Ξαφνική εκλογολογία στη Βουλή

Gazzetta team
Ξαφνική εκλογολογία στη Βουλή
Και ξαφνικά εκλογολογία εν μέσω των σκληρών διαπραγματεύσεων που φαίνεται να βρίσκονται στην κρισιμότερη καμπή τους αλλά και της πρωτοφανούς πολιτικής σύγκρουσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στο εσωτερικό.

Συγκεκριμένα την ώρα που ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης αρχικά και στην συνέχεια ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος καλούσαν την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της και να εγκαταλείψει τις «απειλές» περι εκλογών ή δημοψηφίσματος, ήρθε ο κ. Νίκος Φίλης για να τους απαντήσει πως αν «Αν χρειαστεί το πολιτικό μας σχέδιο να αναβαπτιστεί στη γνώμη του λαού αυτό θα γίνει».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρείται και ως η «αυθεντική φωνή» του Μεγάρου Μαξίμου στην Βουλή είπε «Μας έλεγαν ότι οι εκλογές θα διαλύσουν την οικονομία. Δεν έγινε. Τώρα λένε ξανά το ίδιο. Κάποιοι έχουν λόγο να τις φοβούνται. Εμείς δεν φοβόμαστε τις εκλογές» και πρόσθεσε με πιο ξεκάθαρο τρόπο λέγοντας «Αν χρειαστεί το πολιτικό μας σχέδιο να αναβαπτιστεί στη γνώμη του λαού αυτό θα γίνει . Επιδιώκουμε συμβιβασμό. Αν αυτή η συμφωνία χρειαστεί νομιμοποίηση λαϊκή, εμείς δεν θα φοβηθούμε. Επί συμφωνίας όμως, όχι επί συζητήσεων». Επιπροσθέτως ξέγραψε κάθε ενδεχόμενο νέους κυβερνητικού σχήματος από την παρούσα Βουλή επισημαίνοντας «Κοιμούνται όρθιοι όσοι μιλούν για κυβερνήσεις συνεργασίας , άλλου προσανατολισμού σε αυτή τη Βουλή. Εμείς δεν θα κάνουμε αυτά που έκαναν οι άλλοι μετά από τις Κάννες».

Νωρίτερα ο κ. Θεοδωράκης απευθυνόμενος στην κυβέρνηση επισήμαινε «Υπάρχουν στα αλήθεια κάποιοι τόσο αφελείς, που πιστεύουν ότι είναι οι εκλογές απειλή για τους δανειστές;» και πρόσθετε: «Φιτιλιάζετε με αβεβαιότητα μιλώντας για δημοψήφισμα και εκλογές. Εμείς δεν φοβόμαστε τις εκλογές καθώς κάθε μέρα γινόμαστε και πιο δυνατοί. Τους μόνους που φοβίζετε είναι η κοινωνία και ο τουρισμός». «Οι εκλογές θα σημάνουν την άτακτη τελική χρεοκοπία της χώρας. Ή μήπως δεν υπάρχει για σας χώρα παρά μόνο κόμμα, μήπως δεν υπάρχει κοινωνία παρά μόνο ψηφοφόροι;» είπε και κατέληξε: «Υπάρχει κάποια στιγμή που δεν αποφασίζεις εσύ για τις εξελίξεις, αλλά αποφασίζουν οι εξελίξεις για σένα. Εσείς τρέχετε προς τα εκεί».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε το Μέγαρο Μαξίμου ότι επιχειρεί να επιρρίψει τις ευθύνες τις αποτυχίας στους δανειστές και να μεταφέρει το βάρος της ευθύνης στις πλάτες του λαού με δημοψήφισμα ή εκλογές. «Τι δημοψήφισμα; Κάννες;» αναρωτήθηκε ο κ. Βενιζέλος για να πετάξει το «καρφί» αναφορικά με την πρόσφατη συνάντηση Τσίπρα – Παπανδρέου: « αυτά συζητά ο Τσίπρας με τους επισκέπτες του στο Μαξίμου».

Αναφορικά με τις εκλογές κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει « Θα πάτε σε εκλογές με τι πρόγραμμα; Αυτό της Θεσσαλονίκης; Αν δεν μπορείτε να κυβερνήσετε πείτε το αλλά εξηγήσετε στο λαό τα ψέματά σας».

Απευθυνόμενος δε προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε «υπάρχει ένας κλειστός κύκλος εξουσίας που έχει στο μυαλό του κάποιο σχέδιο το οποίο δεν το ξέρει ούτε το υπουργικό σχήμα ούτε η πλειοψηφία των βουλευτών. Υπάρχει ζήτημα αδιαφάνειας στο εσωτερικό σας γι αυτό σκεφτείτε τι ακριβώς συμβαίνει».

Πηγή: protothema.gr