5 Μαΐου- Ημέρα Ανεξάρτητης Διαβίωσης (vid)

Gazzetta team
5 Μαΐου- Ημέρα Ανεξάρτητης Διαβίωσης (vid)
Το 2013, η 5η Μαΐου ορίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως η Ευρωπαϊκή Ημέρα Ανεξάρτητης Διαβίωσης. Σκοπός της ημέρας είναι να δοθεί η ευκαιρία στα ΑμεΑ να αγωνιστούν για την αναγνώριση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους και οι υπόλοιποι πολίτες να κατανοήσουν τα θέματα σχετικά με την Ανεξάρτητη Διαβίωση.

Πέρυσι, που ήταν η πρώτη χρονιά εορτασμού αυτής της Ευρωπαϊκής Ημέρας, πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις σε 14 ευρωπαϊκές χώρες. Φέτος, συμμετέχει για πρώτη χρονιά κι η Ελλάδα στις εκδηλώσεις αυτές.

Η ιδέα για την Ανεξάρτητη Διαβίωση των ατόμων με αναπηρία στην Ελλάδα ανήκει στον Στέλιο Κυμπουρόπουλου, οποίος ίδρυσε την οργάνωση i-Living (Independent Living Organization of Greece) θέτοντας συγκεκριμένους στόχους ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και βελτίωσης

Συνδιοργανωτές στην υλοποίηση αυτής της ιδέας ήταν οι: Μαριάννα Διαμαντοπούλου, Αντωνία Τρικαλιώτη, Δημήτρης Καραναστάσης, Ευαγγελία Λαμπαρα και Kamil Goungor, οι οποίοι ίδρυσαν την οργάνωση στις 10 του Δεκεμβρίου, 2014 – Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το κύριο ζήτημα-σχέδιο της οργάνωσης, είναι να δουλέψουν το άρθρο 19 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, με έμφαση στην προσωπική βοήθεια και άλλες υπηρεσίες, για να καταστεί δυνατή η πραγματική Ανεξάρτητη Διαβίωση.

Η «i-living» θέλει να διασφαλίσει ότι τα άτομα με αναπηρία μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στην ελληνική κοινωνία με τον ίδιο τρόπο όπως όλοι.

Με αφορμή την 5η Μαΐου, η οργάνωση i-living δημιούργησε το παραπάνω βίντεο για να μας εξηγήσει τι σημαίνει πραγματικά η Ανεξάρτητη Διαβίωση.

Θα βρείτε τους ανθρώπους του Independent Living Organization of Greece – i-living και τους καταπληκτικούς εθελοντές του σε:

  • Αθήνα (σημείο πρώτο): Οδός Ερμού (αρχή), 12:00-20:00
  • Αθήνα (σημείο δεύτερο): Γκάζι (στην Πλατεία έξω από το μετρό), 13:00-17:00
  • Θεσσαλονίκη: Λευκός Πύργος, 15:00-20:00
  • Ηράκλειο Κρήτης: Πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου (λιοντάρια), 17:00-21:00
  • Λάρισα: Πλατεία Ταχυδρομείου, έξω από την Ιατρική, 17:00-20:00
  • Ιωάννινα: Πλατεία Βασιλέως Πύρρου, μπροστά από το κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου, 18:30-21:00
  • Κομοτηνή: Πεζόδρομος Ελ.Βενιζέλου, 16:00-21:00
    -Δράμα: Πεζόδρομος οδού Ζερβού, κοντά στο Bershka, 12:00-14:00