Αρχίζει η μάχη για τα μέτρα στη Βουλή (vid)

Gazzetta team
Αρχίζει η μάχη για τα μέτρα στη Βουλή (vid)
Στις 20:30 αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση κορυφής στη Βουλή, με τους έμπειρους κοινοβουλευτικούς παρατηρητές να στοιχηματίζουν για το αν η διαδικασία θα οδηγήσει σε ολομέτωπη σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ή σε προσωρινή συναίνεση, εν όψει και των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με τους εταίρους.

Το διαδικαστικό καθορίζεται από το περιεχόμενο του άρθρου 142Α του Κανονισμού της Βουλής, σύμφωνα με το οποίο, τη συζήτηση ανοίγει ο πρωθυπουργός με δεκάλεπτη τοποθέτηση, προκειμένου να ενημερώσει το Σώμα για την πορεία των συζητήσεων με τους δανειστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αλέξης Τσίπρας σε δραματικό τόνο θα επισημάνει την πορεία των συνομιλιών και τα εμπόδια που θέτουν οι δανειστές επικαλούμενοι συμφωνίες με τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις.



Θα καλέσει τέλος τα κόμματα της αντιπολίτευσης να πάρουν ξεκάθαρη θέση για το αν στηρίζουν την κυβέρνηση στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις και στη βάση της λίστας των μεταρρυθμίσεων που παρουσίασαν στις Βρυξέλλες.

Θα ακολουθήσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί κατά σειρά κοινοβουλευτικής δύναμης για τις πεντάλεπτες πρωτολογίες τους, ενώ η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την πεντάλεπτη δευτερολογία του πρωθυπουργού και τις τρίλεπτες των υπολοίπων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αντώνης Σαμαράς θα επαναλάβει ότι υποστηρίζει επί της αρχής κάθε διαπραγμάτευση που εγγυάται την παραμονή της χώρας στο ευρώ και δεν φέρνει περιοριστικά μέτρα στους πολίτες τονίζοντας ωστόσο ότι η ΝΔ δεν δίνει λευκή επιταγή.

Ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης θα επισημάνει ότι η λαϊκή εντολή που πήρε η κυβέρνηση δεν είναι «εντολή ρήξης με τους εταίρους», ενώ παράλληλα θα συντηρήσει την οξεία κριτική που εξαπολύει το τελευταίο διάστημα προς διάφορα κυβερνητικά στελέχη.

Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος θα περιγράψει το «αδιέξοδο» -όπως λέει- του πρωθυπουργού, σύμφωνα με το οποίο: «Δεν έχει τη λαϊκή νομιμοποίηση για ρήξη με τους εταίρους ούτε την κοινοβουλευτική νομιμοποίηση για έντιμο συμβιβασμό».

Επίθεση στην κυβέρνηση θα εξαπολύσει ο κ. Δημήτρης Κουτσούμπας (ΚΚΕ), κατηγορώντας την για «μνημονιακή στροφή», ενώ τοποθέτηση αναμένεται και από το γενικό γραμματέα της ΧΑ, Νίκο Μιχαλολιάκο.

Πηγή: protothema.gr