Με μια ντουζίνα μέτρα επιχειρούν να ξεμπλοκάρουν τη συμφωνία

Gazzetta team
Με μια ντουζίνα μέτρα επιχειρούν να ξεμπλοκάρουν τη συμφωνία
Ανάμεσά τους μέτρα για είσπραξη του ΦΠΑ, φοροπρόστιμα, κατασχέσεις-εξπρές, αλλά και προστασία από πλειστηριασμούς - Για το β΄ εξάμηνο το 2015 τα πιο «επώδυνα» μέτρα όπως η κατάργηση των φοροαπαλλαγών

Μία ντουζίνα μέτρα. τα οποία αποδέχονται κατ’αρχήν οι θεσμοί –έστω και αν τα θεωρούν ανεπαρκή- ή και χωρίς τη συμφωνία τους ακόμη, θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο-«σκούπα» που ετοιμάζει από σήμερα το υπουργείο Οικονομικών και αναμένεται να παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο και στην Βουλή μέσα στην εβδομάδα, σε μια προσπάθεια να επιδείξει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις και να ανοίξει ο δρόμος για μία ενδιάμεση συμφωνία.

Θα προβλέπεται μία δέσμη αυστηρών μέτρων για περιορισμό των μετρητών, αυστηρά πρόστιμα και διώξεις για να εξασφαλιστεί η είσπραξη του ΦΠΑ και να δοθεί κίνητρο («καρότο και μαστίγιο») για να μπουν περισσότεροι στις ρυθμίσεις χρεών, υποβάλλοντας αναδρομικές δηλώσεις κλπ.

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα ενταχθεί και η ρύθμιση για προστασία των δανειοληπτών από πλειστηριασμούς.

Ωστόσο πολλά από τα θεωρούμενα σαν πιο «επώδυνα» μέτρα, όπως κατάργηση φοροαπαλλαγών κλπ θα μετατεθούν για τον β΄εξάμηνο του 2015.

Τα μέτρα αποτελούν μέρος της λίστα Βαρουφάκη, πολλά εκ των οποίων είχε παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομικών προ διμήνου. Ως προς την αποτίμηση της απόδοσής τους, στο Γενικό Λογιστήριο «γράφουν και ξανά σβήνουν» τους υπολογισμούς τους, για να παρουσιάσει η κυβέρνηση ρεαλιστικούς στόχους. Όπως έλεγε χθες πάντως και ο κύριος Βαρουφάκης «είμαι οπαδός της άποψης του πατέρα Galbraith o οποίος έλεγε πως οι προβλέψεις στην Οικονομική επιστήμη γίνονται μόνο και μόνο για να δείχνουν επιστήμονες οι αστρολόγοι»!

Το υπό διαμόρφωση πολυνομοσχέδιο-«σκούπα» αναμένεται να προβλέπει, μεταξύ άλλων, μέτρα όπως:


1. Περιορισμοί στις συναλλαγές με μετρητά. Ο νόμος προβλέπει ήδη ότι οι πληρωμές άνω των 1.500 ευρώ δεν θα γίνονται με μετρητά, αλλά το όριο θα μειωθεί δραστικά, κάτω και από 100 ευρώ για να μη «σπάνε» οι συναλλαγές σε μικρές αποδείξεις που θα πληρώνονται με μετρητά.

2. Αυστηρότερα φοροπρόστιμα. Σε περίπτωση απόκρυψης εισοδήματος θα ακυρώνονται τα πρόστιμα και οι φορολογικές ποινές και θα ασκούνται ποινικές διώξεις.

3. Παροχή πόντων στους πολίτες με την έγκαιρη αποπληρωμή των φόρων τους. Όσοι θα κάνουν χρήση των πόντων, θα απολαμβάνουν φοροελαφρύνσεις ή θα έχουν προτεραιότητα στις επιστροφές φόρων κ.λπ.

4. Εναλλακτικά εξετάζεται η εισαγωγή λοταρίας στην απόδοση του ΦΠΑ. Στη λίστα τονίζεται ότι οι καταναλωτές πολλές φορές συνεργάζονται με τους εμπόρους για τη μη έκδοση αποδείξεων, για να αποφύγουν να πληρώσουν το ΦΠΑ. Με τον τρόπο της λοταρίας θα δώσουμε ένα επιπλέον κίνητρο για αποχή από τις προαναφερθείσες πρακτικές.

5. Ηλεκτρονικός έλεγχος επιχειρήσεων: με νόμο θα επιτρέπεται στη ΓΓΔΕ να φτιάχνει ψεύτικα προφίλ, τα οποία μετά θα κάνουν συναλλαγές με ψηφιακές επιχειρήσεις ύποπτες Φοροδιαφυγής. Η ΓΓΔΕ έχει συστήσει ήδη ειδική μονάδα η οποία επικεντρώνεται στο ηλεκτρονικό εμπόριο, ενώ θα εντείνει ελέγχους σε εταιρίες οι οποίες χρησιμοποιούν μοντέρνα επιχειρηματικά μοντέλα, που συχνά ξεφεύγουν από τα δίχτυα της εφορίας.

6. Σταδιακή επέκταση του συστήματος ηλεκτρονικών κατασχέσεων για μισθούς (υψηλότερους από 1.500 ευρώ) ενώ θα επανεξεταστεί το νομοθετικό πλαίσιο για τις θυρίδες των τραπεζών.

7. Μέτρα καταπολέμησης του παράνομου εμπορίου πετρελαίου, προϊόντων καπνού και αλκοόλ. Θα προβλέπεται λειτουργία των Κινητών Μονάδων Τελωνειακού Ελέγχου με ελεγκτές, έτσι ώστε να μπορούν να διεξάγουν ελέγχους σε καθημερινή και ολοήμερη βάση. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα υπάρξουν έσοδα από 250 έως 400 εκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2015. 400 εκατομμύρια ευρώ από το 2016 και έπειτα.

8. Είσπραξη του φόρου επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων από φέτος (Ιούνιο) και θα εξεταστεί η επέκτασή του στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης (ειδησεογραφικά site) με στόχο να αυξηθούν τα έσοδα κατά 50-70 εκατ. ευρώ.

9. Τηλεοπτικές διαφημίσεις και άδειες. Οι ελληνικές αρχές θα δημοπρατήσουν της συχνότητες, βάσει κατευθύνσεων του ΟΟΣΑ. Εκτιμώνται έσοδα έως 380 εκατ. το 2015.

10. ‘Αδειες τυχερών παιγνίων μέσω Διαδικτύου: ο νόμος θα προβλέπει την πώληση αδειών σε παρόχους ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών σε εύλογη/δίκαιη τιμή και αλλαγές στην υπάρχουσα ελληνική νομοθεσία (ν. 4002/2011). Στόχος είναι η παρακολούθηση των τυχερών παιχνιδιών μέσω διαδικτύου και συμφωνίες που θα περιορίσουν τον παράνομο διασυνοριακό τζόγο. Προβλέπονται έσοδα από την πώληση αδειών για επιχειρήσεις τυχερών παιγνίων μέσω Διαδικτύου, και την παράταση των αδειών για περίοδο πέντε ετών με προκαταβολή 3 εκατ. για κάθε άδεια.

Με βάση εκτιμήσεις, ο συνολικός όγκος συναλλαγών στον τομέα των ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα ξεπερνά τα τρία δισ. ευρώ ετησίως. Βάσει εύλογων υπολογισμών, τα πρόσθετα Δημόσια Έσοδα από τη φορολόγηση των αδειοδοτημένων ηλεκτρονικών τυχερών παιγνίων μπορεί να ξεπεράσει τα 500 εκ. ευρώ ετησίως.

11. Δημοσιονομικό Συμβούλιο και οργανικός νόμος: το Συμβούλιο θα προετοιμάζει μακροοικονομικές προβλέψεις για τον προϋπολογισμό, θα παρακολουθεί την εφαρμογή των δημοσιονομικών προγραμμάτων και την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων και διαδικασιών και θα παρεμβαίνει στον δημόσιο διάλογο για τη δημοσιονομική πολιτική. Θα ενοποιηθεί με το υπάρχον Γραφείο Κρατικού Προϋπολογισμού, το οποίο λειτουργεί στη Βουλή και θα συνδέεται με το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών.

Προβλέπεται παράλληλα και αναμόρφωση του Οργανικού Νόμου για τον προϋπολογισμό, με αυτόματο «μαχαίρι» δαπανών, όποτε σημειώνονται αποκλίσεις, σε βασικά υπουργεία Οικονομικών, Οικονομίας, Παιδείας, Υγείας, Υποδομών

12. Προστασία από Πλειστηριασμούς: προβλέπονται αυξημένα εισοδηματικά κριτήρια, για την προστασία περισσότερων δανειοληπτών από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς για χρέη στις τράπεζες.

Για αργότερα φαίνεται πως μετατίθενται άλλα μέτρα της λίστας Βαρουφάκη, όπως:
1. Κατάργηση φοροαπαλλαγών.

2. Αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης που αφορά σε αυτοκίνητα, πισίνες, σκάφη αναψυχής κ.λπ. Θα εφαρμοστεί από τον Ιούνιο του 2015 και θα αποδώσει 20 εκατ. ευρώ φέτος.

3. Πληρωμές προς ΔΕΚΟ και πληρωμές φόρων, προστίμων και τελών προς τη γενική κυβέρνηση δεν θα γίνονται με μετρητά. Θα γίνονται με πλαστικό χρήμα. Αύξηση της χρήσης του πλαστικού χρήματος είχαν ζητήσει από την αρχή οι δανειστές, καθώς έτσι μειώνεται το ενδεχόμενο φοροδιαφυγής και υπάρχει άμεσα ηλεκτρονικός έλεγχος και όλα τα στοιχεία.

4. Σώμα «part-timers»εφοριακών για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Δεν θα έχει μόνιμο χαρακτήρα. Θα συγκροτηθεί ένα σώμα στελεχωμένο από μη επαγγελματίες ελεγκτές, δηλαδή φοιτητές, συνταξιούχους κλπ. Η σύνθεση του σώματος θα ανανεώνεται ανά μικρά χρονικά διαστήματα (λιγότερο από δυο μήνες) κατόπιν σύντομης σχετικής εκπαίδευσης.

5. Έσοδα από την Πολιτιστική κληρονομιά: Προτείνεται νέα πολιτική εισιτηρίων που βασίζεται στην κίνηση, πολιτιστική σημασία και τις τιμές εισιτηρίων σε σχέση με άλλες χώρες τις Ε.Ε., με δωρεάν είσοδο μια φορά την Κυριακή κατά τους θερινούς μήνες και δύο ή παραπάνω φορές κατά τους χειμερινούς μήνες (ενδεικτικά) και με ειδικούς όρους για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Τα έσοδα αναμένονται σε 20 εκατ. ευρώ.

Πηγη: protothema.gr