James K. Galbraith: «Κανείς δεν έχει εργαστεί τόσο σκληρά όσο ο Γιάνης»

Gazzetta team
James K. Galbraith: «Κανείς δεν έχει εργαστεί τόσο σκληρά όσο ο Γιάνης»
O Αμερικανός οικονομολόγος James K. Galbraith υπερασπίστηκε τον στενό συνεργάτη και επιστήθιο φίλο του Γιάνη Βαρουφάκη κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Ο Galbraith επισήμανε πως η ελληνική κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να βρίσκει διαρκώς χρήματα, προκειμένου να καλύψει βραχυπρόθεσμες οφειλές, καταβάλλοντας παράλληλα κάθε δυνατή προσπάθεια για να ολοκληρώσει τις δύσκολες διαπραγματεύσεις στο ζήτημα του μεταρρυθμιστικού προγράμματος.

Ο οικονομολόγος είπε μάλιστα στον δημοσιογράφο του Spiegel, που ήταν ιδιαίτερα επιθετικός απέναντι στον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών στις ερωτήσεις του, το εξής: «Αν εσείς, σε αυτήν την κατάσταση, έχετε μια καλύτερη στρατηγική από την παρούσα, πολύ ευχαρίστως να την ακούσω».

Επιπλέον, όταν ο Γερμανός δημοσιογράφος έκανε λόγο για «παιχνίδια» της ελληνικής κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι ενώ έλεγαν ότι δεν είχαν λεφτά για τη δόση του ΔΝΤ, τελικά την πλήρωσαν, ο Αμερικανός οικονομολόγος απάντησε πως «η ελληνική κυβέρνηση δεν παίζει παιχνιδάκια».

«Κάποιος μπορεί να πληρώσει μόνο όταν έχει χρήματα», πρόσθεσε, τονίζοντας πως η ελληνική κυβέρνηση τότε «φαινόταν πως θα μπορούσε να πληρώσει είτε την δόση προς τους δανειστές είτε μισθούς και συντάξεις και η προτεραιότητά της ήταν σαφής».

Απαντώντας σε παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης και οι συνεργάτες του δεν επιδεικνύουν κάποια σπουδαία στρατηγική, αλλά φέρονται ως ερασιτέχνες, ο Galbraith τόνισε τα εξής: «Μάλλον πιστεύετε πως η κυβέρνηση ακολουθεί στρατηγική ενώ στην πραγματικότητα απλώς ανταποκρίνεται στις αβέβαιες καταστάσεις και προσπαθεί να πράξει αυτό που χρειάζεται».

Αφού δε επισήμανε ότι «αυτή τη στιγμή η Κυβέρνηση δεν έχει καθόλου χρόνο για στρατηγικές», ο Γερμανός δημοσιογράφος σχολίασε πως ο Έλληνα υπουργός οικονομικών δείχνει να έχει χρόνο, αφού έχει δώσει δεκάδες συνεντεύξεις και σπάνια εμφανίζεται στο Υπουργείο.

Σε αυτό το σχόλιο ο Galbraith απάντησε τα εξής: «Κανείς δεν έχει εργαστεί τόσο σκληρά όσο ο Γιάνης σε αυτή την κρίση. Όταν ήμουν μαζί του στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες και εργαζόμασταν μαζί, συχνά βάζαμε την πρώτη μπουκιά φαγητού στο στόμα μας στις δύο η ώρα το βράδυ. Έπειτα, δουλεύαμε ως τις πέντε πάνω στα έγγραφα των διαπραγματεύσεων. Οι φήμες πως εργάζεται λίγο εντάσσονται στην προσπάθεια δημόσιας εκτέλεσης του χαρακτήρα του».

Αναφορικά με τη στάση των ξένων ηγετών και των ευρωπαϊκών οργάνων απέναντι στην Ελλάδα, ο Αμερικάνος οικονομολόγος είπε: «Ξέρουν οι δανειστές τι πραγματικά θέλουν; Στην μία πρόταση μεταρρύθμισης λένε όχι, στην άλλη όχι...Θα υπήρχε σαφώς γρηγορότερη εξέλιξη, αν ήξεραν τι θέλουν οι δανειστές, ώστε να το ελέγχουν σημείο προς σημείο».

«Θεωρώ πως η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα επιθυμούσε μια λύση στην κρίση. Δεν ξέρω όμως, αν αυτό είναι κάτι που θα ήθελε και η ΕΚΤ ή αν θα ήθελε να πιέσει την κυβέρνηση τόσο, ώστε να συνθηκολογήσει», κατέληξε ο Galbraith.

Πηγή: protothema.gr