύονται οι εξτρεμιστές, για τουλάχιστον μία δεκαετία.

Από την πλευρά τής CIA, δεν υπήρχε άμεσα σχόλιο για το βιβλίο του Μόρελ. Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ωστόσο ότι οι πολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στράφηκαν πολύ γρήγορα υπέρ της Αλ Κάιντα διότι δεν κατάφεραν να οδηγήσουν σε πετυχημένες νέες κυβερνήσεις.

Πηγή: tanea.gr