Γερμανός ΥΠΕΞ: Πιθανή η κατάρρευση διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Gazzetta team
Γερμανός ΥΠΕΞ: Πιθανή η κατάρρευση διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν
«Σήμερα το βράδυ θα υπάρξουν νέες προτάσεις, νέες συστάσεις. Δεν μπορώ να προβλέψω αν θα είναι επαρκείς ώστε να επιτευχθεί συμφωνία», δήλωσε ο Σταϊνμάιερ χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ δήλωσε σήμερα ότι είναι πιθανό οι συζητήσεις μεταξύ της Ομάδας 5+1 και του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα να καταρρεύσουν, όμως πρόσθεσε ότι νέες προτάσεις θα συζητηθούν καθώς οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται τη νύχτα.

«Σήμερα το βράδυ θα υπάρξουν νέες προτάσεις, νέες συστάσεις. Δεν μπορώ να προβλέψω αν θα είναι επαρκείς ώστε να επιτευχθεί συμφωνία», δήλωσε ο Σταϊνμάιερ στους δημοσιογράφους, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Όταν ρωτήθηκε αν οι διαπραγματεύσεις υπάρχει ενδεχόμενο να καταρρεύσουν, ο Γερμανός υπουργός απάντησε: «Φυσικά», όμως πρόσθεσε ότι θα παραμείνει στη Λωζάννη κατά τη διάρκεια της νύχτας και πρόκειται να αποφασίσει αν θα παραμείνει και αύριο Πέμπτη.

Εξάλλου ο Σταϊνμάιερ υπογράμμισε ότι πλέον εναπόκειται στο Ιράν να υποβάλει νέες προτάσεις, με δεδομένο ότι η Ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) έχουν ήδη υποβάλει πολλές.

ΥΠΕΞ Ιράν: Στην πολιτική βούληση των μεγάλων δυνάμεων επαφίεται η επιτυχία των συνομιλιών

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε σήμερα ότι οι συνομιλίες με τις μεγάλες δυνάμεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης θα μπορούσαν έχουν επιτυχή κατάληξη εάν υπάρχει η πολιτική βούληση απο την πλευρά των μεγάλων δυνάμεων, για την επίλυση της 12ετούς διένεξης με το Ιράν.

«Η πρόοδος και η επιτυχία των συνομιλιών εξαρτάται από την πολιτική βούληση της άλλης πλευράς... και αυτό είναι ένα θέμα που πάντα δημιουργεί προβλήματα» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν στη Λωζάννη, όπου συνεχίζονται – για όγδοη ημέρα – οι συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Πηγή: protothema.gr