WS Journal: Είναι καιρός να σκεφτούμε την Ευρωζώνη χωρίς την Ελλάδα

Gazzetta team
WS Journal: Είναι καιρός να σκεφτούμε την Ευρωζώνη χωρίς την Ελλάδα
Για τον Ρίτσαρντ Μπάργουελ, ανώτατο οικονομολόγο της Bank of Scotland, η καθημερινός ειδησεογραφικός κύκλος γύρω από το Grexit, προσφέρει μια κακοφωνία που όμως βοηθάει στον προβληματισμό. Το τι θα συμβεί πραγματικά αν η Ελλάδα επιστρέψει στη δραχμή, ελάχιστα τίθεται στην καθημερινή βάσανο.

Κατά τον ίδιο, γράφοντας στους Wall Street Journal, είναι καιρός να σκεφτούμε σοβαρά αυτή τη δυνατότητα. Σημειώνει χαρακτηριστικά: «Μια ελληνική έξοδος θα έχει εκτεταμένες συνέπειες για την Ευρωζώνη, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις θα αποδυναμώσει τους δεσμούς που συνδέουν το ενιαίο νόμισμα και σε άλλες θα τους ενδυναμώσει. Σε γενικές γραμμές, η τελευταία περίπτωση θα υπερισχύσει μειώνοντας την πιθανότητα να ακολουθήσουν και άλλες χώρες. Εάν η Ελλάδα αφήσει την Ευρωζώνη, αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει μια σειρά από προηγούμενα που ενδέχεται να επηρεάσουν το πώς οι άνθρωποι ψηφίζουν και το πώς οι πολιτικοί συμπεριφέρονται».

Κατά τον Μπάργουελ, αν η Ελλάδα επιλέξουν τη λύση του δημοψηφίσματος θα στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα στους τραπεζίτες, τη Φρανκφούρτη, τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο ότι αυτοί κρατούν την τύχη στα χέρια τους. Αν, όμως, είναι οι πολιτικοί εκείνοι που θα πάρουν μια απόφαση εξόδου, με βάση την εκλογική εντολή και όχι ένα δημοψήφισμα, τότε οι Έλληνες ψηφοφόροι θα το σκεφτούν σοβαρά αν θα ψηφίσουν εκ νέου κάποιο κόμμα που τάσσεται εναντίον της λιτότητας.

Τα μαθήματα

Επίσης, αν υπάρχει κάποιο ατύχημα που οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ, αυτό θα είναιο ένα μάθημα προς τους πολιτικούς για τον κίνδυνο της μικροπολιτικής. «Αν τα πράγματα ξεφύγουν από τον έλεγχο, τότε στην Ελλάδα θα επιβληθεί έλεγχος κεφαλαίων και είναι πολύ πιθανό να οδηγηθεί σε εκλογές ή δημοψήφισμα. Οι πολιτικοί σε μικρότερες οικονομίες θα μπορούσαν στο μέλλον να έρθουν πιο εύκολα σε συμφωνία με τους δανειστές τους και οι δανειστές να παρέχουν καλύτερες προσφορές – ακόμη και την ελάφρυνση χρέους. Έτσι και αλλιώς, αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ είναι σχεδόν βέβαιο πως θα κηρύξει πτώχευση έναντι των χρεών της», αναφέρει ο Μπάργουελ.

Το παράδειγμα

Ένα πιθανό Grexit θα δημιουργήσει προηγούμενο από τη στιγμή που όταν σχεδιάστηκε η νομισματική ένωση δεν παρείχε εύκολη πρόσβαση σε... καταπακτή εξόδου. Φυσικά, αν η Ελλάδα φύγει θα υπάρξει αυτό το προηγούμενο, αλλά κανένας δεν θα θέλει να την μιμηθεί. Επιπροσθέτως, θα δημιουργήσει και ένα νέο οικονομικό δεδομένο. Αν η Ελλάδα καταφέρει να ανακάμψει εκτός ευρώ, τότε δεν θα είναι εύκολο να πειστούν αυτοί που θα έχουν παραμείνει.

Κατά τον Μπάργουελ το πιθανό σενάριο είναι το εξής: «Θα πρόκειται για μια οικονομικά επώδυνη μετά θάνατον ζωή. Η ελληνική οικονομία θα σφιχτεί από μια τανάλια, θα υπάρξει απότομη και συνεχής συρρίκνωση των πιστώσεων, αύξηση της αβεβαιότητας και βαθιά ύφεση. Θα υπάρξει ο κίνδυνος η ζημιά που θα προκληθεί στην ελληνική οικονομία θα γίνει μόνιμη μέσω της καταστροφής των θέσεων εργασίας και των επιχειρήσεων. Ακόμη και η απότομη υποτίμηση του νομίσματος θα είναι δίκοπο μαχαίρι. Θα υπάρξει μια οδυνηρή συμπίεση στο διαθέσιμο εισόδημα, καθώς οι εισαγωγές θα κοστίζουν περισσότερο.

Αυτό θα αντισταθμίσει, τουλάχιστον εν μέρει, με την ώθηση στις ελληνικές εξαγωγές, με την προϋπόθεση ότι οι εταιρείες που κινούνται εντός της Ευρωζώνης δεν θα αναδρομολογήσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού, αφήνοντας εκτός την Ελλάδα έτσι ώστε να αποφύγουν τα τιμολόγια που θα εκδίδονται σε δραχμές».

Οι βαθύτερες ζημίες

Τα δομικά προβλήματα είναι ακόμη περισσότερα, καθώς η Ελλάδα -εκτός Ευρωζώνης- θα σταματήσει να έχει τα μακροχρόνια οφέλη όπως η αύξηση του εμπορίου και του ανταγωνισμού, μια πιο αποδοτική κατανομή των πόρων, μεγαλύτερη ασφάλεια στους κινδύνους που προέρχονται από την απρόσκοπτη πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς και μια μεγαλύτερη σταθερότητα που προέρχεται από την ανάθεση της άσκησης οικονομικής πολιτικής από ιδρύματα εκτός Αθηνών. Δεν θα πρέπει να υποτιμάται το γεγονός ότι, αίφνης, στην Ελλάδα θα δημιουργηθούν πολύπλοκοι θεσμοί εγχώριας πολιτικής στον απόηχο του Grexit.

Η κερδοσκοπία

Οι μακροχρόνιες συνέπειες από ένα Grexit θα είναι η κερδοσκοπική επίθεση στο ευρώ. Οι επενδυτές θα ζητούν αποζημιώσεις για τυχόν μελλοντικές απώλειες. Κατά τον Μπάργουελ, η ΕΚΤ και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δεν αναμένεται να αποτελέσει μια σημαντική ασπίδα θωράκισης, καθώς δεν φτιάχτηκε γι' αυτό το σκοπό. Επομένως, θα πρέπει να αναμένουμε μια πολιτική απάντηση για την καταπολέμηση των δυνάμεων που αντίκεινται στο ευρώ και προσπαθούν να το διασπάσουν.



Πηγή: iefimerida.gr