«Από το 2012 υπάρχει έτοιμο plan B για την Ελλάδα»

Gazzetta team
«Από το 2012 υπάρχει έτοιμο plan B για την Ελλάδα»
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια του Eurogroup, υπήρξε μια μικρή ομάδα υπουργών που ξεπέρασαν το ταμπού να μην εκθέτουν ακραίες απόψεις δημοσίως και έκαναν λόγο για ένα Plan B.

Παρά το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε τηλεφωνικά με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ με στόχο την επίσπευση των διαπραγματεύσεων, αρκετοί στην Ευρωζώνη είναι εκνευρισμένοι από την έλλειψη προόδου, γράφει σήμερα η Wall Street Journal τονίζοντας ότι πλέον έχει γίνει δημόσια συζήτηση τα περί «Σχεδίου Β».

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια του Eurogroup, υπήρξε μια μικρή ομάδα υπουργών που ξεπέρασαν το ταμπού να μην εκθέτουν ακραίες απόψεις δημοσίως και έκαναν λόγο για ένα Plan B που περιελάμβανε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν και η Ελλάδα έφτασε ως τη χρεοκοπία.

Η ιδέα έπεσε στο τραπέζι από τους υπουργούς της Σλοβενίας, της Σλοβακίας και της Λιθουανίας και γρήγορα απορρίφθηκε από τον κ. Ντάισελμπλουμ. Αυτό επιβεβαιώνουν και αξιωματούχοι που βρέθηκαν μπροστά στα γεγονότα. Εκείνοι αντέτειναν πως μετά από πέντε χρόνια δεν υπάρχει πλέον άλλος χώρος για να προχωρήσει η διαπραγμάτευση και ότι δεν μπορεί να υπάρξει τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, αν δεν ολοκληρωθεί το ήδη υπάρχον.

Ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβενίας, Ντούσαν Μράμορ εξηγεί τι θέση του ως εξής: «Η δική μου άποψη ήταν να περίπου το τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί εγκαίρως μια συμφωνία για νέο πρόγραμμα και η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει μόνη της τον εαυτό της και δεν βελτιώσει τη ρευστότητά της».


Πηγή: protothema.gr