Ενας οδηγός της CIA για να ανακρίνουν οι γονείς τα παιδιά τους

Gazzetta team
Ενας οδηγός της CIA για να ανακρίνουν οι γονείς τα παιδιά τους
Οι εικονικοί πνιγμοί, τα πολύωρα βασανιστήρια και τα ολόκληρα μερόνυχτα δίχως ύπνο δεν θα μπορούσαν να αποδώσουν για να αποσπάσει κάποιος την αλήθεια.

Αλλωστε, πέρα από το κανείς δεν θα μπορούσε να υποβάλει τα παιδιά του, τους γείτονες, ή τους συναδέλφους του σε μία τέτοια διαδικασία, δεν θα ήταν... πρέπον τρεις πρώην πράκτορες της CIA να μιλούν ανοιχτά για κάτι τέτοιο. Υπάρχουν όμως κι άλλοι τρόποι για να αποσπάσει ένας πολίτης την αλήθεια με... επαγγελματικές μεθόδους.

Οι Φίλιπ Χιούστον, Μάικλ Φλόιντ και Σούζαν Καρνικέρο έβγαλαν ένα βιβλίο με αντικείμενο το πώς να πείσει ο αναγνώστης του τους πάντες για να τους τα πουν όλα, όπως αποκαλύπτει και ο τίτλος του (Get the Truth: Former CIA Officers Teach You How to Persuade Anyone to Tell All).

Οι τρεις τους ισχυρίζονται ότι κάποιοι μέθοδοι ανάκρισης που τους βοήθησαν να ξεψαχνίσουν τους προδότες θα βοηθήσουν τον απλό κόσμο να λύσει θέματα στη δουλειά, στην καθημερινότητα, ακόμη και με τα παιδιά. O Guardian ξεχώρισε κάποιες από τις συμβουλές τους.

Η ανάκριση είναι μονόλογος, όχι διάλογος
Είναι μία προσπάθεια δημιουργίας του περιβάλλοντος στην οποία ο «στόχος» θα ξεστομίσει την αλήθεια. Αυτό σημαίνει να αφήσετε να εννοηθεί ότι ξέρετε ήδη τι έχει κάνει, ότι καταλαβαίνετε απόλυτα τις πιέσεις που τον οδήγησαν σε αυτή τη λάθος κρίση και ότι αν σας εμπιστευτούν, αυτή η ανόητη παρεξήγηση θα λυθεί.

Καλλιεργήστε τη βραχυπρόθεσμη σκέψη
Θέλετε ο «στόχος» να είναι συγκεντρωμένος στο να προσπαθήσει να σας ευχαριστήσει αυτή τη στιγμή. Αν αρχίσει να σκέφτεται τις μακροπρόθεσμες συνέπειες, σε κάθε τομέα, που θα έχει η εξομολόγησή του, θα «μαζευτεί».

Μην τον βλάψετε
Το τελευταίο που θέλετε είναι να αισθανθεί ο «στόχος» ότι είστε ένας θυμωμένος άνθρωπος. Τίποτα καλό δεν θα βγει αν τον επικρίνετε. Το αντίθετο μάλιστα.

Ο καλός και ο κακός αστυνομικός
Αυτό είναι μία «εφεύρεση» των ταινιών. Δεν λειτουργεί. Το θέμα είναι ο «στόχος» να νιώσει πως είστε με το μέρος του.

Ενισχυμένη ανάκριση
Δεν θα λειτουργήσει. Η απόσπαση της αλήθειας δεν έχει να κάνει με την ενστάλαξη φόβου, αλλά με την ελαχιστοποίηση ή την εξάλειψή του.

Πηγή: iefimerida.gr