Το power game της κυβέρνησης: Επιστρέφει την πολιτική πίεση στους εταίρους

Gazzetta team
Το power game της κυβέρνησης: Επιστρέφει την πολιτική πίεση στους εταίρους
Να κάνουν πίσω οι «θεσμοί» και να χορηγήσουν έστω και μία μικρή «ένεση» ρευστότητας, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες τουλάχιστον του Απριλίου, αναμένει η κυβέρνηση από τις συζητήσεις και τις συνεδριάσεις που γίνονται στις Βρυξέλλες.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν έκρυβαν την αισιοδοξία τους ότι μία κάποια λύση μπορεί να δοθεί και σήμερα, καθώς δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για καθυστερήσεις, με δεδομένο ότι την άλλη Τετάρτη πρέπει να καταβληθεί η δόση προς το ΔΝΤ και στο μεταξύ μεσολαβεί το καθολικό Πάσχα.

Τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών μπορεί να γκρινιάζουν ότι δεν έχουν πλήρη στοιχεία και επαρκή αιτιολόγηση ή κοστολόγηση των μεταρρυθμίσεων και των πολιτικών, που προτείνει και σχεδιάζει η Αθήνα, ωστόσο αυτό έχει πολύ μικρή σημασία για το Μέγαρο Μαξίμου ή το υπουργείο Οικονομικών.

Η κυβέρνηση δείχνει να επιλέγει σκόπιμα αυτή τη στάση, θεωρώντας ότι δεν είναι δουλειά των τεχνικών κλιμακίων, ούτε ίσως καν των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης να κρίνουν και να επιλέγουν τι θα κάνει και τι όχι η κυβέρνηση, με τις πολιτικές προτεραιότητές της. Δεν θέλει δηλαδή να μπει σε καθεστώς ακραίας επιτήρησης, όπως ήταν οι μνημονιακές κυβερνήσεις του παρελθόντος, απλά με μόνη αλλαγή τα ονόματα των επιτηρητών.

Καλά ενημερωμένες πηγές διευκρίνιζαν ότι δεν πρόκειται ούτε για έλλειψη προετοιμασίας, ούτε για παρελκυστική τακτική. Μιλούσαν για επιλογή συγκεκριμένης στάσης και προσπάθεια να αποσταλεί σαφές μήνυμα από την Αθήνα προς τους σκληρούς των δανειστών, ενόψει και της μεγάλης διαπραγμάτευσης για τη συμφωνία του Ιουνίου. Η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να «χαθεί» στις τεχνικές συζητήσεις, αλλά θεωρεί ότι η αντιμετώπιση του όλου προβλήματος είναι πολιτική. Και ότι τη λύση θα τη δώσουν και τώρα και τον Ιούνιο οι πολιτικοί και όχι οι τεχνοκράτες.

Για παράδειγμα πιστεύουν ακράδαντα ότι ούτε οι εταίροι δεν θέλουν ένα πιστωτικό γεγονός ή ότι η Ελλάδα γενικότερα να πέσει στα «βράχια» και με την τακτική της η Αθήνα για τη δόση του ΔΝΤ την ερχόμενη εβδομάδα – με την απειλή δηλαδή ότι δεν θα την καταβάλλει εφόσον τα χρήματα δεν επαρκούν και για μισθούς και συντάξεις – δοκιμάζει τις αντοχές, τα όρια και τις προθέσεις των εταίρων. Εκτιμά δε ότι μόνο έτσι μπορεί να προσδιορίσει και το ακριβώς πλαίσιο μέσα στο οποίοι μπορούν ή θέλουν να κινηθούν οι δανειστές, ώστε να αποφύγει εκβιασμούς και πιέσεις, που συνήθως μέχρι τώρα έκριναν ακόμη και εκείνα τα ψήγματα διαπραγμάτευσης που έδειχναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα power game - ή κίνηση με ρίσκο, όπως θα έλεγαν κάποιοι - από την πλευρά της κυβέρνησης, καθώς επιδιώκει να επιστρέφει την πολιτική πίεση προς τους εταίρους. Και να διαμηνύσει με κάθε τρόπο ότι εννοεί τις κόκκινες γραμμές που έχει βάλει μετά από ένα δίμηνο ελιγμών, τροχιοδεικτικών βολών, αλλά και πραγματικών υποχωρήσεων και συμβιβασμών σε σχέση με το πρόγραμμά της. «Είμαστε πλέον σε ένα σημείο, από το οποίο δεν κάνουμε πίσω, αλλά ξέρουμε και τι θέλουμε» έλεγε κορυφαίος υπουργός.

Είναι επίσης ενδεικτικό ότι η κυβέρνηση έχει επαφές ή αφήνει να διαρρέει ότι κάνει κινήσεις προκειμένου να βρει και άλλες πηγές χρηματοδότησης, προκειμένου να διαθέσει έντοκα γραμμάτια ή να χρησιμοποιήσει άλλους τρόπους.

Είναι πιθανό, στο πλαίσιο των πολιτικών συζητήσεων σε επίπεδο κορυφής, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να συνομιλήσει σήμερα και αύριο και πάντως μέχρι να λυθεί το τρέχον θέμα, με ηγέτες της ΕΕ και των θεσμικών της οργάνων.

Πηγή: protothema.gr