Reuters: Η Ελλάδα δίνει τα τελευταία της χρήματα για μισθούς και συντάξεις

Gazzetta team
Reuters: Η Ελλάδα δίνει τα τελευταία της χρήματα για μισθούς και συντάξεις
Σε αποκαλύψεις προβαίνει Ελληνας αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών στο Reuters, καθώς, επισημαίνει ότι το κράτος θα διαθέσει τα τελευταία χρήματά του για μισθούς και συντάξεις του Απριλίου.

Σύμφωνα με τα όσα λέει στο πρακτορείο ο ανώτατος αξιωματούχος, η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαστεί να αξιοποιήσει όλα τα ταμειακά διαθέσιμα που απομένουν στα ταμεία ολόκληρου του Δημόσιου τομέα ώστε να πληρώσει τους μισθούς και τις συντάξεις στο τέλος Απριλίου.

«Αυτά είναι τα τελευταία μετρητά που έχει το ελληνικό κράτος» δηλώνει με νόημα.

Η ελληνική κυβέρνηση αντλεί κεφάλαια από διάφορες πηγές εντός του ευρύτερου Δημοσίου, σημειώνει το Reuters και προσθέτει ότι «Πλέον έχει φτάσει στον "πάτο του βαρελιού"».

Στελέχη του υπουργείου οικονομικών αναφέρουν ότι το ταμειακό ισοζύγιο του δημοσίου θα είναι αρνητικό από τις 20 Απριλίου εάν η κυβέρνηση δεν "τραβήξει" τα τελευταία 2 δισ. σε καταθέσεις διάφορων φορέων του δημοσίου, όπως συνταξιοδοτικά ταμεία και οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.

Χωρίς αυτά τα χρήματα, η κυβέρνηση θα είχε έλλειμμα 1,6 δισ. ευρώ σε σχέση με τις πληρωμές μισθών και συντάξεων στα τέλη του μήνα.

Τα τακτικά φορολογικά έσοδα, που ξεκινούν να εισρέουν στις αρχές κάθε μήνα, θα βοηθήσουν την κυβέρνηση φυσικά. Τα φορολογικά έσοδα υποχωρούσαν στις αρχές του έτους, όταν εξελέγη η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, και έχουν σταθεροποιηθεί έκτοτε σε περίπου 4 δισ. ευρώ το μήνα.

Το πρακτορείο μάλιστα επισημαίνει πως σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία εντός των επόμενων εβδομάδων, η χώρα μας δεν θα μπορεί να καταβάλει την επόμενη δόση, περίπου 950 εκατομμυρίων ευρώ, που οφείλει στο ΔΝΤ στις 12 Μαΐου.

Μετά τη δόση του ΔΝΤ, ακολουθούν και πάλι οι εγχώριες υποχρεώσεις.

Εξάλλους, Σε συνέντευξή του στον ιστότοπο Huffington Post ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε εκ νέου πως σε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη επιλογής μεταξύ του ΔΝΤ και μισθών ή συντάξεων, η κυβέρνηση θα προτιμήσει να πληρώσει μισθωτούς και συνταξιούχους.

Πηγή: iefimerida.gr